Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pradedamas pasiruošimas „Ignitis grupės“ IPO

Valstybės energetikos grupę „Ignitis grupė“ valdanti Finansų ministerija pradėjo ruoštis bendrovės pirminiam viešajam akcijų siūlymui (IPO), kuris gali būti surengtas jau šių metų rudenį.
Ignitis
Ignitis / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Ministerija Vyriausybei siūlo pritarti „Ignitis grupės“ pertvarkymui į akcinę bendrovę, taip pat suteikti ministerijai teisę priimti sprendimus dėl bendrovės įstatinio kapitalo didinimo įgyvendinant IPO.

Nutarimo projekte nenurodomas konkretus viešai planuojamų išplatinti „Ignitis grupės“ akcijų skaičius, tačiau pabrėžiama, kad valstybė turi išlaikyti ne mažiau kaip 2/3 įstatinio kapitalo.

Nutarimo projektas trečiadienį pateiktas derinti institucijoms ir visuomenei, jų atsiliepimų laukiama iki kovo 10 dienos. Anot Finansų ministerijos, atsižvelgta į trumpus „Ignitis grupės“ pertvarkymo ir pasirengimo IPO terminus, nes grupės finansavimo alternatyvas nagrinėjusi darbo grupė nurodė, kad jam pasirengti reikia iki šių metų rugsėjo.

Darbo grupė praėjusią savaitę pateikė išvadą, kad „Ignitis grupei“ iki 2030 metų reikės apie 5-6 mlrd. eurų investicijų, todėl logiškiausia pritraukti lėšų būtų rengiant IPO. Siūloma išplatinti 25–33,33 proc. „Ignitis grupės“ akcijų, kurių pagrindinė kotiravimo rinka būtų „Nasdaq“ Vilniaus birža.

„Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas tuomet tvirtino, kad listinguojant įmonės akcijas biržoje, nėra vykdoma privatizavimas, pats procesas nėra politinis, o visos IPO metu pritrauktos lėšos būtų panaudotos grupės plėtrai.

„Ignitis grupė“ grupė yra skelbusi, kad šis IPO galėtų tapti didžiausiu pirminiu siūlymu Baltijos šalių istorijoje.

Apie galimybę surengti „Ignitis grupės“ IPO pradėta kalbėti pernai lapkritį, kai grupė paskelbė apie antrinių savo įmonių „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) ir „Ignitis gamyba“ delistingavimą iš „Nasdaq“ Vilniaus biržos. „Ignitis grupė“ tuomet tvirtino, kad šių įmonių delistingavimas yra privaloma visos grupės IPO sąlyga, o to nepadarius, būtų prarasti keli šimtai milijonų eurų visos grupės vertės.

Pernai gruodį vykusiuose ESO ir „Ignitis gamybos“ akcininkų susirinkimuose buvo pritarta bendrovių delistingavimui. Šiuos sprendimus teismuose ginčija smulkieji įmonių akcininkai, kurių netenkina kaina, už kurią „Ignitis grupė“ siūlo išpirkti akcijas. Šiuo metu ginče teismai yra pritaikęs laikinąsias apsaugos priemones – tiek ESO, tiek „Ignitis gamybos“ delistingavimo procesas yra sustabdytas.

100 proc. „Ignitis grupės“ akcijų priklauso valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius