Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvių ambicija – didžiausio ekologinio ūkio sukūrimas Europoje

Didžiausia Lietuvos ekologinio žemės ūkio įmonių grupė „Agrowill Group“ inovacijų diegimui ir moksliniam tyrimams per artimiausius dvejus metus ketina pritraukti 20 mln. Eur investicijų. Lietuviai neslepia – jų planuose siekis tapti didžiausiu ir pažangiausiu ekologiniu ūkiu visoje Europoje.
Kęstutis Juščius, „Agrowill Group“ valdybos pirmininkas
Kęstutis Juščius, „Agrowill Group“ valdybos pirmininkas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Pasėlių laukai – kaip Vilnius

„Agrowill Group“ valdybos pirmininkas Kęstutis Juščius teigė, kad šiuo metu bendrovės auginamų pasėlių laukų dydis prilygsta Vilniaus miesto teritorijai.

„Per artimiausius dvejus metus sieksime įgyvendinti tvaraus ūkininkavimo modelį, ir pakeisti šiuo metu rinkoje egzistuojantį supratimą apie ekologinį žemės ūkį. Ateities ekologinis ūkis yra daugiau nei tik chemikalų naudojimo atsisakymas“, – bendrovės veiklą pristatė K.Juščius.

Jis džiaugėsi ir gerėjančiais „Agrowill Group“ finansiniais rezultatais. Štai vien tik praėjusiais metais įmonės pajamos ūgtelėjo 13 proc. – iki 47,4 mln. Eur.

„Sieksime gaminti ne žaliavinius, o galutinius produktus. Tai pagrindinė mūsų transformacija – perėjimas nuo žaliavų tiekimo iki galutiniam vartotojui tinkamų prekių gamybos“ , – apie pokyčius įmonėje kalbėjo K.Juščius.

K.Juščiaus teigimu, įmonė prie ekologiškesnio ūkininkavimo prisidės ir atsisakydama naftos produktų naudojimo laukų darbams atlikti. Šiam tikslui pasiekti bus skirti 3 mln. Eur, kurie bus panaudoti biodujų pritaikymui traktorių kurui.

„Agrowill Group“ skaičiavimais, iš gyvulininkystės ūkiuose susidarančio mėšlo per metus būtų įmanoma išgauti apie 7,5 mln. kubinių metrų biodujų. Toks kiekis padėtų sumažinti anglies dioksido emisiją apie 35 tūkst. tonų per metus.

Paskatino populiarėjanti sveika gyvensena

„Agrowill Group“ posūkį į ekologinį ūkininkavimą paskatino ir Europoje, JAV ir Kinijoje kasmet sparčiai augantys ekologiškų produktų pardavimai.

„Kitais metais ketiname pilnai sertifikuotis ir turėti jau visus produktus su žaliu Europos ekologinio ūkininkavimo ženklu. 2017 m., kai visos žaliavos bus ekologinės, pristatysime pieno ir grūdų produktus“, – tvirtina „Agrowill Group“ generalinis direktorius Linas Bulzgys.

„Produktus pardavinėsime tiek su savo prekės ženklu, tiek bendradarbiaudami su privačiais prekių ženklais“, – teigė L.Bulzgys.

„Agrowill Group“ atstovai tikino, kad didėjanti ekologiškų produktų paklausa nėra tik mada, o jau daug metų pastebima tendencija.

Iliustruodamas teiginius, kad ekologiniai žemės ūkio produktai populiarėja ir turi šviesią ateitį, K.Juščius pateikė Švedijos pavyzdį.

Šioje Šiaurės šalyje net 80 proc. vartotojų reguliariai perka sertifikuotus ekologiškus produktus. Prognozuojama, kad per artimiausius penkerius metus čia kasmetinis ekologiško maisto rinkos augimas sieks 30 proc.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Bulzgys, „Agrowill Group“ generalinis direktorius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Bulzgys, „Agrowill Group“ generalinis direktorius

Iš bendrovės per artimiausius dvejus metus planuojamų 20 mln. Eur investicijų, daugiausiai, net 7,5 mln. Eur bus skirti ekologiškų pašarų gamybos linijai.

Dar penki milijonai eurų bus skirti naujos kartos pieninkystės ūkio kūrimui, 3 mln. Eur jau minėtam biodujų pritaikymui, 2,5 mln. Eur – ekologiškų sėklų ruošimo fabrikui o dar du mln. eurų naujos kartos paukštininkystės ūkiui.

K.Juščius teigė, kad norima, jog be mažiau kaip du trečdalius planuojamų investicijų sudarytų lėšos iš išorės.

„Galbūt bus išleista emisija specialiam investuotojui, kuris išpirks tą dalį, kuri bus skirta šiems projektams“, – kalbėjo „Agrowill Group“ valdybos pirmininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius