Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Besitraukiantis vyriausiasis urėdas M.Pulkauninkas: „Valstybę veikia interesų grupės“

​​​​​​Vyriausiasis urėdas Marius Pulkauninkas traukiasi iš posto, nes nejaučia politinio palaikymo kovoje prieš interesų grupes medienos pramonėje. Tai jis ketvirtadienį patvirtino 15min.
Marius Pulkauninkas
Marius Pulkauninkas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Taip, pateikiau prašymą nutraukti sutartį šalių susitarimu. Ministro sprendimo dar nežinau“, – 15min ketvirtadienį sakė M.Pulkauninkas. Ministras Kęstutis Mažeika BNS jau patvirtino, kad M.Pulkauninkas bus atleistas šalių susitarimu.

Dar trečiadienį 15min jis skaičiavo, kad dirbtinis medienos supirkimo atpiginimas, kuriam trečiadienį nutarimu pritarė Vyriausybė, valstybei gali kainuoti 68 mln. eurų.

„Iš viso kaina gali kristi 40 procentų ir toks mažėjimas atsilieps mūsų veiklai“, – 15min sakė M.Pulkauninkas ir pridūrė, kad po šio sprendimo valstybė negali tikėtis dividendų iš urėdijų.

Po šių žodžių vyriausiasis urėdas nutarė trauktis.

– Kodėl nutarėte trauktis?

– Bendrai kalbant, suvokiau, kad neturiu politinio palaikymo. O plačiau papasakosiu penktadienį.

– Kokios pagrindinės to priežastys? Ar tai susiję su Vyriausybės sprendimu mažinti dirbtinai sumažinti medienos kainas ir leisti uždirbti stambiesiems perdirbėjams?

– Tai yra eilė priežasčių, tarp jų – ir nauja medienos supirkimo tvarka. Tačiau dėl to, kad aš paskaičiavau galimą žalą – kritikos nesulaukiau. Sakau apskritai, trūko palaikymo ir požiūrio į organizaciją, struktūrą, buveinę. Politinis palaikymas yra svarbus, o aš esu pavaldus aplinkos ministrui.

– Paminėjote buveinę. Ar jums nepatiko tai, kad pagrindinę Valstybinių urėdijų būstinę ketinama perkelti į Kazlų Rūdą – ten, kur buvo išrinktas į Seimą dabartinis aplinkos ministras?

– Tai taip pat susiję, tačiau nenoriu plėstis.

– Jūsų ir vyriausybės pozicija išsiskyrė ir dėl medienos pirkimo tvarkos. Ar jūs pajutote interesų grupių spaudimą trauktis?

– Valstybė turi turėti bendrą poziciją ir būti atspari interesų grupėms. O jų daug ir jos įvairios. Tai akivaizdu, kad jos bando veikti.

– Ar jums buvo patarta trauktis?

– Tiesiogiai ne. Netiesiogiai? Tai vėlgi – čia susiję su politiniu palaikymu.

– Apskritai, kodėl medienos srityje vyksta tokie dalykai, kai pasikeitė aplinkos ministrai?

– Čia galima kalbėti daug ir plačiai, penktadienį apie tai ir galėsiu kalbėti.

Neslėpė, kad valstybė praras pajamas

Dar trečiadienį M.Pulkauninkas užsiminė, kad Vyriausybės priimta tvarka kirs valstybinėms urėdijoms.

„Mes, žinoma, norime, kad kainos ir konkurencija būtų sąžininga. Tačiau jei kaina kris maksimaliai tiek, kiek leidžia taisyklės, tai vers įmonę nuostolinga ir dividendų negalėsim pervest“, – pabrėžė jis.

Vyriausiasis urėdas sakė suprantantis, kad naujos pirkimo taisyklės labiausiai naudingos medienos supirkėjams.

BNS žiniomis, dėl M. Pulkauninko prieš kurį laiką kilo nepasitenkinimas ir tarp valdančiųjų, ir tarp opozicijos, nes stringa urėdijos būstinės perkėlimas, urėdijos kolektyvas galutinai nesusiformavęs, trūksta kompetencijos ir profesionalumo.

M. Pulkauninkui pagal susitarimą greičiausiai priklausys dviejų mėnesių išeitinė kompensacija, BNS teigė šaltiniai.

Naujas urėdijos vadovas turėtų būti renkamas konkurso būdu.

Nutarė kainas sumažinti

Primename, kad trečiadienį Vyriausybė nutarė, kad mediena kurį laiką būtų parduodama sumažintomis kainomis, nors Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) išvakarėse įspėjo – dėl to valstybė gali patirti itin didelių nuostolių.

Ketvirtadienį aplinkos ministras K.Mažeika žadėjo dalyvauti 15min tiesioginėje studijoje, tačiau, suderinus laikus, ministras netikėtai atšaukė savo planus nepaaiškindamas priežasčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius