Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 09 /13:47

„Facebook“ savininkė „Meta“ atleis daugiau nei 11 000 darbuotojų

Trečiadienį socialinį tinklą „Facebook“ valdanti bendrovė „Meta“ pranešė, kad planuoja atleisti daugiau nei 11 000 darbuotojų. Tai sudaro 13 proc. visų darbuotojų, praneša „Business Insider“.
Markas Zuckerbergas, „Meta“
Markas Zuckerbergas, „Meta“ / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Tokio žingsnio darbuotojai tikėjosi jau kelis mėnesius. Antradienį kai kuriems viceprezidentams ir direktoriams buvo pranešta apie konkrečius planus atleisti darbuotojus. Buvo manoma, kad „Meta“ atleis taip 10 proc. darbuotojų. Paaiškėjo, kad tikrasis skaičius – didesnis.

Trečiadienį „Meta“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Markas Zuckerbergas paskelbė, kad bendrovė ne tik atleidžia darbuotojus, bet ir mažina diskrecines išlaidas bei pratęsia įdarbinimo įšaldymą iki 2023 m. pirmojo ketvirčio.

„Atleidimus laikau kraštutine priemone, todėl nusprendėme apriboti kitus išlaidų šaltinius prieš atleisdami komandos narius“, – rašė jis.

M.Zuckerbergas sakė, kad „Meta“ mažina darbuotojų skaičių „kiekvienoje organizacijoje“ tiek savo programėlių, tiek VR ir metaverslo padaliniuose, tačiau kai kurios komandos bus paveiktos labiau nei kitos, įskaitant įdarbinimo komandą.

2022 m. rugsėjo 30 d. „Meta“ dirbo 87 314 darbuotojų, teigiama jos trečiojo ketvirčio pajamų ataskaitoje.

Atleidimai yra pirmas toks „Meta“, kuri pernai pakeitė savo pirminį įmonės pavadinimą iš „Facebook“, veiksmas. Pastaraisiais mėnesiais M.Zuckerbergas ne kartą buvo užsiminęs, kad artėja etatų mažinimas.

Pirmą kartą jis apie tai užsiminė balandžio pabaigoje, kai per pokalbį investuotojams pasakė, kad dėl didesnio darbuotojų skaičiaus mažinimo „Facebook“ taps „geresne įmone“. Po kelių dienų bendrovė įšaldė darbuotojų priėmimą į darbą. Po dviejų mėnesių visiems bendrovės darbuotojams buvo nurodyta dirbti „intensyviau“, jei jie norėtų išsaugoti savo darbo vietas, nes iš naujo buvo atkreiptas dėmesys į veiklos rezultatus ir su tuo susijusius darbuotojų vertinimus.

123RF.com nuotr./Meta
123RF.com nuotr./Meta

Kaip pranešė „Business Insider“, bendrovėje jau buvo vykdoma reorganizacija, dėl kurios buvo sumažinti tam tikri padaliniai, o vadovų buvo paprašyta pabandyti susirasti kitą darbą bendrovėje arba pasitraukti – darbuotojai tai vadino „tyliu atleidimu iš darbo“. Darbuotojams buvo sakoma, kad jie turi dirbti „200 proc.“, nors jiems buvo liepiama ruoštis atleidimams, kurie gali paliesti nuo 10 iki 20 proc. darbuotojų.

Nuo tada, kai 2021 m. M.Zuckerbergas paskelbė, kad „Facebook“ keičia prekės ženklą į „Meta“, rizikingai pasukdamas link metaverslo – pasaulio, kuriame žmonės bendrauja skaitmeninėje visatoje naudodami virtualios ir papildytos realybės prietaisus, – „Meta“ neteko daugiau kaip 70 proc. savo rinkos vertės. Spalio mėn. kitą dieną po to, kai „Meta“ pranešė apie nuviliančius trečiojo ketvirčio pajamas, jos akcijos smuko 24 proc.

Vis dėlto M.Zuckerbergas laikėsi savo, pripažindamas, kad „Reality Labs“, padalinio, atsakingo už viską, kas susiję su metaverslu, nuostoliai per ateinančius metus ir toliau bus dar didesni.

Šiais metais „Reality Labs“ jau prarado 9 mlrd. dolerių, iš jų beveik 4 mlrd. dolerių – vien per trečiąjį ketvirtį. Per visus 2021 m. padalinys prarado 10 mlrd. dolerių. Bendrovės akcijos antradienį užsidarė žemiausia kaina nuo 2015 m.

123RF.com nuotr./Facebook
123RF.com nuotr./Facebook

„Manau, kad šiandien esame labai nuvertinti kaip bendrovė, – trečiadienį tinklaraščio įraše skelbė M.Zuckerbergas. - Mes atliekame istoriškai svarbų darbą. Esu įsitikinęs, kad jei dirbsime efektyviai, iš šio nuosmukio išeisime stipresni ir atsparesni nei bet kada anksčiau.“

M.Zuckerbergas sakė, kad nukentėję JAV darbuotojai gaus 16 savaičių išeitinę kompensaciją ir papildomas dvi savaites už kiekvienus išdirbtus metus. Atleistiems darbuotojams taip pat bus padengtos jų ir jų šeimų sveikatos priežiūros išlaidos šešis mėnesius, suteikta trijų mėnesių karjeros parama su išorės tiekėju ir parama imigracijos klausimais. Jis sakė, kad lapkričio 15 d. nukentėję darbuotojai taip pat gaus teisę į ribotos trukmės akcijų vienetus.

„Meta“ yra viena iš keleto bendrovių, kurios pastaraisiais mėnesiais pradėjo didelio masto atleidimus. Šių metų pradžioje „Snap“ paskelbė atleidžianti 20 proc. darbuotojų po to, kai pandemijos metu agresyviai samdė darbuotojus, tačiau reklamos rinka sulėtėjo baiminantis recesijos ir tebesitęsiančio Rusijos įsiveržimo į Ukrainą poveikio. Praėjusią savaitę Elonas Muskas perpus sumažino „Twitter“, be ceremonijų atleisdamas tiek daug žmonių, kad kai kurių darbuotojų, nukentėjusių nuo etatų mažinimo, kolegos, vis dar dirbantys bendrovėje, dabar prašo grįžti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius