-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Minske prie pat namų sulaikytas investuotojas K.Golubas: „Jokių popierių, protokolų, teismo“

30 žingsnių nuo namų, už rankų ir be jokių paaiškinimų į autobusiuką – taip apie savo netikėtą suėmimą Baltarusijos sostinėje Minske 15min pasakojo investuotojas Kirilas Golubas. Verslininko žmona apie tai, kur yra jos sutuoktinis, nežinojo apie 7 valandas, o ir pats K.Golubas priežasties, kodėl buvo sulaikytas, iš milicijos neišgirdo.
Kirilas Golubas
Kirilas Golubas / Asmeninio archyvo nuotr.

K.Golubas yra Baltarusijos verslo angelų bendruomenės „Angels Band“ įkūrėjas ir investuotojų į Lietuvos startuolius globėjas, investuotojų klubo Rygoje „Changer“ narys, buvęs Lietuvos verslo angelų asociacijos „LitBan“ narys.

Vyras buvo sulaikytas prie pat savo namų Minske rugpjūčio 10 dienos vakarą.

TAIP PAT SKAITYKITE: Minske sulaikytas Lietuvos ir Baltarusijos startuolių investuotojas Kirilas Golubas

K.Golubas iš kalėjimo išleistas po 3 dienų, rugpjūčio 13 dieną.

Verslininkas 15min pasakojo, kad po rugpjūčio 9-osios susirėmimų su protestuotojais milicija ir OMON pareigūnai jau buvo pasirengę. Aplink centrinę miesto dalį, kur sekmadienį vyko didžiulis protestas, buvo išskirstyti pareigūnai, kurių užduotis buvo sulaikyti potencialius protestuotojus.

„Gyvenu centre, apie 200 metrų nuo šių įvykių. Išėjau iš namų ir už 10 metrų nuo laiptinės buvau sulaikytas. Praėjau apie 30-40 žingsnių nuo laiptinės, užėjau už kampo ir iškart buvau sulaikytas“, – pasakojo jis.

„Changer“ nuotr./Kirilas Golubas
„Changer“ nuotr./Kirilas Golubas

Jis tikino tą dieną neplanavęs dalyvauti jokiose masinėse akcijose.

Tiesa, K.Golubas pabrėžė, kad jį sulaikę pareigūnai prievartos nenaudojo. Tačiau ir priežasties, dėl ko sulaiko, nepasakė.

„Keturi ginkluoti OMON pareigūnai ir mėlynas mikroautobusas tamsintais langais be registracinio numerio. Toliau, kaip ir visur – niekas nieko tau nesako, tiesiog ima už rankų ir meta į autobusą. Jokių pokalbių ar įspėjimų. Tave ima už rankų ir meta į autobusą, o vėliau persodina į kitą automobilį“, – tikino jis.

K.Golubas buvo nuvežtas į Minsko Lenino rajono milicijos padalinį. Jo skaičiavimais, kieme ir garaže su juo šiame skyriuje visą naktį buvo mažiausiai 100 žmonių.

Asmeninio archyvo nuotr./Protestas Minske
Asmeninio archyvo nuotr./Protestas Minske

Be to, paaiškinimų K.Golubas negavo ir milicijos skyriuje.

„Lenino milicijos padalinyje, kur praleidau naktį, laimei, jokios perteklinės jėgos panaudota nebuvo. Vyko grubi, bet įstatymų rėmuose apžiūra, surašymas paimtų daiktų. Po to sulaikytieji buvo palikti lauke ir garaže iki ryto“, – sakė jis.

Po nakties, praleistos lauke, K.Golubas sugebėjo paskambinti savo žmonai, kuri skambučio laukė apie 7 valandas. Tiek praėjo nuo jo sulaikymo, iki tol, kol jis galėjo pranešti, kas įvyko ir kur yra.

„Lenino komisariato pareigūnai buvo pakankamai mandagūs ir taktiški tiek, kiek leido situacija. Patys duodavo sulaikytiesiems pakankamą kiekį vandens, paprašius nuvesdavo į tualetą ir netgi dalinosi cigaretėmis“, – sakė jis.

Tačiau kitą rytą jis buvo pervežtas į greta Minsko esantį Žodino miestelį. Be kaltinimų pareiškimo, be administracinio nusižengimo protokolo.

„Be to, per 3 paras kalėjime man niekas nieko nepasakė, nemačiau ir nepasirašinėjau jokių dokumentų“, – patikino jis.

Asmeninio archyvo nuotr./Protestas Minske
Asmeninio archyvo nuotr./Protestas Minske

Tiesa, pakliuvęs į šį kalėjimą K.Gobulas savotiškai džiaugėsi, nes, pasak jo, tai yra „pilnavertis kalėjimas ir jo darbuotojai neturi nei noro, nei galimybių vykdyti žiaurumus ar rimtus neteisėtus veiksmus“. Dėl šios priežasties verslininkas ten jautėsi pakankamai saugus.

„Buitinės sąlygos, na, jų negalima vadinti geromis, bet buvo patenkinamos. 10 vietų kameroje sutalpinti 27 žmonės ir tai leido bent jau miegoti atsigulus. Suprantama, visiems lovų neužteks, bet galima miegoti ant grindų, ant suolelio. Bet rimtų nepatogumų nebuvo. Maitino taip pat pakankamai ir net, kas buvo netikėta, kokybiškai“, – sąlygas įkalinimo įstaigoje prisiminė pašnekovas.

K.Gobulo teigimu, pagal Baltarusijos įstatymus, sulaikytuosius per 72 valandas turi paleisti arba jų suėmimą turi pratęsti teismas.

„Absoliučiai daugumai su manimi buvusių žmonių neskyrė jokio teismo. Tiesiog po 3 parų iškvietė iš kameros, pasiūlė susirasti daiktus ir išvedė už kalėjimo vartų, – sakė jis. – Tiesiog eik, laisvas. Jokių popierių, protokolų, teismo.“

Tačiau už kalėjimo vartų verslininko laukė siurprizas, mat ten buvo išsirikiavę šimtai žmonių, laukiančių, kol į laisvę paleis jų giminaičius. Taip pat savanoriai, kurie susirinkusiems dalijo maistą, vandenį, kiti siūlėsi parvežti atgal į Minską.

„Tai atrodė nuostabiai, net negalėjau patikėti, kad tai įmanoma Baltarusijoje“, – tikino jis.

„Changer“ nuotr./Kirilas Golubas
„Changer“ nuotr./Kirilas Golubas

K.Gulobo teigimu, jei būtų norėjęs išvykti iš šalies, tai būtų padaręs seniai ir dabar tai daryti nėra prasmės.

„Esu patriotas ir noriu, kad šalis vystytųsi ir keistųsi. Svarstyti apie emigraciją šiuo metu yra keista, nes kaip tik dabar pradėjome kažką keisti. Emigracijos galimybę svarstyčiau tik tuo atveju, jei kiltų pavojus, jog aš ar mano šeima galėtų fiziškai nukentėti, arba jei bus fabrikuojama byla. Tuomet tikrai nieko nelauksiu ir paliksiu Minską ir Baltarusiją“, – tikino jis.

K.Golubas tiki, kad šių metų protestai Baltarusijoje ženkliai skiriasi nuo anksčiau vykusių. Anot jo, anksčiau jie vykdavo opozicijos iniciatyva ir didžioji dauguma gyventojų jų nepalaikydavo.

„Tuo tarpu dabar situacija unikali. Visų pirma, dėka informacinių technologijų, visiems tapo aišku, kad prezidentas negalėjo surinkti ir nesurinko daugumos balsų. Užfiksuotas didelis kiekis klastojimų, tai matoma kiekvienam sąžiningam žmogui, o tokių žmonių Baltarusijoje, ačiū Dievui, dauguma.

Antra, kaimyninės šalys nepripažįsta režimo. Trečia, žmonės nebebijo, jiems atsirado galimybė išsakyti savo nuomonę ir poziciją. Ketvirta, kas ir tapo kibirkštimi – sulaikymai ir sumušimai. Tai beprecedentis žiaurumas prieš savo piliečius. Vien Minske buvo sulaikyta apie 6,7 tūkst. žmonių, tai reiškia, kad ne mažiau 3 tūkst. to paliestų žmonių, ką jau kalbėti apie draugus, šeimas. Tai labai didelis kiekis ir sustabdyti to jau nepavyks“, – įsitikinęs jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius