Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur nuo pirmadienio be galimybių paso nepateksite: sąraše – daugelis paslaugų

Atėjus pirmadieniui, šalyje įsigalios nemažai pokyčių – neturintys galimybių paso gyventojai nepateks ne tik į prekybos centrus, kirpyklas, bet ir į kai kurias vaistines, bankus, pašto skyrius. Neturintys imuniteto nuo koronaviruso ar neigiamo testo atsakymo taps nelaukiami ir kai kuriose valstybės įstaigose. 15min paaiškina, kokie pokyčiai įsigalios nuo rugsėjo 13-osios.
Kavinėse pradėjo veikti galimybių pasas
Kavinėse pradėjo veikti galimybių pasas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Prieinamos tik būtinosios prekės

Galimybių paso neturintys gyventojai galės lankytis tik būtinųjų prekių prekybos vietose, kurių plotas neviršija 1500 kv. metrų ir jei jos turi atskirą įėjimą iš lauko. Taigi, lankymasis maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių, augalų, sėklų, trąšų pardavimo vietose bus atviras visiems. Atviros išlieka laidojimo paslaugų ir reikmenų parduotuvės. Remiantis Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) išaiškinimu, galimybių paso nereikia ir degalinėse.

Didelių prekybos centrų, tokių kaip „Akropolis“, „Ozas“, „Mega“ ir panašių durys gyventojams be galimybių paso bus užvertos. Ar lankytojas turi galimybių pasą, bus tikrinama prie įėjimo į prekybos centrą, o ne kiekvienoje parduotuvėje atskirai. Tad nedidelės maisto prekių parduotuvės, bankai, vaistinės, pašto skyriai ir kitos prekybos centruose veikiančios vietos taip pat bus neprieinamos, jei lankytojas nėra paskiepytas ar neturi neigiamo koronaviruso testo atsakymo.

Mažos parduotuvės, užsiimančios nebūtinųjų prekių prekyba – pavyzdžiui, pardavinėjančios drabužius, taip pat privalės priimti tik lankytojus su galimybių pasais.

Jei vaistinė, bankas ar pašto skyrius, esantis prekybos centre, turi atskirą įėjimą, į jį patekti bus galima be galimybių paso.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centras „Panorama“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centras „Panorama“

Į prekybos centrus norintys patekti kurjeriai ar kiti maisto pristatymo darbuotojai taip pat turės pateikti galimybių pasą arba neigiamo testo rezultatą.

Jei prekybos vietoje iš lankytojo prašoma galimybių paso, dėvėti kaukę ar laikytis saugaus atstumo taps ne privaloma, o rekomenduojama.

Nepateks į kirpyklas, teatrus

Nebūtinosios paslaugos žmonėms be galimybių paso nuo pirmadienio taip pat taps neprieinamos. Tokie gyventojai negalės lankytis grožio salonuose ir kirpyklose, viešojo maitinimo įstaigose – restoranų, kavinių, barų viduje, taps nelaukiami teatruose, uždarose patalpose vykstančiuose renginiuose.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sekmadienis Vilniaus mieste
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Sekmadienis Vilniaus mieste

Viešbučiai taip pat priims tik lankytojus su galimybių pasu.

Tiesa, galimybių paso nereikės norint apsilankyti muziejuje ar parodoje, pasiimant ar grąžinant knygas bibliotekoje, naudojantis knygų atsiėmimo punktų paslaugomis.

Kaip vyks galimybių paso tikrinimas

Atvykus į prekybos centrą, galimybių pasas bus tikrinamas prie pagrindinių įėjimų. Kaip 15min anksčiau sakė prekybos centrų atstovas Mindaugas Statulevičius, patikrą vykdys apsaugos darbuotojai. Esant reikalui, asmens gali būti paprašyta parodyti asmens tapatybę įrodantį dokumentą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Galimybių paso patikra
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Galimybių paso patikra

Parduotuvių tinklai, panašu, taikys skirtingas metodikas – kai kurie prekybininkai šiam darbui taip pat pasitelks apsaugos darbuotojus, kitos – įsirengs stacionarius QR kodų skaitytuvus.

Kai kurios įstaigos priims tik su galimybių pasu

Kai kurios įstaigos taip pat nusprendė kontaktines paslaugas teikti tik gyventojams su galimybių pasu. Apie tai penktadienį pranešė Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT). Galimybių paso neturintiems asmenims informaciją ir konsultacijas NŽT specialistai teiks nuotoliniu būdu – telefonu ir elektroniniu paštu.

Nacionalinė mokėjimo agentūra rugpjūčio 17 dieną pranešė, kad tarnyboje kontaktiniu būdu konsultuojami galimybių pasą turintys klientai, tačiau dėl saugumo ir toliau prašoma naudotis nuotolinėmis paslaugomis.

Bitė nuotr./Galimybių pasas
Bitė nuotr./Galimybių pasas

Tačiau ne visos įstaigos reikalaus galimybių paso. Klientai ir toliau galės lankytis „Sodros“ skyriuose net ir nepateikę šio dokumento, tačiau bus būtina užsiregistruoti iš anksto, pasirinkus padalinį ir priėmimo laiką.

Kur galimybių paso nereikės?

Neturintiems galimybių paso bus galima užsisakyti smulkaus remonto paslaugas, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir jos teikėjo trunka ne ilgiau kaip 15 minučių, naudotis keleivių vežimo vietiniu ir tarpmiestiniu transportu, taip pat pavežėjų paslaugomis. Važiuojant tarpmiestiniu transportu, bus galima užimti tik sėdimas vietas.

Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Viešasis transportas
Vilniaus miesto savivaldybės nuotr./Viešasis transportas

Atviros visiems išliks lauke teikiamos paslaugos, įskaitant lauko kavines. Neturint galimybių paso, prie lauko staliuko bus galima sėdėti ne daugiau kaip 5 asmenims. Tai negalios tos pačios šeimos nariams.

Prekyba ir ūkinė veikla, komerciniai ir nekomerciniai renginiai, šventės, mugės, festivaliai, sporto renginiai ar kiti susibūrimai, kai juose dalyvauja ne daugiau kaip 500 žmonių, taip pat liks atviri.

Kokios veiklos bus prieinamos be galimybių paso:

  • Prekyba parduotuvėse, turgavietėse, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių, augalų, sėklų, trąšų pardavimas, turinčiose atskirą įėjimą iš lauko, kurių prekybos plotas (t. y. prekybos salės, skirtos pirkėjams aptarnauti ir prekėms išdėlioti, plotas, įskaitant matavimosi kabinas. Į prekybos plotą neįskaitomas administracinių patalpų, sandėlių ir pagalbinių patalpų, dirbtuvių, laiptinių, koridorių, sanitarinių patalpų plotas) neviršija 1500 kv. m, arba esančios prekybos centre, kurio bendras prekybos plotas (t. y. prekybos salės ir kitos prekybos vietos (pvz., salelės), skirtos pirkėjams aptarnauti ir prekėms išdėlioti, plotas, įskaitant matavimosi kabinas; aptarnavimas degalinėse;
  • nuotolinė prekyba (internetinė ar vykdoma kitomis ryšio priemonėmis) ir kai prekės pristatomos fiziniams ir juridiniams asmenims ar atsiimamos atsiėmimo punktuose (atsiėmimo punktuose draudžiama prekyba ar kita nesusijusi su nuotoline prekyba veikla);
  • lauko kavinėje, kai prie staliuko sėdi ne daugiau kaip 5 asmenys, tai negalioja tos pačios šeimos nariams
  • smulkaus remonto paslaugų užsakymas, kai kontaktas tarp paslaugos gavėjo ir paslaugos teikėjo trunka ne ilgiau nei 15 min;
  • laidojimo paslaugos ir laidojimo reikmenų parduotuvės;
  • muziejų ekspozicijų ir parodų lankymas;
  • bibliotekų (knygų atsiėmimo ir grąžinimo tikslais) ir knygų atsiėmimo punktų paslaugos;
  • asmens sveikatos priežiūros paslaugos (pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus);
  • socialinės paslaugos;
  • psichologinės pagalbos ir psichoterapijos paslaugos;
  • asmens sveikatos priežiūros įstaigose esančių ar globos įstaigose gyvenančių terminalinės būklės asmenų, nepilnamečių iki 14 metų bei nėščiųjų lankymas;
  • veterinarijos paslaugos;
  • keleivių vežimo vietiniu (miesto ir priemiesčio) transportu paslaugos;
  • keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ir lengvaisiais automobiliais taksi paslaugos;
  • teisinių paslaugų (notarų, antstolių, privalomos mediacijos, advokatų, teikiančių teisines paslaugas pagal advokato ir kliento sutartį bei advokatų, teikiančių antrinę teisinę pagalbą) teikimas ir teismų veikla;
  • veikla, susijusi su vaiko teisių apsauga;
  • valstybės ir savivaldybių institucijų, įstaigų ir įmonių teikiamos paslaugos, kurių dėl jų specifikos neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu (paslaugų sąrašą tvirtina institucijos, įstaigos ar įmonės vadovas);
  • kompleksiškai teikiamos paslaugos šeimai pagal Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro patvirtintą Kompleksiškai teikiamų paslaugų šeimai 2016–2023 m. veiksmų planą;
  • asmenų aprūpinimas techninės pagalbos priemonėmis Techninės pagalbos neįgaliesiems centre prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir savivaldybių įstaigose, kurioms priskirta ši funkcija;
  • asmeninės pagalbos teikimas asmenims su negalia, kai tokį poreikį nustato savivaldybių paskirti socialiniai darbuotojai;
  • pagalba smurtą artimoje aplinkoje patyrusiems asmenims;
  • pagalba nukentėjusiems nuo prekybos žmonėmis asmenims;
  • veikla, susijusi su neteisėtų migrantų priėmimu;
  • atvirose erdvėse teikiamos paslaugos, vykdoma prekyba ir ūkinė veikla, komerciniai ir nekomerciniai kultūros, pramogų, sporto renginiai, šventės, mugės, festivaliai ar kiti tam tikrą laiką trunkantys organizuoti žmonių susibūrimai viešoje vietoje iš anksto nustatytu laiku, kai juose dalyvauja ne daugiau kaip 500 asmenų;
  • finansinės paslaugos, kai teikiamas pensijų ar kitų socialinių išmokų išmokėjimas ir pristatymas;

Įrodymo apie pasiskiepijimą arba neigiamo testo atsakymą nebus reikalaujama norint gauti asmens sveikatos priežiūros, socialines, psichologinės pagalbos ir psichoterapijos, socialines, teisines paslaugas. Taip pat bus prieinamos veterinarijos paslaugos.

Vaikams iki 16 metų galimybių paso nereikės.

Galimybių pasą gali gauti pagal pilną vakcinacijos programą paskiepyti, koronavirusu persirgę ar ne anksčiau nei prieš 48 valandas neigiamą PGR ar antigeno testo atsakymą gavę asmenys.

Atspausdintą galimybių paso variantą galima gauti Registrų centro teritoriniuose padaliniuose, Lietuvos pašto skyriuose, „Sodros“ padaliniuose ir vaistinėse, kurios savanoriškai nusprendžia teikti šią paslaugą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius