-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 04 /18:12

Iš ryto susitaikę „Achemos grupės“ akcininkai po pietų vėl pykstasi

Anksčiau smulkiesiems „Achemos grupės“ akcininkams, kurie net per teismus aiškinosi su pagrindine akcininke, velionio Bronislovo Lubio našle Lyda Lubiene, atstovavęs Kasparas Jurgelionis dabar laikinai stojo prie koncerno vairo. Tai rodo permainas įmonėje – tikimasi, kad K.Jurgelionis sugebės užbaigti koncerno akcininkų konfliktą. Taip pranešta ketvirtadienį prieš pietus. Tačiau po pietų pranešta, kad K.Jurgelionis niekam nevadovauja, koncerno laikinuoju vadovu tebėra Audrius Bendaravičius.
Lyda Lubienė
„Achemos grupės“ akcininkė Lyda Lubienė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

K.Jurgelionis pranešė ilgai lauktą gerą žinią

„Akcininkų ryžtingas sprendimas baigti teisinius ginčus yra ilgai laukta gera žinia koncernui. Artimiausiomis dienomis sieksiu užtikrinti, kad iškilę konfliktai koncerne taipogi būtų sklandžiai užbaigti. Sieksiu, kad būtų kuo greičiau baigtos bylos tarp akcininkų ir asmeniškai dėsiu pastangas, kad būtų rasti visų akcininkų interesus atitinkantys sprendimai dėl grupės ateities. Taip pat, sieksiu kad būtų vėl pradėtas konstruktyvus dialogas su valstybinėmis institucijomis“, – pranešime spaudai sakė Kasparas Jurgelionis.

70 ir 145 mln. eurų vertės ieškiniuose akcininkų grupės viena kitai reiškė pretenzijas dėl galimai padarytos žalos koncernui. 

Pastarųjų dienų įvykiai rodo, kad koncerno „Achemos grupė“ akcininkų konfliktas juda sprendimo link – ieškiniuose dėl žalos bendrovei abi pusės atsisakė savo reikalavimų. Skiriamas naujas laikinasis koncerno vadovas, jam keliami tikslai, kurie padėtų galutinai išspręsti akcininkų nesutarimus.

2014 m. rudenį pradėtas koncerno akcininkų teisinis ginčas akcininkų iniciatyva sprendžiamas susitaikymo būdu – 70 ir 145 mln. eurų vertės ieškiniuose akcininkų grupės viena kitai reiškė pretenzijas dėl galimai padarytos žalos koncernui.

„Achemos grupės“ nuotr./Kasparas Jurgelionis
„Achemos grupės“ nuotr./Kasparas Jurgelionis

Akcininkų iniciatyva vakar abi pusės atsisakė reikalavimų didžiausioje tarpusiavio nesutarimus iliustruojančioje byloje.

Pagrindinės koncerno akcininkės Lydos Lubienės advokatas Gintaras Balčiūnas taip pat pranešė žiniasklaidai, kad L.Lubienė pateikė teismui prašymą ir atsiėmė reikalavimus Bronislovo Lubio dukrai Jūratei Žadeikienei, anūkui Adomui Žadeikai ir Marijai Kaminskienei, o pastarieji taip pat atsiėmė savo reikalavimus L. Lubienės atžvilgiu.

Lyda Lubienė: smulkieji akcininkai paskubėjo padaryti išvadas

Tačiau ketvirtadienį po pietų paaiškėjo, kad akcininkų karai dar nesibaigė. Koncerno „Achemos grupė“ pagrindinė akcininkė Lyda Lubienė praneš, kad atsižvelgiant į trečiadienį pasiektą susitarimą tarp jos ir smulkiųjų koncerno akcininkų, šie paskubėjo padaryti išvadas. Koncerno „Achemos grupė“ generalinio direktoriaus funkcijas toliau vykdo koncerno Ekonomikos ir finansų direktorius Audrius Bendaravičius.

„Vakar pasiekėme taikos susitarimą su paskutiniais koncerno smulkiaisiais akcininkais. Birželio 16 d. planavome visuotinį akcininkų susirinkimą, o iki tol dar turėjome susirinkti valdyboje ir suderinti pagrindinius klausimus dėl tolesnio koncerno valdymo“, – teigė p. L.Lubienė, taip pat einanti koncerno valdybos narės pareigas.

L.Lubienės advokato G.Balčiūno teigimu, koncerno valdybos pirmininko K.Balučio bandymas paskirti laikinuoju vadovu kitus asmenis yra niekinis, kadangi prieštarauja koncerno „Achemos grupė“ generalinio direktoriaus pareigų reglamentui ir akcininkų valiai. Šiuo metu koncerno generalinio direktoriaus funkcijas ir toliau vykdo bendrovės Ekonomikos ir finansų direktorius Audrius Bendaravičius.

V.Sutkus: nežinau, ką L.Lubienė turėjo omenyje

„Nežinau, ką ji turėjo omenyje, man sunku spręsti. (…) Ji yra akcininkė. Jie turbūt su valdybos pirmininku pasišnekės ir priims kažkokį sprendimą. Galima inicijuoti valdybos perrinkimą“, – 15min.lt sakė V.Sutkus, aiškinantis, kad „Achemai“ derėtų kuo greičiau baigti tarpusavio ginčus ir nustoti konfliktuoti su valstybe.

Jis priminė, kad generalinis grupės direktorius vis dar yra Rimvydas Vaštakas.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Valdas Sutkus
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Valdas Sutkus

„Pernai valdybos sprendimu, tai yra, balsavus keturiems iš penkių valdybos narių, generaliniu direktoriumi buvo paskirtas Rimvydas Vaštakas. Tada smulkieji akcininkai užprotestavo tą sprendimą ir buvo uždėtos laikinosios apsaugos priemonės pagal kai kurių smulkiųjų akcininkų ieškinį, buvo apriboti Rimvydo Vaštako įgaliojimai kaip generalinio direktoriaus.

Tada pagal valdybos reglamentą valdybos pirmininkas paskyrė Audrių Bendaravičių vykdyti generalinio direktoriaus funkcijas, nes bendrovė negali būti be vadovo.

Nuo to laiko generalinis direktorius vis dar yra Rimvydas Vaštakas, tačiau jo įgaliojimai yra sustabdyti, reiškia, kad jis negali atlikti savo funkcijų, o jo funkcijas atliko iki ketvirtadienio Audrius Bendaravičius, kuris buvo paskirtas valdybos pirmininku.

Ketvirtadienį iš ryto valdybos pirmininkas Kęstutis Balutis savo nutarimą paskirti Audrių Bendaravičių panaikino ir padarė naują nutarimą – paskyrė generaliniu direktoriumi Kasparą Jurgelionį“, – pasakojo V.Sutkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius