Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos interneto tiekėjai abejoja, ar „Starlink“ bus rimtas konkurentas

Penktadienį paaiškėjo, kad Elono Musko kosminių technologijų įmonė „SpaceX“ įsteigė įmonę Lietuvoje, kuri teiks palydovinio interneto paslaugas. Lietuvoje veikiantys interneto tiekėjai šį žingsnį sveikina, tačiau, jų nuomone, „Starlink“ turės mažą potencialą konkuruoti su Lietuvos tiekėjais tiek dėl, tikėtina, aukštų paslaugos kainų, tiek dėl 5G plėtros.
Elonas Muskas
Elonas Muskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Tele2“ atstovų 15min atsiųstame komentare rašoma, jog įmonė sveikina šį žingsnį.

„Tai į Lietuvą padeda atkeliauti pažangioms technologijoms, todėl iš to vartotojai tik išloš“, – rašoma komentare.

Gintas Butėnas, „Bitė Lietuva“ technologijų direktorius 15min teigė besidžiaugiantis, kad tokio masto technologijų gigantės kuriasi Lietuvoje. Tačiau, jo nuomone, nemaža paslaugų, ryšio įrangos ir įrengimo kaina turėtų sąlyginai mažą potencialą konkuruoti su Lietuvoje veikiančiais interneto tiekėjais, už žemesnes kainas siūlančiais dar ir geresnes interneto charakteristikas.

„Bitės“ nuotr./Gintas Butėnas
„Bitės“ nuotr./Gintas Butėnas

„Starlink“ planuoja iki 2026 m. iškelti apie 12 tūkst. aplink Žemę besisukančių palydovų. Vienu metu Lietuvą dengtų apie pusantro palydovo.

„Vienas palydovas gali pernešti apie 20 gigabitų per sekundę duomenų srautą, tokiu atveju Lietuvai iš viso atitektų apie 30 gigabitų per sekundę srauto. Tokios fizinės galimybės leistų aptarnauti apie 30 tūkst. klientų Lietuvoje.

Norint išnaudoti palydovinio interneto galimybes, papildomai vartotojams reikėtų įsigyti ir išorines antenas. Ši įranga kainuotų apie 600 eurų, o „Starlink“ mėnesinis mokestis dar papildomai kainuotų apie 100 eurų“, – teigė jis.

G.Butėnas įsitikinęs, jog „Starlink“ vargiai konkuruos Lietuvoje dar ir todėl, kad, tikėtina, jog per artimiausius kelerius metus pilnai startuos penktosios kartos mobilusis ryšys.

„5G bus daug greitesnis ir patikimesnis už 4G ryšį, o „Starlink“ šiuo metu galimybėmis nusileidžia net ir pastarajam. Visgi Lietuvos vietose, kuriose dėl įvairių priežasčių nėra galimybės statyti ryšio stočių ir užtikrinti interneto, ši „Starlink“ technologija būtų efektyvi“, – aiškino jis.

„Scanpix“ nuotr./60 „SpaceX Starlink“ palydovų į kosmosą iškelti be jokių staigmenų ir nesklandumų
„Scanpix“ nuotr./60 „SpaceX Starlink“ palydovų į kosmosą iškelti be jokių staigmenų ir nesklandumų

Tuo, kad Lietuva sugebėjo pritraukti tokį svarbų tarptautinį investuotoja, džiaugėsi ir Andrius Šemeškevičius, „Telia“ technologijų vadovas. Jo nuomone, tai yra gera žinia Lietuvai, šalies darbo rinkai ir ekonomikai apskritai.

Tačiau, pasak A.Šemeškevičius, kalbant apie palydovinio interneto paslaugos paklausą, ši technologija nėra skirta tokioms rinkoms, kaip Lietuva, kur ryšio infrastruktūra puikiai išvystyta.

„Telia“ mobilusis internetas, naujausiais duomenimis, yra 11 pasaulyje pagal kokybę ir greitį, ir jis dengia apie 99 proc. Lietuvos teritorijos. Pagal šių metų tinklo greičio matavimus, atliekamus RRT, vidutinis 4G interneto greitis „Telia“ tinkle yra 93 Mbps. Mes taip pat tęsiame fiksuoto plačiajuosčio ryšio mazgų modernizaciją, kuri vartotojams leidžia pasiekti 250 Mbps interneto spartą varinėmis linijomis. Investuojame ir į šviesolaidinio interneto tinklo plėtrą, kurio vartotojų skaičius nuolatos auga. Ir, svarbiausia, esame pasirengę vystyti naujos kartos 5G ryšį, vos tik sulauksime oficialių dažnių aukcionų“, – sakė jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Šemeškevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Šemeškevičius

A.Šemeškevičiaus teigimu, palydovinis internetas pirmiausia skirtas toms vietovėms, kur internetas tradicinėmis technologijomis yra arba labai brangi paslauga, pavyzdžiui, JAV, arba jo prieinamumas bei kokybė yra maža. Taip pat toks interneto ryšys gali būti gera alternatyva ypač nutolusiose, kalnuotose teritorijose.

„Be to, norint naudotis palydoviniu internetu, reikia ir specialios įrangos – ne tik modemo, bet ir palydovinės „lėkštutės“, nes šiam ryšiui būtinas tiesioginis matomumas. Tai yra papildomos išlaidos vartotojams, todėl jie turi gerai įvertinti, ar tai finansiškai apsimoka. Tokio interneto greitaveikai įtakos gali turėti ir atmosferos sąlygos, orai, todėl toks ryšys labiau tinkamas kaip alternatyva, bet ne masiniam vartojimui skirta paslauga, bent jau mūsų rinkoje“, – aiškino jis.

15min primena, kad JAV verslininko E.Musko įmonė trečiadienį Lietuvoje registravo kompaniją „Starlink Lithuania“. Susisiekimo ministras Marius Skuodis tai vadina gera žinia Lietuvai ir tikina, kad šalis pataikė į „Starlink“ plėtros strategiją. Vienas iš bendrovę ir Lietuvos Vyriausybę suvedusių asmenų buvo verslininkas Vladas Lašas, prieš keletą metų mėginęs į Lietuvą privilioti kitą E.Musko bendrovę „Tesla“, jos baterijų gamyklos „Gigafactory“ statyboms.

PLAČIAU SKAITYKITE: Elono Musko „SpaceX“ kuriasi Lietuvoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius