Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nerijus Mačiulis: „Achemos“ veiklos stabdymas nėra ilgalaikė problema

Dėl išaugusių dujų kainų didžiausiai Lietuvoje gamtinių dujų vartotojai, Jonavos azoto trąšų gamybos bendrovei „Achema“ pranešus apie stabdomą veiklą, ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad „Achemos“ pavyzdys rodo problemišką visų pasaulio trąšų gamintojų padėtį, tačiau tai nereiškia, kad šios veiklos Lietuvoje nebereikės.
Nerijus Mačiulis
Nerijus Mačiulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Tai problema, su kuria susiduria visi trąšų gamintojai ir kol kas gero, efektyvaus būdo pagaminti azoto trąšas ne iš gamtinių dujų nėra. Yra būdas gaminti žalią amoniaką elektrolizės būdu, gerokai brangiau kainuoja, įmonės juda ta kryptimi“, – žurnalistams trečiadienį sakė N.Mačiulis.

„Achema“ turbūt irgi svarsto galimybes, kaip investuoti į atsinaujinančią energetiką daugiau ir pasigaminti dalį žalio vandenilio, kad reikėtų mažiau gamtinių dujų, bet šiaip didžioji dalis pasaulio trąšų, turbūt daugiau nei 95 proc. pagaminami iš gamtinių dujų ir bus artimiausiu metu gaminami“, – pridūrė jis.

Anot jo, gaminės dujos dabar yra tokios brangios, kad neapsimoka gaminti – reikia palaukti, kol jos atpigs: „Bet tai nereiškia, kad nebereikės šios veiklos, nes kaip kitaip pasigaminti azoto trąšų, mes neturime, o nepasigaminę azoto trąšų neturėsime maisto produktų“.

N.Mačiulis svarstė, kad galbūt „Achema“ pasigamino pakankamai azoto, iš kurio galės gaminti būtiną trąšų kiekį, galbūt stabdys veiklą keliems mėnesiams.

„Čia nesunku rasti formų, kaip valstybė gali kompensuoti praradimus, padėti darbuotojams, bet tai nėra rizika, kad „Achemos“ nebereikės po metų ar dvejų“, – kalbėjo „Swedbank“ ekonomistas.

Anot jo, „Achemos“ pavyzdys iliustruoja tai, su kuo susiduria, pavyzdžiui, Vokietija, kur nuo gamtinių dujų priklausoma šimtai įmonių.

„Lietuvoje apie pusę gamtinių dujų ir suvartoja „Achema“. Jeigu yra galimybė kelis mėnesius negaminti amoniako, azoto trąšų, tai yra geras pasiruošimas šaltai žiemai, nes labai daug gamtinių dujų sutaupome, kurias galėsime po to panaudoti namų šildymui ar elektros gamybai“, – kalbėjo ekonomistas.

Didėjant gamtinių dujų kainai ir dėl to nevaldomai kylant trąšų savikainai, nuo praėjusio rudens ne visu pajėgumu dirbanti „Achema“ pranešė nuo rugsėjo 1 dienos laikinai stabdanti veiklą. Kol kas veiks tik dervų ir techninių dujų gamyba.

Dujų kainos Europoje yra pasiekusios naujas rekordines aukštumas ir vis dar brangsta – jų kaina TTF biržoje šią savaitę užkopė iki beveik 280 eurų už megavatvalandę.

Gamtinės dujos yra pagrindinė žaliava gaminant azoto trąšas, jų dalis trąšų savikainoje sudaro apie 70-80 proc., teigia „Achema“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius