Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Koronavirusu susirgusių audinių ūkio direktorius viliasi, kad naikinti visų žvėrelių neteks

Jonavos rajone esančiame ūkyje laikomoms audinėms nustatytas koronavirusas. Kaip 15min tvirtino ūkio vadovas Česlovas Tallat-Kelpša, žvėreliai apsikrėtė nuo susirgusio darbuotojo – teigiamas testas nustatytas 22 audinėms. Augintojas tvirtino, kad elgsis kaip lieps Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), tačiau vylėsi, kad užmigdyti visų žvėrelių nereikės. „Tikiuosi, kad lietuviai turės sveiko proto“, – sakė jis.
Audinės
Audinės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Koronavirusas nustatytas Jonavos rajone esančiame ūkyje laikomoms audinėms, ketvirtadienį pranešė BNS.

Koronavirusas paplito Jonavos rajone esančiame audinių ūkyje, priklausančiam įmonei „Danmink“. Pastarosios pagrindinis akcininkas – „Vilkijos ūkis“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Česlovas Tallat-Kelpša
Luko Balandžio / 15min nuotr./Česlovas Tallat-Kelpša

„Vilkijos ūkio“ vadovo Česlovas Tallat-Kelpša 15min tvirtino, kad kalbės su VMVT ir klausys jų nurodymų. Jis pasakojo, kad tyrimo mėginiai paimti, kai atsirado daugiau nei įprasta kritusių žvėrių – paprastai per dieną nugaišta keliasdešimt, o per pastarąsias dvi dienas nugaišo pora šimtų.

„Pranešėme dėl to, kad turėjome pranešti pagal dabartinę tvarką. Jei nebūtų kovido, nebūtume pranešinėję, tas kritimas nėra toks didelis, kad kreipti didelį labai dėmesį.

Kol kas teigiami testai (audinių – 15min), bet kol kas abejoju, nes klinikiniai požymiai visiškai nepanašūs į COVID-19, kuris labiau kvėpavimo takų, o ten rodo, kad su viduriais nelabai gerai“ , – pasakojo vadovas.

Jis mano, kad audinės apsikrėtė nuo COVID-19 susirgusio darbuotojo. Mėginiai ūkyje imti ir anksčiau, bet koronaviruso tuomet nenustatyta.

„Danmink" ūkyje, kuriame ir fiksuoti audinių susirgimai koronavirusu, auginama per 30 tūkst. audinių. „Vilkijos ūkyje“ irgi apie 30 tūkst. audinių, tačiau abu ūkius skiria 80 kilometrų atstumas, dirba skirtingi darbuotojai.

Pasak Č.Tallat-Kelpšos, teigiami testai patvirtinti 22 nugaišusiems gyvūnams.

„Šiandien kalbėsime su Veterinarijos tarnyba, duos nurodymus ir mes juos vykdysime. Jei ne baimės dėl žmogaus sveikatos, tai niekas nekreiptų dėmesio – nei veterinarija, niekas, nes tai yra palyginus mažmožis. Tai nieko tokio, viskas susideda į žmogaus baimes, kas atsitiks po to. Tos baimės tokios didelės ir tokios nepamatuotos“, – kalbėjo ūkio vadovas.

Jis lygino, kad švedai nusprendė nemigdyti net koronavirusu sergančių žvėrių – tiesiog imasi papildomų saugos priemonių, kad žmonės neužsikrėstų.

„Tuo tarpu danai visus užmušė. Tai jums pavyzdys žmogaus emocijos ir baimių, dydžio ir jų pasekmių tų baimių. Tikiuosi, kad lietuviai turės sveiko proto ir priims protingą sprendimą“, – vylėsi jis.

Tikiuosi, kad lietuviai turės sveiko proto ir priims protingą sprendimą, – vylėsi jis.

Kol kas VMVT priėmė sprendimą nugaišinti 22 užkrėstuose narvuose laikomas audines (apie 40 vnt.), o gyvūnų gaišenas saugiai sunaikinti šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėje.

Danijoje Vyriausybė lapkričio pradžioje paskelbė, kad bus išnaikintos visos audinės šalyje – 15-17 mln. žvėrelių, kai keliems jų buvo nustatytas mutavęs ir žmogui perduodamas COVID-19 virusas. Toks sprendimas buvo priimtas argumentuojant, kad kyla rizika, jog dėl mutavusio viruso gali būti neveiksmingi šiuo metu kuriami skiepai.

Mėginiai paimti nugaišus 169 audinėms

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad audinių ūkyje, kuriame laikyti įmonėms UAB „Danmink“ ir AB „Vilkijos ūkis“ priklausantys gyvūnai, staiga nugaišus 169 audinėms ir ištyrus jų mėginius patvirtinta, kad gyvūnai buvo užsikrėtę COVID-19.

Pirminė informacija apie šiame ūkyje padidėjusį kailinių žvėrelių gaišimą tarnybą pasiekė šį antradienį. Tą pačią dieną VMVT specialistų atrinkti gyvūnėlių mėginiai buvo pristatyti tyrimams į Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratoriją.

„Siekiant patvirtinti arba paneigti kilusius įtarimus ir nustatyti tikslų viruso išplitimo ūkyje mastą, trečiadienį atrinkti 22 papildomi mėginiai. Jų rezultatai taip pat patvirtino COVID-19. Tuo pačiu trečiadienį gavome pranešimą, kad vienam iš šį ūkį prižiūrinčių asmenų patvirtintas COVID-19. VMVT žiniomis, audinių fermos darbuotojas blogai pasijuto šį pirmadienį, visi su juo kontaktavę darbuotojai yra saviizoliacijoje“, – teigia VMVT direktorius Darius Remeika.

Gavus informaciją apie ūkyje įtarimą ligos židinį, nedelsiant, nuo lapkričio 24 d. jam pritaikyti veiklos apribojimai. Iš užkrėsto ūkio uždraustas bet koks gyvūnų, pašarų ar kitų gyvūninių produktų išvežimas.

„Gauti tyrimo rezultatai rodo, kad virusą SARS-CoV-2 audinėms perduoti galėjo ūkio darbuotojas, todėl raginame visus šalies audinių ūkius griežtai laikytis visų biologinio saugumo reikalavimų, o ūkio darbuotojams pajutus bent menkiausius ligos simptomus, nedelsiant palikti darbo vietą ir riboti kontaktą su ūkyje laikomais gyvūnais“, – pabrėžė VMVT direktorius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Remeika
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Darius Remeika

Šiuo metu šiame audinių ūkyje laikoma apie 60 tūkst. kailinių žvėrelių. Ūkio atsakingi asmenys įpareigoti atidžiai vykdyti likusių audinių sveikatos būklės laboratorinę stebėseną.

Lietuvos audinių augintojai kiekvieną savaitę įpareigoti pateikti regioniniam VMVT padaliniui, vykdančiam audinių ūkio valstybinę veterinarinę kontrolę, duomenis apie per savaitę nugaišusias audines, atsižvelgiant į šiuos duomenis bus sprendžiama dėl naujų mėginių atrinkimo ir ištyrimo. Tokią prievolę visiems audinių augintojams ir laikytojams numato lapkričio 12 d. pasirašytas VMVT direktoriaus įsakymas.

VMVT informuoja, kad remiantis Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) atliktu rizikos vertinimu, atsižvelgiant į šiuo metu turimą informaciją apie viruso SARS-CoV-2 perdavimo kelius ir susirgimų sudėtingumą, virusas, nustatytas audinių ūkiuose nekelia pavojaus žmonių sveikatai (išskyrus tiesiogiai ūkiuose dirbančius asmenis).

Tarnybos duomenimis, šiuo metu 86 Lietuvos ūkiuose laikoma daugiau kaip 1,6 mln. audinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius