-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Grigeo“ skandalas: kaip įtariama, pildama teršalus į marias įmonė galėjo sutaupyti 1,5 mln. eurų per metus

Valyti savo nuotekas per bendrovės „Klaipėdos vanduo“ valymo įrenginius „Grigeo Klaipėdai“ būtų kainavę 1,5 mln. eurų per metus. Tačiau kviečiama prisijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų įmonė atsisakydavo motyvuodama, kad pačiai valytis nuotekas yra pigiau. Kaip atskleidė prokuratūros tyrimas, nevalytas nuotekas įmonė įtariama tiesiog išleisdavusi į Kuršių marias.
Grigeo Klaipėda
Grigeo Klaipėda / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Prokuratūros tyrimas, atskleidęs, kad aplinkosaugines vertybes deklaravusi įmonė „Grigeo Klaipėda“ tikriausiai slapta išleisdavo nevalytas nuotekas į Kuršių marias, šokiravo tiek visuomenę, tiek verslo pasaulį.

Ekspertai svarsto, kad įmonė tokiu būdu galėjo taupyti lėšas. Tad kokio dydžio sumos galėjo paskatinti įmonę imtis tokių drastiškų priemonių kaip Kuršių marių teršimas?

15min vizualizacija/„Grigeo Klaipėda“ nuotekų schema
15min vizualizacija/„Grigeo Klaipėda“ nuotekų schema

Kaip 15min sakė „Klaipėdos vanduo“ vadovas Alenas Gumuliauskas, išleisti nuotekas per centralizuotą nuotekų tvarkymo sistemą įmonei „Grigeo Klaipėda“ būtų kainavę 1,5 mln. eurų per metus.

„Lapkritį „Grigeo Klaipėda“ buvo prisijungusi dešimčiai dienų prie „Klaipėdos vandeniui“ priklausančių tinklų, nes tvarkė savo įrenginius. Už šį laikotarpį įmonė sumokėjo 42 tūkst. eurų, tad per metus jai būtų kainavę 1,5 milijono eurų“, – tvirtino A.Gumuliauskas.

Jis pridūrė, kad per parą „Grigeo Klaipėda“ išleidžia 2,5 tūkst. kubinių metrų nuotekų.

Antradienį įmonė kreipėsi į bendrovę „Klaipėdos vanduo“ su prašymu skubiai priimti gamybines nuotekas iki sausio 14 dienos.

Pasak A.Gumuliausko, „Grigeo Klaipėda“ iki šiol nesijungė prie įmonės „Klaipėdos vanduo“ tinklų, teigdama, kad jiems pigiau valytis patiems.

„Įmonė „Grigeo Klaipėda“ turi valymo tinklus daugiau nei trisdešimt metų. Kiek žinau iš istorijos, buvo diskusija su šia įmone, ar jie nenorėtų prisijungti prie mūsų tinklų. Jie atsakydavo, kad jiems pigiau valytis patiems“, – sakė A.Gumuliauskas.

Žala aplinkai gali siekti 60 mln. eurų

Tiesa, kaip paaiškėjo, įmonė nevalytas nuotekas galėjo tiesiog išleisti į Kuršių marias.

Pasak prokuroro Juozo Syko, preliminariais duomenimis, tebuvo išvaloma tik keli procentai nuotekų, didžioji dauguma į Kuršių marias keliaudavo nevalytos. Pirminiai surinkti duomenys leidžia manyti, kad įrenginiai, kuriais buvo apeinamas nuotekų valymas, buvo sumontuoti tyčia.

Aplinkos apsaugos ministras Kęstutis Mažeika BNS sakė, kad žala gamtai dėl į Kuršių marias leistų nevalytų nuotekų gali siekti 60 mln. eurų.

„Vertinant pagal įstatymus, senatis yra penkeri metai, tai iki penkerių metų gali būti skaičiuojama žala. Jeigu per metus 12–13 mln. eurų, pagal tokius kiekius, kokie buvo, žala gali būti apie 60 mln. eurų“, – teigė ministras.

Kilus skandalui dėl „Grigeo Klaipėda“ veiksmų, motininės įmonės „Grigeo“ akcijos biržoje antradienį nukrito 9,3 proc., o biržos operatorė priėmė sprendimą sustabdyti prekybą AB „Grigeo“ akcijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius