Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaltinimų nepotizmu sulaukusi A.Armonaitės draugė: „Tikėjausi klausimų, bet ne kaltinimų“

Į skandalą pakliuvusi LTG Korporatyvinių reikalų direktorė Agnė Belickaitė sako, kad sprendimą kandidatuoti į šias pareigas priėmė nesitarusi nei su ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite, nei su kitais politikais. „Jeigu būčiau nuėjusi tartis, būčiau juos pastačiusi į siaubingą situaciją“, – trečiadienį sakė ji. Pirmasis šį klausimą iškėlė žurnalistas Edmundas Jakilaitis, tačiau paaiškėjo, kad jo žmona Rasa Jakilaitienė taip pat siekė užimti šias pareigas ir pateko tarp penkių geriausių kandidatų, kurie buvo susitikę su LTG vadovu.
Agnė Belickaitė
Agnė Belickaitė / LTG nuotr.

A.Belickaitė sulaukė kaltinimų, kad aukštas pareigas valstybės valdomoje įmonėje užėmė galimai neskaidriu keliu – jos vyras Vincas Jurgutis yra ekonomikos ir inovacijų viceministras.

O su Laisvės partijos pirmininke ekonomikos ir inovacijų ministre Aušrine Armonaite A.Belickaitė buvo ir bendraklasės, ir kartu studijavo Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute.

A.Armonaitė trečiadienį pripažino, kad įžvelgia šioje situacijoje interesų konflikto regimybę, todėl kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją.

Tačiau žurnalistams A.Belickaitė tikino, kad atrankos procesas vyko skaidriai – su ja pirmiausia susisiekė atrankos agentūra „Alliance for recruitment“, o su politikais savo kandidatavimo teigė neaptarusi.

Asmeninio archyvo nuotr./Agnė Belickaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Agnė Belickaitė

„Aš nelabai galėjau su kuo nors tartis. Aš gerai suprantu, kad jeigu būčiau nuėjusi tartis, būčiau juos pastačiusi į siaubingą situaciją. Tokios pareigos niekaip nėra derinamos su politikais. (...) Nuėjusi tartis būčiau juos pastačiusi į situaciją, kur jie būtų apkaltinti turintys interesų konfliktą“, – žurnalistams komentavo A.Belickaitė.

Ji pridūrė, kad kai politikai sako, kad apie tai nežinojo, tai jie gali sakyti „ramia sąžine.“

„To nesitikėjau“

Paklausus, kaip į jos planus reagavo jos vyras V.Jurgutis, moteris sakė, kad sulaukė palaikymo.

„Mano vyras į mano profesinius sprendimus žiūri stengdamasis mane palaikyti ir čia buvo lygiai tas pats. Aš pasakiau, kad man įdomu, jis mane palaikė ir sakė: „spręsk, kaip tau geriausia“, – tvirtino ji.

Skandalo sūkuryje atsidūrusi A.Belickaitė taip pat komentavo, kad kandidatuodama tikėjosi, jog šia tema gali kilti klausimų ir aptarė tai su ją samdžiusiais žmonėmis.

„Kartu susidėliojome visus atsakymus. Procesas buvo skaidrus, profesionalus, tvarkingas, vakarietiškas ir atitinkantis gerosios valdysenos praktikas. Bet ko nesitikėjau – tai kaltinimų. Tikėjausi, kad man užduos klausimus, aš į juos atsakysime ir mes išsiskirstysime. Situacija yra visai kitokia nei tikėjausi“, – pripažino A.Belickaitė.

Ji teigė, kad mesti kaltinimai daro žalą reputacijai – tiek jos, tiek įmonės, kurioje ji įsidarbino.

„Liūdniausia dalis, kad tokios istorijos ir išankstiniai vieši teisimai atgraso nuo net pagalvojimo apie ėjimo į valstybės valdomą įmonę, karjeros čia darymą. Man LTG yra įmonė, kur tu gali padaryti milžinišką pokytį ir dėl to verta paaukoti kai kuriuos dalykus. Man svarbu, ką galiu nuveikti, bet suprantu, kad tokia situacija tikrai atgrasys kitus žmones. Mano darbas, kad mes ne tik nunulintume situaciją, bet išeitume į patrauklesnio darbdavio įvaizdį“, – nurodė ji.

A.Belickaitė tvirtino, kad pavyks išvengti galimo interesų konflikto jai įsidarbinus naująja LTG Korporatyvinių reikalų direktore, o ar kyla jo regimybė, atsakys kompetentingos institucijos.

LTG vadovas kalbėjosi ir su R.Jakilaitiene

Situaciją žurnalistams pakomentavo ir LTG generalinis direktorius Egidijus Lazauskas. Jis sakė, kad įmonė turi vidinę kandidatų patikrinimo procedūrą, peržiūri galimus interesų konfliktus. Šioje situacijoje, anot jo, grėsmių įžvelgta nebuvo.

„Nematėme jokios regimybės. Mes dėl aukštų pareigų darbuotojų kreipiamės ir į specialiąsias tarnybas, jų yra ne viena. Jos vertina, ar kandidatas neturi dėmių savo karjeroje. Gavę šitas išvadas priėmėme sprendimą, kad šio konflikto nėra“, – sakė E.Lazauskas.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Egidijus Lazauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Egidijus Lazauskas

Jis nupasakojo ir tai, kaip vyko atrankos procesas. Pirmame etape dalyvavo 36 kandidatai, įvykus pirminiam vertinimui, į antrą etapą išėjo 16. Galiausiai, likus 5 kandidatams, su jais susitiko E.Lazauskas ir po pokalbių priėmė sprendimą.

„Nesitariau su niekuo – nei su valdyba, nei su politikais. Pagal procedūrą aš galiu priimti sprendimą, tad jį ir priėmiau“, – komentavo LTG vadovas.

Jis patvirtino, kad tarp 5 geriausiųjų pateko ir istoriją į viešumą iškėlusio E.Jakilaičio žmona R.Jakilaitienė. E.Lazauskas neatskleidė, kokią vietą konkurse užėmė garsaus žurnalisto žmona. R.Jakilaitienė rugsėjį pasitraukė iš premjerės patarėjos ryšių su visuomene pareigų, kai jos vyras nutarė grįžti į aktualijų žurnalistiką.

E.Jakilaitis15min pripažino, kad jo žmona domėjosi šiuo konkursu, tačiau, ant jo, jai tik skambino atranką dariusi agentūra.

„Manau, kad jai skambino agentūros, bet jai daug kas skambina. Ji pati geriau galėtų pasakyti. Kiek aš žinau, jai skambino, bet kaip paaiškėjo, čia yra imitacija“, – teigė E.Jakilaitis.

Jis patikslino manantis, kad imituojant konkursą agentūra skambino ir ragino dalyvauti daugeliui galimų kandidatų. „Bet matome kokie rezultatai. Tai kad jai kažkas skambino, tai kas gi čia tokio“, – teigė jis.

Edmundas ir Rasa Jakilaičiai / Luko Balandžio nuotr.
Edmundas ir Rasa Jakilaičiai / Luko Balandžio nuotr.

Kreipėsi į išorės auditorius

E.Lazauskas sutiko, kad situacija yra nemaloni, tačiau teigė neįžvelgiantis, kad kažkas šioje situacijoje būtų bandęs „pasipelnyti ar išnaudoti pažintis.“

Be to, tam, kad išsklaidytų abejones, LTG kreipėsi į išorės auditorius, kurie įvertintų atrankos procesą.

„Jie įvertins, kiek reikia gilintis, žiūrėti, ieškoti sąsajų [dėl galimo interesų konflikto]. Jeigu bus auditorių pastabų, mes jomis pasidalinsime ir pagerinsime savo procedūras“, – patikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius