-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Gyventojai suskubo pirkti respiratorius: jų pardavimai išaugo nuo 3 iki 10 kartų

Nuo pirmadienio šalyje įsigaliojo naujas reikalavimas, siekiant riboti omikron atmainos plitimą – renginiuose uždarose erdvėse privaloma dėvėti jau nebe medicinines kaukes, o respiratorius. Prekybininkai teigia, kad savaitgalį ši prekė iš pirkėjų sulaukė didelio dėmesio – skirtingais vertinimais, respiratorių pardavimai padidėjo 3–10 kartų.
Spaudos konferencija
Spaudos konferencija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Numatyta, kad vyresni nei 6 metų amžiaus žiūrovai ir dalyviai bei renginį aptarnaujantis personalas dabar privalo viso renginio uždarose erdvėse metu dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius, priglundančius prie veido ir visiškai dengiančius nosį ir burną. Iki šiol šiuose renginiuose užteko dėvėti medicininę kaukę.

Juos privaloma dėvėti teatruose, koncertuose, kino teatruose. Renginiais nėra laikomos asmeninės šventės. Taip pat toks reikalavimas netaikomas mišioms ar laidotuvėms, vykstančioms bažnyčiose.

15min paklausė vaistinių ir prekybos tinklų, kokią situaciją jie stebi nuo pirmadienio, įsigaliojus naujai tvarkai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kasdienė higiena ir teisingas respiratorių naudojimas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kasdienė higiena ir teisingas respiratorių naudojimas

Vaistinės: susidomėjimas šią savaitę tik augs

Vaistinių tinklo „Camelia“ komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė komentavo, jog respiratorių poreikis pirmadienį, lyginti su vidutiniu laikotarpiu, išaugo apie 10 kartų. Dažniausiai pirkėjai įsigyja po vieną ar kelis vienetus, didesnius kiekius perka retai.

„Pastebime, kad respiratorius daugiausiai perka didžiųjų miestų gyventojai. Nepaisant išaugusio respiratorių poreikio, medicininės veido kaukės vis tiek išlieka kur kas paklausesnė prekė siekiant apsisaugoti nuo COVID-19“, – 15min sakė Ž.Juškytė.

Žiedūnė Juškytė
Žiedūnė Juškytė

„Eurovaistinės“ komunikacijos turinio vadovė Laura Čiginskaitė taip pat sutiko, kad priėmus sprendimą dėl respiratorių dėvėjimo dalyje vietų klientai reagavo ir jų įsigijimu susirūpino iškart. Jau savaitgalį įsigyta tris kartus daugiau respiratorių, palyginus su dienomis prieš priimant šį sprendimą.

„Dažniausiai vieno apsipirkimo metu klientai įsigyja 2–3 pakuotes respiratorių, vienoje pakuotėje yra du respiratoriai“, – komentavo L.Čiginskaitė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vaistinė
Sauliaus Žiūros nuotr./Vaistinė

Tuo metu „Benu“ vaistinių tinklo vaistinėse, pasak rinkodaros ir komunikacijos vadovo Mindaugo Urbo, stebimas tiek respiratorių, tiek antigeno testų paklausos šuolis.

„Kalbant apie respiratorius, iki sausio vienam pirkėjui teko 6,48 respiratoriaus vieno apsipirkimo metu. Šiuo metu laukiame naujų respiratorių”, – teigė M.Urbas.

„Gintarinėje vaistinėje“ pardavimai ėmė augti nuo praėjusios savaitės ir šiuo metu yra išaugę apie 60 proc.

Ypač didelis šuolis buvo sausio 15 dieną (šeštadienį), buvo parduota net 2,8 karto daugiau nei įprastai. Akivaizdu, kad žmonės ruošėsi iš anksto“, – tvirtino „Gintarinės vaistinės“ rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Gintarinė vaistinė“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Gintarinė vaistinė“

Nepaisant to, kad gyventojų susidomėjimas respiratoriais išaugo, vaistinės nurodė, kad šios prekės turi pakankamai ir trūkumo klientai nepajus.

Pasak I.Tėvelienės, respiratorių atsargų artimiausiam laikotarpiui tikrai užteks, tačiau vyksta nuolatinis darbas su tiekėjais, keičiamasi informacija dėl logistikos ir užsakymų eigos, kad būtų užtikrintos stabilios tiekimo grandinės ir pacientų poreikiai.

„Eurovaistinės“ vaistininkas Dainius Viederis dar pastebėjo, jog susidomėjimas šia preke, tikėtina, šią savaitę tik augs, nes daugiau žmonių susidurs su įsigaliojusiu nauju sprendimu.

Kokie respiratoriai tinkami naudoti?

Pasak D.Viederio, klientai dažnai pasiteirauja, kaip atpažinti, ar respiratorius tinkamas naudoti.

„Jiems patariame atkreipti dėmesį, kad tai būtų sertifikatus atitinkantis produktas, pažymėtas CE ženkliuku, taip pat ant pakuotės turėtų būti nurodyta dalelių sulaikymo skaičius – FFP2, visa tai užtikrina, kad priemonė atlieka savo funkciją. Mūsų vaistinėje įsigyti respiratoriai atitinka šiuos kriterijus“, – nurodė pašnekovas.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad respiratoriai, nors ir gali būti dėvimi ilgiau nei medicininės kaukės, – iki 8 val., yra vienkartiniai ir nusiėmus neturėtų būti dėvimi pakartotinai. Respiratoriui sudrėkus, jį reikėtų pakeisti nauju.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apsaugos priemonės
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apsaugos priemonės

„Dėvint respiratorius, rekomenduojama laikytis tokių pat taisyklių, kaip ir dėvint medicinines kaukes. Prieš nusiimant ir užsidedant respiratorių reikėtų nusiplauti ar dezinfekuoti rankas. Dėvint jį svarbu vengti liesti rankomis. Naujus respiratorius rekomenduojame nešioti maišelyje, kad jis nesiliestų su kitais daiktais“, – patarė vaistininkas.

Kai kurie prekybos tinklai jau buvo išėmę respiratorius iš prekybos

Daliai prekybos tinklų naujoji tvarka buvo kiek netikėta. Pavyzdžiui, „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sakė, jog dėl itin mažos paklausos respiratoriai buvo išimti iš prekybos, tačiau dabar, pasikeitus reguliavimui, yra grąžinami atgal.

Kol kas, jos teigimu, paklausa smarkiai neišaugo, tačiau ateityje tikimasi didesnio susidomėjimo šia preke.

Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė
Asmeninio archyvo nuotrauka/Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė

Kiti prekybos tinklai komentavo, jog respiratorių pardavimai išaugo.

„Palyginus su praėjusiu pirmadieniu, respiratorių pardavimai „Rimi“ tinkle išaugo beveik 7 kartus. Ženklų paklausos padidėjimą stebime jau kurį laiką, nes žmonės ruošėsi reikalavimų įsigaliojimui ir skubėjo pasirūpinti šiomis apsaugos priemonėmis“, – 15min tvirtino „Rimi“ komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė.

„Norfa“ prekybos tinkle respiratorių pardavimai išaugo apie 30 proc. Kaip komentavo „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis, prekiaujama iš kinų įsigytais respiratoriais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Hyper Norfa“ prekybos centras Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Hyper Norfa“ prekybos centras Vilniuje

„Artimiausiu metu, matyt, reikės papildyti respiratorių atsargas. Svarstome galimybę įsigyti jų iš mūsų šalies gamintojų”, – nurodė D.Ryliškis.

Tuo metu „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė komentavo, jog savaitgalį, prieš įsigaliojant naujiems reikalavimams, respiratorių pardavimai išaugo apie tris kartus, palyginti su prieš tai buvusiomis dienomis.

„Išaugus pardavimams, kai kuriose parduotuvėse jų iš tiesų galėjo nebelikti, tačiau tai – laikina, kol lentynos vėl bus papildytos. Ruošdamiesi naujai tvarkai, padidinome šios prekės užsakymus, tad prekės trūkumo šiuo metu nėra“, – nurodė E.Dapkienė.

„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė
„Maxima LT“ nuotr./Ernesta Dapkienė

Dviejų respiratorių pakuotė kainuoja apie 1,49–1,69 euro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius