Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Grėsmė PST: Konkurencijos taryba dėl 8,5 milijonų eurų baudos kreipėsi į antstolius

Konkurencijos taryba nusprendė kreiptis į antstolius dėl bendrovei „Panevėžio statybos trestas“ (PST) už kartelinį susitarimą viešuosiuose pirkimuose skirtos 8,5 mln. Eur baudos ir palūkanų priverstinio išieškojimo į valstybės biudžetą. Bendrovė paskelbė stabdysianti kai kurias investicijas, tačiau veiklos stabilumui bauda įtakos neturės.
„Panevėžio statybos trestas“ (PST) ir UAB „Irdaiva“
„Panevėžio statybos trestas“ (PST) ir UAB „Irdaiva“ / 15min montažas

Taip pat prašoma išieškoti ir palūkanas už pradelstą baudos mokėjimą.

„Kadangi PST nesumokėjo baudos per tris mėnesius nuo nutarimo paskelbimo Konkurencijos tarybos interneto svetainėje ir sprendimą apskundė teismui, bendrovei nuo nesumokėtos baudos buvo skaičiuojamos Konkurencijos įstatyme numatytos palūkanos“, – skelbia Konkurencijos taryba.

Priskaičiuotos ir palūkanos

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) patvirtinus Konkurencijos tarybos nutarimą ir priėmus galutinį bei neskundžiamą sprendimą, bendrovė turės sumokėti ir baudą, ir 6 proc. dydžio metines palūkanas už kiekvieną pradelstą dieną.

Palūkanos, jau viršijančios 1,1 mln. Eur, bus skaičiuojamos ne ilgiau kaip 180 dienų po teismo sprendimo arba kol PST sumokės baudą.

Jau anksčiau skelbta, kad bendrovės PST ir „Active Construction Management“ (buvusi „Irdaiva“) pažeidė Konkurencijos įstatymą, kai sudarė kartelinį susitarimą.

Jos 2013–2015 m. Vilniaus vystymo kompanijos organizuotuose pirkimuose dalyvavo jungtinės veiklos sutarčių pagrindu, nors toks pajėgumų apjungimas nebuvo būtinas, ir savo veiksmais apribojo konkurenciją.

PST valdybos pirmininkas: gali būti koreguojami projektai

PST valdybos pirmininkas Remigijus Juodviršis sako, kad Konkurencijos tarybos paskirta bauda įtakos įmonės veiklos stabilumui neturės.

"AB „Panevėžio statybos trestas“ priims visus reikiamus sprendimus, kad, nepaisant Konkurencijos tarybos skirtos baudos, būtų išlaikytas bendrovės veiklos stabilumas", - teigiama jo komentare.

Bendrovės nuotr./„Panevėžio statybos trestas“ (PST)
Bendrovės nuotr./„Panevėžio statybos trestas“ (PST)

„Vertiname situaciją ir ruošiamės kiekvienam galimam scenarijui, kad būtų užtikrinta sklandi tolimesnė įmonės veikla, o visi įsipareigojimai užsakovams, partneriams, tiekėjams, akcininkams bei darbuotojams vykdomi. Esame viena didžiausių statybos bendrovių Lietuvoje, turime sukaupę ilgalaikę patirtį, tad nors baudos suma nemaža, kasdieninė bendrovės veikla dėl to nenukentės. Tiesa, gali būti koreguojami kai kurie investiciniai projektai“, – sako PST valdybos pirmininkas Remigijus Juodviršis.

Anot jo, bendrovės valdyba priims visus reikiamus sprendimus, kad būtų išlaikytas PST finansinis stabilumas, įsipareigojimų vykdymas ir per daugelį metų užsitarnautas partnerių pasitikėjimas.

„Nors tikėjomės kitokio teismo sprendimo, tačiau jį gerbiame ir vykdome. Jau numatėme tiek vidinių išteklių, tiek išorinių finansavimo šaltinių, kurie esant poreikiui gali būti pasitelkti ir tai nesutrikdytų įprastos įmonės veiklos“, – teigia R. Juodviršis.

2019 m. PST ir jos valdomų įmonių konsoliduotos pardavimo pajamos siekė 108,5 mln. eurų ir buvo 14 proc. didesnės nei ankstesniais metais. Grynasis pelnas šiuo laikotarpiu sudarė 0,59 mln. eurų. PST įmonių grupėje iš viso dirba daugiau nei 950 žmonių.

Galėjo dalyvauti atskirai

PST ir „Irdaiva“, atsižvelgiant į jų patirtį, kvalifikaciją, pajėgumus, turėjo realią galimybę dalyvauti viešuosiuose pirkimuose atskirai, varžytis tarpusavyje ir teikti nesusijusius pasiūlymus, tuo didinant konkurencinį spaudimą tiek kitiems rinkos dalyviams, tiek ir viena kitai.

Tačiau įmonės, sudarydamos jungtinės veiklos sutartis, susitarė nekonkuruoti tarpusavyje ir teikti bendrus pasiūlymus 24-iuose konkursuose.

Teismas paliko galioti 2018 m. gegužės 14 d. Vilniaus apygardos administracinio teismo priimtą sprendimą, kuriuo paskelbta, kad draudžiamame susitarime dalyvavusioms vienoms didžiausių to meto Lietuvos statybos įmonių pagrįstai skirtos baudos: PST – 8 513 500 Eur, „Irdaivai“ – 3 685 900 Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius