Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos pasirengimas „Expo 2015“ tampa vadovėliniu korupcijos pavyzdžiu

Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijų organizuojamas pasiruošimas Lietuvos pristatymui tarptautinėje parodoje „Expo 2015“ už galvų verčia griebtis ne tik verslininkus, bet ir viešųjų pirkimų specialistus. Įtarimai krenta ir premjero Algirdo Butkevičiaus aplinkai. Lietuvos paviljoną statyboms buvo pasirinkta buvusios aplinkos viceministrės ir dabartinės premjero patarėjos Jūratės Juozaitienės vyro Virginijaus Juozaičio įmonė. Po kilusios skandalo sutartis buvo nutraukta. Iš anksto aiškus ir Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) rengto konkurso maitinimo įstaigoms nugalėtojas.
Lietuvos paviljonas
Lietuvos paviljonas „Expo 2015“

Buvęs Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovas Žydrūnas Plytnikas 15min.lt teigė, kad „Expo 2015“ pirkimams skirti 4 mln. eurų leidžiami neskaitant įstatymų arba pasinaudojant specialiai paliktomis landomis. Ministerijų atstovai tokius savo sprendimus aiškina noru Lietuvą pristatyti kuo geriau.

Perka iš bičiulių

15min.lt jau rašė apie ŽŪM organizuojamą konkursą, kuriuo vienam iš Lietuvos restoranų bus suteikta išskirtinė teisė pusę metų maitinti Lietuvos stendo lankytojus parodoje „Expo 2015“ Milane.

Atsakingų ministerijų tarnautojams tapo įprasta paslaugas pirkti iš senų pažįstamų arba iš įmonių, susijusių su aukštas pareigas užimančiais asmenimis, – teigė Ž.Plytnikas.

Itin trumpi paraiškų pateikimo terminai bei sąlygos, kurias atitinka tik vienas restoranų tinklas šalyje, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovę Evaldą Šiškauskienę paskatino išplatinti viešą laišką, kuriame ji pasidalino savo abejonėmis.

Dar daugiau klausimų stebint šiuos konkursus kilo buvusiam VPT vadovui.

Pasak Ž.Plytniko, Lietuvos dalyvavimą „Expo 2015“ parodoje Milane lydi pirkimai, kurie vykdomi neskaidriai arba akivaizdžiai pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymą.

„Atsakingų ministerijų tarnautojams tapo įprasta paslaugas pirkti iš senų pažįstamų arba iš įmonių, susijusių su aukštas pareigas užimančiais asmenimis.

Vyriausybė 2011 m. liepos 13 d. priėmė sprendimą dėl Lietuvos dalyvavimo pasaulinėje parodoje „Expo 2015“ Milane, Italijoje. Visus reikiamus veiksmus atlikti įpareigotos Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijos. Parodos viešiesiems pirkimams skirta per 4 mln. eurų.

Išanalizavus pastaruosius metus vykdomus „Expo 2015“ parodos pirkimus, paaiškėjo, kokios gudrybės taikomos, kad konkursus laimėtų tos įmonės, kurioms pažadėti užsakymai.

Konkursų sąlygose – nuo galimybės subjektyviai vertinti kūrybinį sprendimą iki reikalavimo turėti specifinį sertifikatą, kuris išduotas tik laimėti numatytai įmonei. Taip pat pirkimuose efektyviai taikomas itin trumpas pasiūlymų pateikimo terminas, kad kiti galimi tiekėjai fiziškai nespėtų parengti pasiūlymo ir nedalyvautų konkurse.

Slapta pasirinkta įmonė, kuri turi laimėti konkursą, iš anksto informuojama, ką reikės parengti, todėl viską spėja pateikti laiku“, – teigė buvęs VPT vadovas.

Pažeidimai bado akis

Konkursą skelbė Aplinkos ministerija, o jį laimėjo buvusios aplinkos viceministrės, dabartinės premjero patarėjos Jūratės Juozaitienės vyro Virginijaus Juozaičio įmonė, skandalingai pagarsėjusi Kaune, kur suprojektavo vadinamąjį stiklainį, stovintį Laisvės alėjoje.

Ž.Plytniko teigimu, itin šiurkštus pažeidimas padarytas vykdant Lietuvos paviljono pasaulinėje parodoje „Expo 2015“ pirkimą:

„Buvo numatyta, kad techninio projekto parengimo kaina negalės viršyti 57 924 eurų, o projekto vykdymo priežiūra galės kainuoti ne daugiau kaip 28 962 eurų.

Laimėtoju išrinkta UAB JAS. Su šia įmone sudaryta sutartis. Konkursą skelbė Aplinkos ministerija, o jį laimėjo buvusios aplinkos viceministrės, dabartinės premjero patarėjos Jūratės Juozaitienės vyro Virginijaus Juozaičio įmonė, pagarsėjusi Kaune, kur projektavo vadinamąjį stiklainį, stovintį Laisvės alėjoje.

Netrukus paskelbiamas naujas kvietimas teikti pasiūlymą ypatingos skubos tvarka dėl „Lietuvos paviljono pasaulinėje parodoje „Expo 2015“ techninio projekto įgyvendinimo priežiūros ir statybos darbų priežiūros paslaugos“, konkurso vertė – 86 306,8 EUR). Antroji sutartis sudaryta su WOA („Workshop of Open Architecture s.r.l.“).

Aliaus Koroliovo nuotr./Dažytas ir nedažytas: nauja spalva, kuria jau nudažyta dalis pastato, mažiau kontrastuoja su stikliniu antstatu.
Aliaus Koroliovo nuotr./Šis pastatas Kaune, Laisvės alėjoje pramintas stiklainiu

Darbų priežiūrai skirti pinigai yra labai lengvai „įsisavinami“ neatliekant jokių prekių, įrangos ar paslaugų pirkimų – tai yra lengvai išgryninami pinigai.

Tokiu būdu pakartotinai nupirkus paslaugą priežiūrai numatyta beveik tris kartus didesnė suma. Tai reiškia, kad vien statybos priežiūrai iš viso išleidžiama beveik 115 848 eurų, sudarant dvi viena kitą dubliuojančias sutartis.

Darbų priežiūrai skirti pinigai yra labai lengvai „įsisavinami“ neatliekant jokių prekių, įrangos ar paslaugų pirkimų – tai yra lengvai išgryninami pinigai.“

Taip pat Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimai lenda ir „Expo 2015“ maisto tiekimo konkurse.

Žemės ūkio ministerija paskelbė kvietimą teikti pasiūlymus tiekti maistą stendo lankytojams, tačiau dokumentuose nurodytas reikalavimas turėti sertifikatą, kokį pati Žemės ūkio ministerija per sau pavaldžią įstaigą yra išdavusi „Bernelių užeigai“.

Šios įmonės restoranas veikia ministerijos patalpose. 15min.lt duomenimis, net ir po kilusio triukšmo bei VPT pradėto tyrimo "Bernelių užeiga" buvo pasirinkta konkurso nugalėtoja, o jos vientintelės turimi sertifiktai įmonei pridėjo reikiamų vertinimo taškų.

Po viešumoje pasirodžiusių skandalingų faktų 2014 m. spalį sutartis su V.Juozaičio įmone buvo nutraukta.

Dar viena landa pasipinigauti

Nors parodai organizuoti reikiamų įsigyti paslaugų poreikis buvo žinomas nuo 2011 metų, dauguma „Expo 2015“ viešųjų pirkimų vykdyti ypatingos skubos tvarka.

Ž.Plytnikas atkreipė dėmesį, kad maisto tiekimo pirkimo sąlygose palikta landa pasipinigauti.

Šiai įmonei užsienyje bus suteiktas prekybos plotas, įrengtas už valstybės lėšas, tačiau verslininkams už jį mokėti nereikės.

„Tai reiškia, kad valstybė už mokesčių mokėtojų pinigus vienai įmonei sukuria lengvatines sąlygas prekiauti savo produkcija.

Nors parodai organizuoti reikiamų įsigyti paslaugų poreikis buvo žinomas nuo 2011 metų, dauguma „Expo 2015“ viešųjų pirkimų vykdyti ypatingos skubos tvarka. Tokiu atveju taikomos supaprastintos procedūros, leidžiančios eliminuoti potencialius kitus dalyvius.

Ministerijų teisininkai ir viešųjų pirkimų komisijos, besistengiantys suorganizuoti sėkmę laimėti turinčiai įmonei, pamiršta, kokiais atvejais galima pirkti ypatingos skubos tvarka.

Pagal Aukščiausiojo teismo sprendimą ir Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, ypatingos skubos tvarka gali būti perkama tik trim atvejais.

Turi įvykti nenumatomas įvykis, turi susiklostyti ypatingos skubos aplinkybės, dėl kurių neįmanoma laikytis kitoms procedūroms nustatytų terminų, arba turi būti priežastinis ryšys tarp nenumatomo įvykio ir dėl to atsiradusios ypatingos skubos.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Renginio akimirka

Jei nenumatoma bent vienos iš nurodytų sąlygų, perkančiosios organizacijos pažeidžia ne tik Lietuvos įstatymus, bet ir Europos Sąjungos direktyvas“, – kalbėjo Ž.Plytnikas.

Jo žodžiais, valstybės tarnautojai, siekdami išlaikyti senus santykius su bičiuliais, partijų kolegomis, viešuosius pirkimus tik imituoja nurodydami perteklinius reikalavimus ir viską pirkdami ypatingos skubos tvarka, varžo konkurenciją ir švaisto mokesčių mokėtojų pinigus.

Viskas suderinta

Aplinkos ministerija ragino kuo skubiau įvykdyti konkursą, todėl buvo pasirinktas toks terminas, – rašoma ŽŪM pateiktuose atsakymuose.

ŽŪM atstovė 15min.lt paaiškino, kad konkurso terminai buvo tokie trumpi, nes paroda prasideda po kelių mėnesių.

„Aplinkos ministerija ragino kuo skubiau įvykdyti konkursą, todėl buvo pasirinktas toks terminas. Paroda prasideda gegužės 1 dieną. Taip pat, atsižvelgiant į potencialių dalyvių siūlymus, jis buvo pratęstas iki vasario 23 dienos“, – rašoma atsiųstuose atsakymuose.

Ministerijos atsakymuose taip pat minima, kad visos konkurso sąlygos derinamos su Aplinkos ministerija. Sąlygose numatytas 21 punktas, pagal kurį vertinami dalyviai. Tautinio paveldo sertifikatai yra tik vienas iš punktų, dėl to jis esą nėra lemiamas.

„Sąlygose nėra išskirtinių ar atskirų reikalavimų, kurie neleistų maitinimo įstaigoms dalyvauti konkurse. Kita vertus, turime būti tikri, kad dirbsime su patikimais partneriais, kurie kokybiškai atliks darbą“, – rašo ŽŪM atstovė.

Dainiaus Labučio/„Scanpix“ nuotr./Žemės ūkio ministerijos pastatas Vilniuje
Dainiaus Labučio/„Scanpix“ nuotr./Žemės ūkio ministerijos pastatas Vilniuje

Pasak jos, į Italiją važiuojama ne restoranų reklamuoti, o nacionalinių patiekalų ir lietuviškos virtuvės: „Lietuviški produktai yra aukštos kokybės, tai ir yra mūsų privalumas, tad Lietuvos stende „Expo Milano 2015“ parodoje karaliaus lietuviškas skilandis, midus, kastinis, medus, baltas sūris ir, aišku, juoda duona, kurie, anot Aplinkos ministerijos parengtos koncepcijos, yra vieni seniausių lietuvių valgių ir lietuviška virtuvė be jų neįsivaizduojama.“

Kaip jau rašė 15min.lt, ŽŪM pavaldžios įstaigos išduodamus kulinarinio paveldo sertifikatus turi tik restoranų tinklas „Bernelių užeiga“. Viešbučių ir restoranų aociacijos vadovės E.Šiškauskienės žodžiais, geriausi Lietuvos restoranai apie tokius sertifikatus iš viso nėra girdėję.

Aplinkos ministerijos Parodų organizavimo skyriaus vedėjas, parodos „Expo 2015“ generalinis komisaras Romas Jankauskas 15min.lt teigė, kad maitinimo įstaigos paieškos buvo paliktos ŽŪM, kuri nustatinėjo ir konkurso terminus, ir sąlygas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius