-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Nissan“ akcininkai atleido C.Ghosną iš valdybos

Japonijos automobilių gamybos bendrovės „Nissan“ akcininkai pirmadienį nusprendė atleisti iš valdybos buvusį pirmininką Carlosą Ghosną, kuris sulaukė kelių kaltinimų finansiniais pažeidimais ir vėl atsidūrė už grotų. Viename Tokijo viešbutyje įvykęs neeilinis akcininkų susirinkimas buvo pirmasis nuo tada, kai 65 metų automobilių pramonės magnatas lapkričio 19 dieną buvo pirmą kartą suimtas.
„Nissan“ vadovas Carlosas Ghosnas
„Nissan“ vadovas Carlosas Ghosnas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Akcininkų sprendimas atleisti C.Ghosną iš valdybos užvertė paskutinį magnato vadovavimo Japonijos automobilių gamybos milžinei istorijos puslapį, nors kadaise būtent C.Ghosnas buvo liaupsintas už tai, kad bendrovę išgelbėjo nuo bankroto.

Susirinkime akcininkai balsavo ir už C.Ghosno „dešiniosios rankos“ – amerikiečio Grego Kelly, kuriam Japonijoje taip pat pareikšti kaltinimai, – atleidimą. Jie taip pat pritarė pasiūlymui C.Ghosną valdyboje pakeisti „Renault“ valdybos pirmininku Jeanu-Dominique Senardu.

Iš valdybos pirmininko posto „Nissan“ C.Ghosną atleido beveik iškart po jo pirmojo sulaikymo, tačiau sprendimas dėl jo atleidimo iš valdybos turėjo būti priimtas neeiliniame akcininkų susirinkime.

Prasidėjus susirinkimui, „Nissan“ generalinis direktorius Hiroto Saikawa ir kiti aukščiausio rango vadovai žemai nusilenkė tūkstančiams bendrovės akcininkų.

C.Ghosno mokiniu vadintas H.Saikawa pranešė apie verslininkui pareikštus įtarimus ir jį apkaltino netinkamu lėšų panaudojimu bei bandymu nuslėpti darbo užmokestį.

„Nissan“ nuoširdžiai atsiprašo už nerimą, kurį mūsų akcininkams sukėlė toks netinkamas elgesys“, – pareiškė jis.

„Turime pripažinti, jog mūsų įmonės valdyme buvo didelių spragų“, – pažymėjo bendrovės vadovas ir pridūrė, jog, sužinojęs apie pažeidimus, buvo „giliai sukrėstas“.

Susirinkime dalyvavo beveik 4,2 tūkst. akcininkų. Daugelis jų pasinaudojo galimybe užduoti klausimų apie C.Ghosną ir išreikšti susirūpinimą dėl to, kaip galėjo būti leista įvykti tokiam skandalui.

„Nissan“ valdymas netinkamai organizuotas. Dėl to labai apgailestauju“, – naujienų agentūrai AFP prieš susirinkimą pareiškė 77 metų akcininkas Isamu Beppu.

„Jei nebus atkurtas tinkamas valdymo procesas, bendrovė negalės atsigauti“, – pridūrė jis.

C.Ghosnui yra pareikšti trys atskiri kaltinimai. Pirmieji du yra susiję su įtarimais, kad jis atidėjo maždaug 80 mln. JAV dolerių pajamas ir tai nuslėpė akcininkams pateiktuose oficialiuose dokumentuose.

Trečiasis kaltinimas, kuris yra sudėtingesnis, yra susijęs su tuo, kad C.Ghosnas, kaip įtariama, mėgino asmeninius nuostolius iš investicijų perkelti į „Nissan“ balansą ir pasinaudojo bendrovės lėšomis, kad sumokėtų tarpininkui Saudo Arabijoje, kuris už jį pateikė įkaitą.

Praėjusią savaitę prokurorai vėl suėmė už užstatą paleistą milijonierių – šįkart dėl papildomų įtarimų, jog, pervesdamas „Nissan“ lėšas vienam automobilių platintojui Omane, dalį tų pinigų jis panaudojo asmeninėms išlaidoms, įskaitant prabangios jachtos įsigijimą.

Prokurorai mano, jog nuo 2015-ųjų pabaigos iki 2018 metų vidurio C.Ghosnas pervedė 15 mln. JAV dolerių „Nissan“ lėšų ir trečdalį tos sumos panaudojo savo reikmėms.

Tokijo apygardos teismas penktadienį nusprendė C.Ghosno sulaikymo terminą pratęsti iki mažiausiai balandžio 14 dienos, kad prokurorai turėtų laiko jį apklausti.

Vėliau suėmimo terminas teismo leidimu gali būti pratęstas dar 10 dienų, o tai reiškia, kad C.Ghosnas artimiausiu metu greičiausiai neišvys laisvės. Be to, prokurorai gali pareikšti ir naujų įtarimų.

Pats C.Ghosnas griežtai neigia visus jam metamus kaltinimus.

C.Ghosno žmona Carole, kuri po jo paleidimo už užstatą gyveno su juo Tokijuje, vienam laikraščiui savaitgalį pareiškė, jog, padedama Prancūzijos ambasadoriaus, išvyko iš Japonijos, nes po pakartotinio vyro suėmimo jautėsi „atsidūrusi pavojuje“.

Japonijos prokurorai esą norėjo, kad verslininko žmona savo noru atvyktų į apklausą, ir jie tiria įtarimus, jog C.Ghosnas įtartinus mokėjimus vykdė per žmonai priklausančią bendrovę.

„Tai sąmokslas“

Nė mėnesio laisvėje neišbuvęs už 9 mln. JAV dolerių užstatą paleistas verslininkas balandžio 4 dieną buvo vėl suimtas.

Paleistas už užstatą, verslininkas nebendravo su žiniasklaida ir buvo priverstas laikytis teismo nurodymų dėl bendravimo su kitais su byla susijusiais asmenimis ir interneto naudojimo apribojimų. Jam taip pat buvo uždrausta išvykti iš šalies.

Suėmimo išvakarėse C.Ghosnas tviteryje parašė planuojąs balandžio 11 dieną surengti spaudos konferenciją.

Vietoj to jo advokatai antradienį surengs spaudos konferenciją, kurioje paviešins C.Ghosno prieš suėmimą įrašytą vaizdo įrašą.

C.Ghosnas taip pat spėjo duoti interviu Prancūzijos televizijos kanalui TF1, kurio metu neigė jam pareikštus kaltinimus. Jis pasmerkė „Nissan“ prieš jį suregztą „sąmokslą“ ir pripažino nuogąstaująs, kad jo teismo procesas gali būti nesąžiningas.

„Akivaizdu, kad tai yra sąmokslas“, – pareiškė C.Ghosnas ir pridūrė: „Visos kortos turi būti padėtos ant stalo. Žinoma, aš turiu vardus.“

„Kai kuriuos iš jų matėte spaudoje, tačiau yra ir tų, kurie nebuvo paminėti“, – pareiškė jis.

Pasak C.Ghosno, jo nuopuolį organizavo žmonės, kuriuos gąsdino glaudesnė „Nissan“ ir jos Prancūzijos partnerės „Renault“ integracija.

Kita „sąmokslo“ priežastis buvo „dvejus metus prastėję „Nissan“ veiklos rezultatai“, pridūrė C.Ghosnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius