Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką lietuviai perka už kriptovaliutas?

Rekordišku augimu rinkoje metus pradėjęs bitkoinas (BTC), vasario viduryje pasiekė neregėtas aukštumas. Natūralu, jog augant kriptovaliutų vertei, auga ir jos perkamoji galia. Nors pasaulyje atsiskaityti kriptovaliutomis tampa vis labiau įprasta, Lietuvoje šią galimybę išnaudoja tikrai ne visi.
Kriptovaliutos
Kriptovaliutos / „Scanpix“ nuotr.

Prekybos centro internete „Varlė.lt“ įkūrėjas ir vadovas Marius Butauskas teigia, kad bitkoinų vertės kilimas rinkoje, atsiskaitymo kriptovaliutomis kreivę lietuviškoje internetinėje parduotuvėje gerokai kilstelėjo.

Populiariausias tarp lietuvių - bitkoinas

„CoinDesk“ duomenimis, per tris mėnesius skaitmeninės valiutos vertė išaugo beveik trigubai, per pastaruosius metus – beveik septynis kartus. Šiuo metu bitkoino kursas yra mažesnis nei rekordinis lygis, kuris buvo užfiksuotas vasario 21 dieną, kai jo vertė viršijo net 58 tūkst. JAV dolerių.

„Skaitmeniniu auksu“ vadinamųjų kriptovaliutų yra šimtai rūšių, tačiau apie 99% rinkos sudaro pagrindinių 20 monetų grupė. Tai lemia ir kriptovaliutos likvidumas – kiek lengva yra ją realizuoti rinkoje.

„Kadangi žmonės investuoja į skirtingas kriptovaliutas, tai ir atsiskaitymai vyksta skirtingomis kriptovaliutomis. Vienos kriptovaliutos yra labiau pritaikytos mokėjimams, pavyzdžiui, bitkoinas ar litkoinas. Kitos, kaip Ethereum, labiau tinkamos išmaniesiems kontraktams, todėl ir atsiskaitymų kiekis daugiausiai didėja tomis kriptovaliutomis, kurios yra labiausiai tinkamos mokėjimams“, – teigia M.Butauskas.

„Varlė.lt“ duomenis, svetainėje per paskutines trisdešimt dienų beveik 60% klientų mokančiųjų kriptovaliutomis atsiskaitė bitkoinais (BTC), 23,5 % mokėjo eteriu (ETH), dešimtadalis litkoinais (LTC) ir kiek daugiau nei 7% atsiskaitymų buvo atlikti DOGE valiuta.

Už ką lietuviai atsiskaito kriptovaliutomis?

„Varlė.lt“ atliktos apklausos rezultatai rodo, kad didžioji dauguma, beveik 70% visų atsiskaitančiųjų kriptovaliutomis yra 18-34 metų, išsilavinę ir dirbantys vyrai. Tai nestebina prekybos centro internete įkūrėjo, nes jaunesni žmonės apskritai yra linkę pasitikėti technologijomis, nebijo rizikos bei geriau supranta „blockchain“ technologijos veikimą.

Populiariausios prekių kategorijos, kuriose atsiskaitoma kriptovaliutomis – elektronikos.

„Telefonai, nešiojamieji kompiuteriai, visa žaidimų įranga – tai ne mažos vertės daiktai, bet ganėtinai aiškios kategorijos. Dažniausiai žmonės linkę išleisti kriptovaliutas, kai jų kaina smarkiau šokteli į viršų, tačiau tai nėra vienintelis veiksnys. Kadangi išsikeitus kriptovaliutą į vietinę valiutą, reikia mokėti mokesčius, dauguma renkasi paprastesnį kelią realizuoti išaugusį turtą, t.y. tiesiogiai atsiskaityti kriptovaliutomis ten, kur jas priima“, – komentuoja M.Butauskas.

Atsiskaityti kriptovaliutomis – visiškai saugu

Nemaža dalis kriptivaliutų, net ir tos, kurios nėra sukurtos atsiskaitymams, dažnai puikiai tam tinka. Galimybė jomis atsiskaityti už pirkinius yra tik papildomas jų panaudojimo būdas, apie kurį ne visi kriptuvaliutų turintys žmonės žino ir susimąsto.

„Konkrečiai mūsų pirkėjai turi galimybę atsiskaityti kriptovaliutomis naudodami bet kurią kriptovaliutų piniginę – jie neprivalo būti „CoinGate“ klientai. Pirkėjai, atsiskaitantys bitkoino bei litkoino kriptovaliutomis, gali tai padaryti per „Lightning Network“. „CoinGate“ buvo pirmasis kriptovaliutų mokėjimų procesorius pasaulyje pasiūlęs šią galimybę, tačiau atsiskaitymai per „Lightning Network“ yra pigesni bei patvirtinami greičiau nei įprasti Bitcoin mokėjimai,“ – pasakoja M.Butauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius