Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimingi laisvų vištų kiaušiniai: kad paukščiams nekeltų streso, darbuotojai net specialiai rengiami

Kuo skiriasi humaniškai ant kraiko auginamų vištų kiaušiniai nuo laikomų narvuose? Kaip atskirti aukščiausios kokybės ir mažesnės vertės? Kokius reikalavimus turi atitikti kiaušiniai, pažymėti „Užauginta be antibiotikų“? Pagaliau, už ką konkrečiai sumokame 10 proc. daugiau, apsisprendę rinktis laimingus laisvų vištų kiaušinius?
Kiaušiniai
Kiaušiniai / 123RF.com nuotr.

Natūralus baltymų, aminorūgščių ir vitaminų šaltinis

Pasak mitybos specialistų, kiaušinis – vienas iš nedaugelio produktų, kurių tikroji sudėtis nesiskiria nuo aprašymo. Žmogaus organizmas pasisavina net iki 98 proc. jame esančių baltymų, iš kiaušinio gauname aminorūgščių, kurios gerina smegenų veiklą, atmintį bei gebėjimą susikaupti, padeda ląstelių atsinaujinimui.

Kiaušiniuose gausu B grupės vitaminų, antioksidantų cinko ir seleno, o taip pat liuteino ir zeaksantino, kurie padeda palaikyti gerą regėjimą, apsaugo nuo uždegimų ir aterosklerozės. Vitamino D kiaušiniuose – dešimtis kartų daugiau nei piene. O juk mums, šiauriečiams, nuo pat rudens ima trūkti saulės – pagrindinio vitamino D šaltinio.

123RF.com nuotr./Ispaniškas omletas
123RF.com nuotr./Ispaniškas omletas

Užauginti be antibiotikų: ką iš tiesų tai reiškia?

RIDO laimingi, kaip ir kiti šio prekės ženklo kiaušiniai, pristatomi kaip pirmieji Lietuvoje ir Baltijos šalyse pažymėti ženklu „Užauginta be antibiotikų“. Tai reiškia, kad laimingus kiaušinius padėjusios vištos augdamos buvo sveikos ir nei karto negavo antibiotikų. Visi RIDO kiaušiniai yra padėti tik Lietuvoje auginamų vištų ir papildyti Omega3 riebalų rūgštimis.

Pasidomėjus, kaip kiaušinį galima papildyti Omega3 riebalų rūgštimis, „Groward Group“ vadovas Dainius Matijošaitis atkreipė dėmesį į vištų lesalų gamyboje vis plačiau naudojamą rapsų aliejų, rapsų išspaudas ir kitus rapsų produktus: „Kadangi ši žaliava turi daug Omega3 rūgščių, jomis praturtinamas ir kiaušinis“.

Organizatorių nuotr./Dainius Matijošaitis
Organizatorių nuotr./Dainius Matijošaitis

Ženklas „Užauginta be antibiotikų“ reiškia, kad visi paukščiai, kurie deda laimingus „Rido“ kiaušinius, yra sveiki, niekada nesirgo, profilaktiškai ar gydymo tikslais nebuvo vakcinuojami antibiotikais, jų nebuvo dėta į lesalus ar vandenį. Taip žymėti kiaušinius galima tik Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai suteikus detalią informaciją ir išsamiai pagrindus, jog produktas išties atitinka šiuos reikalavimus.

„Norėdami išvengti antibiotikų, „Rido“ kiaušinius dedantiems paukščiams užtikriname itin geras laikymo sąlygas: palaikomas tinkamas mikroklimatas, natūralų paros metą atitinkantis apšvietimas, laikomasi tinkamo vištų miego ciklo, aplinkos temperatūros, be perstojo veikia girdymo ir valymo sistemos. Vištos šeriamos aukščiausios kokybės pašarais“, – vardijo D.Matijošaitis.

„Vertiname „Maximos“ lyderystę propaguojant sveikus, natūralius, lietuviškus gaminius. Šiuo sudėtingu metu tai įgauna dar didesnę reikšmę. D.Matijošaitis

„Groward Group“ vysto ir grūdininkystės verslą, todėl pašarų žaliavų užsiaugina patys. Paukščių pašarams naudoja kviečius, kukurūzus, žirnius, pupas ir kitas kultūras.

„Mūsų paukštynų darbuotojai laikosi griežtų sanitarinių ir elgesio reikalavimų, vilki specialią mėlyną aprangą, kad nekeltų paukščiams streso. Visa tai lemia, kad paukščiai gerokai rečiau serga, natūralu, jog tuomet nereikia ir antibiotikų“, – komentavo „Groward Group“ vadovas.

Organizatorių nuotr./Laimingų vištų kiaušiniai
Organizatorių nuotr./Laimingų vištų kiaušiniai

Nuo ko priklauso kiaušinio vertė

Pasak „Groward Group“ vadovo Dainiaus Matijošaičio, ne narvuose gyvenančios vištos gali gerokai laisviau judėti, kapstytis kraike, išskleisti sparnus ir net nuplasnoti keletą metrų. „Paukščiui tai labai svarbu, nes artima jo natūraliai gyvenimo aplinkai. Tai visų pirma paukščių gerovės ir humaniško elgesio su jais klausimas“, – pabrėžė D. Matijošaitis.

Dėl šių priežasčių ant kraiko laikomos vištos reikalauja daugiau priežiūros, gerokai didesnio laikymo ploto, lyginant su laikomomis narvuose, jos sulesa ir daugiau pašaro.

„Tai lemia maždaug 20 proc. didesnę kiaušinio savikainą, tuo tarpu galutiniam vartotojui kaina padidėja apie 10 proc. Panašus kainų skirtumas fiksuojamas ir kitose ES šalyse“, – atkreipė dėmesį RIDO kiaušinius tiekiančios įmonės vadovas.

Iš viso egzistuoja 4 paukščių laikymo sistemos – narvuose (čia gyvenančių paukščių padėti kiaušiniai žymimi skaičiumi 3), ant kraiko (skaičius 2), laisvai (1) ir ekologiškai (0). Taip pat egzistuoja ir bendresnis skirstymas – į narvuose (angl. cage) ir ne narvuose (cage-free) laikomus paukščius.

Organizatorių nuotr./Laimingų vištų kiaušiniai
Organizatorių nuotr./Laimingų vištų kiaušiniai

Mažėja atotrūkis tarp deklaruojamo rūpesčio ir realių veiksmų

Kaip, rinkdamiesi RIDO ant kraiko laikomų vištų kiaušinius, žmonės prisideda prie sąmoningo, darnaus ir atsakingo požiūrio į aplinką bei gyvūnų gerovę?

Visuomenės sąmoningumas bei dėmesys gyvūnų gerovei auga, tai rodo ir „Groward Group“ statistika.

„Buvome pirmieji prieš keletą metų pradėję į rinką dideliais kiekiais tiekti laisvai laikomų vištų kiaušinius. Nuo 2018-ųjų šių ant kraiko laikomų vištų kiaušinių kasmet parduodama perpus daugiau. Vis dėlto matome ir tam tikro atotrūkio tarp žmonių deklaruojamos pozicijos ir realių veiksmų. Štai įvairiose visuomenės apklausose absoliuti dauguma respondentų pasisako už kuo geresnes paukščių laikymo sąlygas. Tačiau stebint realius apsipirkinėjimo įpročius, prie tokių sąlygų prisidedančiųjų jau kur kas mažiau“, – komentavo D. Matijošaitis.

Nors ir lėtas, teigiamas pokytis vyksta. Jį paspartinti kiaušinių tiekėjai tikisi kartu su prekybininkais edukuodami vartotojus ir aktyvindami informacijos sklaidą apie kokybiškus, humaniškai laikomų paukščių dedamus kiaušinius.

123RF.com nuotr./Kiaušiniai
123RF.com nuotr./Kiaušiniai

Daugiausiai nerimo kelia ukrainietiški kiaušiniai

„Maxima“ tinklas – didžiausias kiaušinių pirkėjas, o „Groward Group“ – didžiausias kiaušinių tiekėjas Baltijos šalyse. D.Matijošaičio žodžiais, natūralu, jog partnerystė abipusiai reikšminga, o svarbiausia, kad iš jos laimi vartotojas.

„Vertiname „Maximos“ lyderystę propaguojant sveikus, natūralius, lietuviškus gaminius. Šiuo sudėtingu metu tai įgauna dar didesnę reikšmę. Svarbi ir vartotojų edukacija, kurią vykdo tiek „Groward“, tiek „Maxima“, pavyzdžiui, prie lentynų vaizduojant kiaušinių žymėjimo schemas, aiškinant, jog raidelių derinys ant kiaušinio rodo kilmės šalį – LT (Lietuva), UA (Ukraina), LV (Latvija) ir panašiai“, – komentavo „Groward Group“ vadovas.

Kalbėdamas apie importuojamą produkciją, jis teigė, kad daugiausiai nerimo kelia būtent ukrainietiški kiaušiniai. Retas vartotojas pastebi, bet ukrainietiškų kiaušinių pakuotės mažomis raidelėmis žymimos „Neatitinka ES standartų“. Taip yra todėl, kad Europos Sąjungoje keliami itin griežti reikalavimai – tiek minėtosios paukščių gerovės, tiek ir pačios produkcijos kokybės atžvilgiu.

„Pavyzdžiui, mūsų reguliuotojai negali vykti į Ukrainą ir nuolat užtikrinti, kad jų milžiniškuose paukštynuose būtų laikomasi tokių pat aukštų higienos, ligų kontrolės ir antibiotikų vartojimo standartų kaip Lietuvoje ir kitur ES. Nepaisant reikšmingų transportavimo kaštų, ukrainietiški kiaušiniai vis tiek gerokai pigesni už vietinius. Tai byloja apie produkcijos savikainą ir galimą kokybę“, – atkreipė dėmesį D.Matijošaitis.

Palyginti su Lietuva, Lenkijos kiaušinių rinka išsiskiria tuo, kad paukščių ten auginama daugiau (49 mln.), nei yra gyventojų ( 37mln.) .„Groward group“ jau kurį laiką tiekė kiaušinius Lenkijos rinkai, o nuo 2019 metų pradėjo bendradarbiauti su Lenkijos mažmeninės prekybos įmone „Stokrotka“, priklausančia „Maximos” grupei.

123RF.com nuotr./Omletas
123RF.com nuotr./Omletas

ES kiaušinius plauti draudžiama, JAV – privalu

Paklausti, kokia reali kiaušinio vartojimo trukmė ir kaip galima ją pailginti, kiaušinių tiekėjai atkreipė dėmesį, kad įsigytų kiaušinių vartojimo trukmė – iki galiojimo termino pabaigos, kuris nurodytas ant pakuotės. Jie vartoti tinkami 28 dienų po sudėjimo.

Lietuvoje ir kitose ES šalyse prieš parduodant kiaušiniai nėra niekaip papildomai apdorojami, todėl juos rekomenduojama laikyti šaltai. O štai, pavyzdžiui, JAV surinkti kiaušiniai yra dezinfekuojami nuo salmonelės ir gali būti laikome ne šaldytuve.

Prieš kepant, verdant ar kitaip ruošiant kiaušinius, juos reikia gerai nuplauti karštu vandeniu. Vis dėlto, jei neketiname vartoti iškart, tik nusipirktų kiaušinių plauti nepatariama – nuplovus vandeniu, nuplaunama ir nematoma, tačiau jį sauganti plėvelė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius