-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ilgas ir painus kaltinimų „Huawei“ sąrašas: kodėl skandalas kilo tik dabar?

„Huawei“ visame pasaulyje vejasi naujų kaltinimų ir skandalų banga, sudaranti įspūdį, kad antras pagal dydį išmaniųjų telefonų gamintojas pasaulyje dirba su Kinijos saugumu, siekdamas pavogti mūsų technologijas, suklaidinti mūsų institucijas ir sekti mus, pasinaudodamas mūsų įsigytais išmaniaisiais prietaisais, rašo „Forbes“ autorius Davidas Volodzko.
„Huawei“ telefonu valdomas „Porsche Panamera“ automobilis
Ilgas ir painus kaltinimų „Huawei“ sąrašas: kodėl skandalas kilo tik dabar? / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Bendrovė, jos finansų vadovė Men Wanzhou, dukterinės įmonės „Skycom Tech“ (įmonė vadinama neoficialia „Huawei“ dukterine įmone) ir „Huawei Device USA“ dabar susiduria su kaltinimais dėl bankų apgavystės, sukčiavimo pasinaudojant technologijomis, JAV sankcijų Iranui nepaisymu, siekiu trukdyti teisingumui. „Huawei“ viską jau paneigė, tačiau vyriausybės visame pasaulyje pradeda vertinti „Huawei“ plėtrą kaip rimtą grėsmę.

TAIP PAT SKAITYKITE: Seimo nariai nerimsta dėl „Huawei“ – kreipiasi ir į Vyriausybės komisiją

„JAV žvalgybos bendruomenė jau ilgą laiką yra susirūpinusi, ar nereikėtų vertinti Kinijos informacinių technologijų ir telekomunikacijų kompanijų, tokių kaip „Huawei“ ar ZTE, kaip dirbančių Kinijos žvalgybai, – yra sakęs buvęs Nacionalinės žvalgybos direktorius Jamesas Clapperis. – Kinija skatina, o galbūt ir reikalauja, kad kompanijos bendradarbiautų su Kinijos vyriausybe.“

Naujausiuose kaltinimuose nurodoma, kad Meng Wanzhou 2013 metais vienam aukštam pareigūnui parodė skaidres, kuriose pakartotinai melavo apie „Huawei“ ryšius su įmone „Skycom“, kuri bandė parduoti JAV technologiją Iranui, nepaisydama sankcijų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meng Wanzhou
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Meng Wanzhou

Kai 2017 metais „Huawei“ sužinojo apie JAV tarnybų atliekamą tyrimą, „Huawei Device USA“ neva trukdė teisingumui, bandydama išvežti liudininkus, žinančius apie operacijas Irane, į Kiniją, kur FTB agentai negalėtų jų apklausti.

Gruodžio pirmą dieną Kanados pareigūnai suėmė Meng Wanzhou ekstradicijai į JAV. Moters tėvas yra dabartinis „Huawei“ vadovas Renas Zhengfei, jis dar iki „Huawei“ įkūrimo dirbo technologijų inžinieriumi Kinijos kariuomenei. Kinija net nebandė slėpti savo įtūžio.

„Scanpix“/AP nuotr./Renas Zhengfei
„Scanpix“/AP nuotr./Renas Zhengfei

Kinija pagrasino Kanadai „sunkiomis pasekmėmis“. Tada Kinija sulaikė konsultantą Michaelį Spavorą, kuris, beje, palaiko glaudžius ryšius su Pchenjanu, taip pat buvusį diplomatą Michaelį Kovrigą, ir juos abu apkaltino grėsmės nacionaliniam saugumui kėlimu. Kinijos ambasadorius Kanadai sausio 9 dieną pareiškė, kad Meng Wanzhou suėmimas buvo „baltųjų valdžios“ demonstravimas.

Praėjusią savaitę sulaikytas dar vienas kanadietis, ir to pakako, kad Kanada suabejotų savo sprendimu. „Iš Kanados požiūrio taško būtų puiku, jeigu JAV nebesiektų ekstradicijos“, – Vankuveryje sakė Johnas McCallumas, Kanados ambasadorius Kinijai. Jis taip pat yra sakęs, kad Meng Wanzhou turi svarių priežasčių kovoti su ekstradicija. Už tokius pareiškimus Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau H.McCallumą atleido.

„Scanpix“ nuotr./Johnas McCallumas
„Scanpix“ nuotr./Johnas McCallumas

Kaltinimai, susiję su Meng Wanzhou, yra tik dalis „Huawei“ problemų. JAV Teisingumo departamentas apkaltino du įmonės filialus prekybos paslapčių vagyste, apgavyste pasinaudojant technologijomis ir trukdymu teisingumui. Taip pat jie kaltinami susitarimo su „T-Mobile“ pažeidimu, kai 2012 metais slapta darė „Tappy“ roboto technologijos nuotraukas, kad vėliau „Huawei“ inžinieriai neva galėtų atkurti technologiją.

Ir problemos bendrovę persekioja ne tik Amerikoje. Šį mėnesį Lenkijoje suimtas „Huawei“ padalinio pardavimo direktorius kinas, taip pat buvęs saugumo darbuotojas lenkas, kurie įtariami šnipinėjimu.

Australijos „TPG Telecom“ atsisakė planų kurti naują tinklą su „Huawei“ technologija. Prancūzijos Europos reikalų ministrė Nathalie Loiseau praėjusią savaitę sakė, kad Europos šalys turėtų pareikšti bendrą poziciją dėl „Huawei“. Galiausiai „Vodafone“ pranešė, kad kol kas susilaikys nuo „Huawei“ technologijos pirkimo 5G tinklui Europoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Huawei“

Kinijos ambasadorius Europos Sąjungai Zhangas Mingas į Europos pastangas riboti „Huawei“ dalyvavimą būsimuose 5G projektuose sureagavo grasindamas „sunkiomis pasekmėmis“.

Vis dėlto dalis analitikų stebisi, kodėl audra dėl „Huawei“ nekilo anksčiau. Pavyzdžiui, 2012 metais „Huawei“ maršrutizatoriuose rasta netikslumų, ir dėl to buvo atvira nuotolinė prieiga prie įrenginių.

2015 metais Vokietijos kibernetinio saugumo įmonė „G Data“ pranešė, kad nustatė iš anksto instaliuotas kenkėjiškas programas į „Lenovo“, „Xiaomi“ ir „Huawei“ išmaniuosius telefonus, kas suteikė galimybę garso žvalgybai ir asmens buvimo vietai sekti.

2018 metais Afrikos Sąjungos pareigūnai apkaltino Kiniją, kad ji kiekvieną naktį pastaruosius penkerius metus įsilaužia į būstinės kompiuterį. Būstinė Etiopijoje buvo statoma Kinijos rangovų, tarp jų ir „Huawei“.

Taip pat egzistuoja daugybė neįrodytų kaltinimų, pavyzdžiui, kad „Huawei“ Talibanui tiekė sekimo įrangą. Arba dėl mįslingomis aplinkybėmis įvykdytos Shane Toddo savižudybės Singapūre 2012 metais, greičiausiai susijusios su jo darbu neva kuriant produktą „Huawei“ kompanijai. Jis savo šeimai aiškino, kad projektas gali kelti grėsmę JAV nacionaliniam saugumui ir kad jis jaučiasi nesaugiai.

Kinija į kaltinimus ir toliau atsako neigimu ir grasinimais, o „Huawei“ kartoja, kad su Kinijos vyriausybe nebendradarbiauja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius