-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 07 03 /2017 07 04

„Grožio chirurgijai“ gresia nemalonumai: nukentėjusiųjų ieškiniai ir baudžiamoji atsakomybė

​​​​​​​Klinikai „Grožio chirurgija“ teisininkai meta įtarimus dėl tinkamai neapsaugotų klientų duomenų – dėl to klinika gali sulaukti ne tik teisinių ieškinių, bet ir baudžiamosios atsakomybės, pranešė „Sorainen“. Generalinėje prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas, kuriame nukentėję asmenys galės pareikšti civilinius ieškinius klinikai ir jos vadovams.
Teisingumo svarstyklės ir plaktukas
Teisingumo svarstyklės ir plaktukas / Trakų rajono apylinkės teismo nuotr.

Klinikos klientams atstovaujantys advokatų kontoros „Sorainen“ teisininkai kviečia ir kitus asmenis, kurie nukentėjo dėl to, kad jų „Grožio chirurgijos“ sistemose saugoti duomenys pateko į programišių rankas, prisijungti prie ikiteisminio tyrimo.

„Atstovaudami keletui klinikos klientų kreipėmės į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimai „Grožio chirurgijos“ vadovų tinkamai neatliktų jiems tenkančių pareigų užtikrinti bendrovės klientų duomenų saugumą. Pradėto ikiteisminio tyrimo metu bus aiškinamasi, ar klinikos vadovai padarė viską, kad klientų duomenys būtų saugūs“, – pranešime teigia advokatų kontoros „Sorainen“ teisininkė Aušra Gaurytė.

Teisininkai motyvuoja, kad „Grožio chirurgijos“ vadovų pareigos užtikrinti tinkamas organizacines ir teisines priemones klientų asmens duomenims apsaugoti nuo atsitiktinio ar neteisėto sunaikinimo, pakeitimo, atskleidimo ar bet kokio neteisėto tvarkymo yra nurodytos Asmens duomenų teisinės apsaugos įstatyme.

„Šiuo atveju neteisėtai buvo paviešinti itin jautrūs klinikos klientų duomenys, todėl šių asmenų teisėti interesai turėtų būti apginti. Tai gali būti padaryta pradėto ikiteisminio tyrimo metu, jei klinikos klientai bus pripažinti nukentėjusiais ir turės teisę reikalauti turtinės bei neturtinės žalos atlyginimo. Mūsų vertinimu, tai yra labai realistiška, o klinikos klientams susivienijus, savo teises jiems apginti būtų lengviau“, – sako A.Gaurytė.

„Grožio chirurgijos“ klientų duomenys buvo pasisavinti klinikai galimai nesiėmus tinkamų techninių priemonių jiems apsaugoti bei galimai aplaidžiai ir neatsakingai tvarkius ypatingus asmens duomenis.

Antradienį spaudai išplatintas ir Advokatų kontoros „Glimstedt“ partnerio advokato Lino Sesicko komentaras dėl „Sorainen“ teisininkų informacijos apie klinikos „Grožio chirurgija“ patirtą incidentą:

„Klinikos „Grožio chirurgija“ bei jos klientų iniciatyva jau kurį laiką vykdomi keli savarankiški ikiteisminiai tyrimai. Vykdomų ikiteisminių tyrimų metu aiškinamasi, kas neteisėtai rinko informaciją apie klinikos pacientus, kaip ir dėl kieno kaltės buvo pasisavinti ir paviešinti klinikos pacientų duomenys. Naujų ikiteisminių tyrimų, apie kuriuos užsimenama viešojoje erdvėje, mūsų žiniomis, šiuo metu nėra pradėta.

Taip pat nematome teisinio pagrindo tokiems tyrimams šiuo metu atsirasti, kadangi visos su šiuo incidentu susijusios versijos jau yra tiriamos, o visi nukentėję asmenys gali tiesiogiai kreiptis į tyrimą vykdančius pareigūnus ir prie jo prisidėti.

Tikslingai klientams pritraukti skleidžiama informacija skatina nukentėjusių asmenų pažeidžiamumą bei be pagrindo didina ir taip sudėtingos situacijos jautrumą. Nusikaltėliai, įvykdę kibernetinį nusikaltimą ir ilgą laiką šantažavę pacientus bei „Grožio chirurgijos“ kliniką, vis dar nėra išaiškinti. Todėl visus suinteresuotus asmenis raginame atsakingai vertinti dabartinę situaciją, susilaikant nuo neatsakingų ir išskirtinai komerciniais interesais paremtų veiksmų, kai kuriais atvejais balansuojančių ant profesinės etikos ribos.

Klinika „Grožio chirurgija“ nuolat bendrauja su teisėsaugos institucijomis, teikia informaciją ir pagalbą klientams bei įgyvendina daug kitų priemonių, užtikrinančių didesnę asmens duomenų apsaugą“, – rašoma pranešime.

Po įsilaužimo į „Grožio chirurgijos“ duomenų bazes iš klinikos bei jos klientų buvo reikalaujama išpirkų už jų asmens duomenis (bendra išpirkų suma siekia apie 690 000 Eur), o galiausiai dalis jų buvo viešai paskelbti internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius