-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pietų Korėjoje startavo prekyba pirmaisiais pasaulyje 5G išmaniaisiais telefonais

Pietų Korėjai siekiant pirmauti penktosios kartos (5G) mobiliojo ryšio diegimo srityje, „Samsung Electronics“ šalies vartotojams penktadienį pasiūlė „Galaxy S10 5G“ – savo pirmąjį flagmaną su įdiegta 5G ryšio technologija.
Žmonės naudojasi išmaniaisiais telefonais ir planšetiniais kompiuteriais
Žmonės naudojasi išmaniaisiais telefonais ir planšetiniais kompiuteriais / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pietų Korėja trečiadienį tapo pirmąja pasaulyje šalimi, kurioje buvo pradėta visoje teritorijoje teikti komercines 5G paslaugas.

Šalyje pradėjo veikti iš karto trys itin spartaus ryšio tinklai.

Po kelių valandų komercinį 5G paslaugų teikimą tam tikruose Čikagos ir Mineapolio rajonuose pradėjo JAV ryšio milžinė „Verizon“.

Trys Pietų Korėjos mobiliojo ryšio operatoriai – „SK Telecom“, KT ir „LG Uplus“ – įvairiose Seulo vietose surengė specialius renginius, kuriuose pažymėjo prekybos „Galaxy S10“ pradžią.

Beje, bazinė šio išmaniojo telefono modelio versija kainuoja 1,39 mln. vonų (1,2 tūkst. JAV dolerių).

„Dažnai žiūriu daug vaizdo įrašų, filmų ir paskaitų, – agentūrai AFP pareiškė 38 metų pirkėja Shim Ji-hye. – Tikiuosi, kad didesnė ryšio sparta man padės geriau tvarkyti savo laiką.“

Kitas naudotojas papasakojo, kad jį labiausiai domina virtualios realybės turinys, įskaitant žaidimus ir įvairias programėles.

Kita išmaniųjų telefonų gamintoja LG savo modeliu „V50 ThinQ“, o tai yra dar vienas 5G ryšį palaikantis telefonas, Pietų Korėjoje pradės prekiauti vėliau šį mėnesį.

O Jungtinėse Valstijose „Verizon“ naudotojams siūlo „Lenovo“ gaminamus išmaniuosius „Moto Z3“ su specialiuoju priedu, kuris telefonui leidžia veikti 5G tinkle.

Ekspertai sako, jog penktosios kartos ryšio sistemoje – o ryšio sparta šiame tinkle bus 20 kartų didesnė negu 4G tinkle – išmaniųjų telefonų savininkai per mažiau nei sekundę galės parsisiųsti, pavyzdžiui, visą filmą.

Nuo naujosios kartos ryšio priklausys tai, kaip bus plėtojamos būsimos technologijos, įskaitant autonominius automobilius, kurie realiuoju laiku vienas kitam siunčia eismo duomenis, pramoninius robotus, skraidykles ir kitus daiktų interneto elementus.

Taigi 5G ryšys yra gyvybiškai svarbi ateities infrastruktūros dalis ir pasaulinė GSM asociacija skaičiuoja, jog 5G standarto nauda pasaulio ekonomikai iki 2034 metų sudarys maždaug 565 mlrd. JAV dolerių.

Siekis dominuoti šioje srityje Vašingtoną supriešino su Pekinu ir jų priešprieša vis nuožmėja.

Jungtinės Valstijos savo sąjungininkus ir didžiuosius pasaulio ūkius ragina atsisakyti 5G sprendimų, kuriuos siūlo Kinijos telekomunikacijų milžinė „Huawei“, nes jie, pasak Vašingtono, gali kelti riziką saugumui.

Tačiau 5G technologijų srityje dominuoja būtent Kinijos bendrovės.

Pasak duomenų analizės bendrovės „IPlytics“, „Huawei“ – pasaulinė lyderė – yra užregistravusi 1,529 tūkst. su 5G susijusių patentų.

Įskaitant Kinijos gamintojus ZTE ir „Oppo“ ir bendrovę „China Academy of Telecommunications Technology“, Kinijos bendrovėms priklauso iš viso 3,4 tūkst. su 5G susijusių patentų, o tai sudaro daugiau nei trečdalį bendro tokių patentų skaičiaus.

Antroje vietoje yra Pietų Korėja – jos bendrovėms priklauso 2,051 tūkst. patentų.

Tuo tarpu JAV bendrovės, „IPlytics“ duomenimis, turi iš viso 1,368 tūkst. patentų – 29 patentais mažiau negu priklauso vien Suomijos „Nokia“.

KT ir „SK Telecom“ savo 5G tinkluose nenaudoja „Huawei“ technologijos, tačiau ji naudojama „LG UPlus“ tinkle, pranešė bendrovės naujienų agentūrai AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius