Patiekalas atrodo išties įspūdingai, patraukia svečių dėmesį ir stebina puikiu skoniu. Šis patiekalas patiks tiems, kam labiausiai patinka mėsos patiekalai. Almina pasakoja, kad savo mažoje virtuvėje gamina viena, nes nemėgsta, kai kas nors painiojasi po kojomis. Virtuvėje jai labai svarbus atributas – graži prijuostė.
„Labiausiai patinka gaminti greitus pyragus ir vištienos patiekalus. Pyragams kepti naudoju tik 80 proc. riebumo margariną – jame mažiau vandens, todėl tešlą paprasčiau išplakti, ji geriau pakyla, kepinys būna puresnis ir gali ilgiau stovėti“. pasakojo moteris.
Projekto dalyvė nemėgsta gaminti tų pačių patiekalų. Idėjų naujiems patiekalams Almina semiasi internete, yra išbandžiusi ir daugybę receptų iš „Skaniausių šeimos kepinių knygos“. Moteris džiaugiasi neseniai atradusi tikrą karaimų kibinų receptą. Jais moteris vaišina tris dukras ir užsukusius svečius.
Konkurso organizatorių nuotr./Kepsnys „Eglutė“ tikrai papuoš Jūsų Kalėdų stalą. |
Labiausiai Alminai atmintin įstrigęs patiekalas – Italijoje ragauta žuvis. Grįžus namo internete ieškojo patiekalo recepto, tačiau būtent tokio rasti nepavyko. Tačiau tai nesustabdė nuo bandymų paruošti panašų patiekalą ir kaip Almina prasitarė, pavyko visai neblogai.
Taigi, ir gaminant kepsnį „Eglutė“ moteris pataria nebijoti eksperimentuoti. Į faršą puikiai tinka paprikos ir alyvuogės, be to, nepatingėkite paruošti ir gardaus padažo!
Konkurso organizatorių nuotr./Į faršą pabandykite įdėti paprikų ir alyvuogių – skonis tiesiog puikus! |
Kepsnio „Eglutė“ receptas
Sudedamosios dalys:
– 375 g 80 proc. margarino „Vilnius kepiniams“;
– 500 g miltų;
– 150 ml vandens;
– 50 g šaldytų špinatų;
– 1 kg kiaulienos ir/arba jautienos faršo;
– 1 didelės morkos;
– 1 kiaušinio;
– 4 valgomųjų šaukštų džiūvėsėlių;
– 1 pakelio prieskonių maltai mėsai arba juodų šviežiai maltų pipirų, džiovinto čiobrelio;
– 2 skilt. česnako;
– 200 g marinuotų arba šviežių pievagrybių;
– Druskos pagal skonį.
Gaminimas
Iš pirmų keturių sudedamųjų dalių ir žiupsnelio druskos paruoškite sluoksniuotą tešlą. Miltus su margarinu „Vilnius kepiniams“ ir druska sutrinkite tarp pirštų, supilkite vandenį ir sudėkite atšilusius špinatus. Špinatai tešlai suteikia žalią spalvą, tačiau jų galima ir nedėti. Minkykite tešlą tol, kol nelips prie rankų. Gautą masę mažiausiai 3 kartus iškočiokite. Sulankstykite į 4 dalis ir vėl kočiokite.
Konkurso organizatorių nuotr./Tešlą aptepkite kiaušinio plakiniu. |
Į faršą įtarkuokite morką, sudėkite džiūvėsėlius, česnaką, kiaušinį, maltos mėsos prieskonių bei pagardinkite druska. Rekomenduoju į faršą įmaišyti ir marinuotų pievagrybių. Išminkykite. Rankomis suformuokite eglutės formos kepsnį ir įdėkite į kepimo formą. Kepkite orkaitėje 200 °C temperatūroje apie 30 min. Kepsnį ištraukite iš orkaitės, leiskite jam šiek tiek atvėsti ir apvyniokite iškočiotomis sluoksniuotos tešlos juostelėmis nuo apačios į viršų. Juostelės turėtų „užeiti“ viena ant kitos. Kad tešla vienodai priliptų, prismeikite ją keliose vietose mediniais smeigtukais, kuriuos vėliau panaudokite patiekalui papuošti. Kepinį patepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite sezamo sėklomis ir kepkite dar pusvalandį, kol gražiai apskrus. Puoškite vyšniniais pomidorais ir petražolėmis.