Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Perpus kritusią apyvartą lietuvių aludariai bandys atsigriebti eksportuodami mieles į Ameriką

Trečius metus maisto ir sodininkystės parodoje „Žalioji savaitė“ dalyvaujanti aludarystės amato karaliene vadinama Aldona Udrienė tikino, kad dėl įvairių draudimų per metus jos įmonės apyvarta sumažėjo bene perpus. Tiesa, ji prieš kelis mėnesius pasirašė sutartį su Jungtinių Valstijų mielių platintojais, kurie pasišovė lietuviškas mieles importuoti į savą šalį. A.Udrienė tikisi, kad jei viskas vyks sėkmingai, dalį dėl sumažėjusios apyvartos prarastų pinigų jai pavyks susigrąžinti. 
Aldona Udrienė
Aldona Udrienė / Viktorijos Korsakaitės nuotr.

A.Udrienė į parodą Berlyne atsivežė savos gamybos lietuvišką alų ir paklausus, kaip žmonės reaguoja, net pradėjo juoktis. Anot jos, užsienyje į alkoholį žiūrima daug paprasčiau nei Lietuvoje.

„Tik Lietuvoje taip, kitos šalys visiškai kitaip žiūri, reaguoja į tą alų. Lietuvoje didelę įtaką realizacijai padarė draudimai, nes padidino jaunimo amžių, anksčiau buvo galima nuo 18, o dabar nuo 20 metų (vartoti alkoholį – aut. past.)“, – 15min sakė ji.

Be to, A.Udrienė atskleidė, kad per metus jos įmonės apyvarta sumažėjo apie 50 proc. Tam didelę įtaką padarė amžiaus cenzo pakėlimas ir akcizų didėjimas, taip pat – dėl šių priežasčių užsidarantys barai.

„Mažiukams labai labai sunku. Dideli gal daugiau realizacijos turi, daugiau taškų. Turime kelis nuolatinius taškus, kurie išliko, nes daug užsidarė. Vežame ir į Vilnių, į Kauną, ir į Klaipėdą, bet ir ten sumažėję. Ypač dabar, sausį.

Anksčiau būdavo studentų gėrimas – alus su medumi, o dabar jeigu tas studentas 18-metis negali užeiti ir atsigerti alubary, reikia laukti, kol sueis 20. Jis gal ženysis ir negalės alaus paragauti. Šiaip tai mažiems aludariams tikrai sunku“, – tikino ji.

Be to, A.Udrienė atskleidė, kad prieš tris mėnesius pasirašė su Čikagos alaus mielių gamintojais „Omega Yeast“ sutartį. Pastarieji importuos lietuviškas mieles ir siūlys jas Amerikos aludariams.

„Jie perka mūsų mieles ir platina aludariams visoje Amerikoje. Amerikiečių receptūra yra visai kitokia negu mūsų. Jie norėtų daryti tokį alų, kaip mūsų, nes jų alaus gamyba ir procesas daug ilgesnis, o mūsų kaimiškas, jeigu jis nepasterizuotas, nefiltruotas, tai jis greičiau pasigamina“, – 15min sakė ji.

Alaus karaliene praminta moteris mano, kad lietuviškos mielės daugiausiai galėtų sudominti pavienius JAV alaus gamintojus.

„Tačiau yra susidomėjusių ir didesnių gamintojų“, – kalbėjo ji.

Jos teigimu, kol kas dar nevyksta intensyvi prekyba, tačiau ji tikisi, kad jau šie metai bus sėkmingesni.

„Mes sutartį pasirašėme rudenį, o ruduo yra ne sezono metas, tai realizacija ir pirkimas sumažėjęs, bet tikimės, kad bendradarbiausime ir ateityje“, – aiškino ji.

A.Udrienės teigimu, dabar su Čikagos įmone sutartis pasirašyta metams.

„Matysime, kaip jiems ten seksis, gal po to ir prasitęsim. Gausime 8 proc. nuo apyvartos, kiek ten parduos. Gal atsiimsim (prarastą apyvartą – red. past.), jeigu ten viskas bus gerai“, – kalbėjo aludarė.

15min žurnalistės kelionę į Berlyną apmokėjo Žemės ūkio ministerija. Publikacijos turiniui tai jokios įtakos neturi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius