-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 09 /14:06

Prekybininkai: neturint galimybių paso – durys į vaistines prekybos centruose užsivers

Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas Mindaugas Statulevičius sako, kad prekybos centrai laikosi nuomonės, jog nuo pirmadienio visi lankytojai turėtų pateikti galimybių pasui prilyginamą dokumentą, tad išimčių neturėtų būti. Imuniteto neturintys pirkėjai neturėtų patekti į prekybos centruose esančias vaistines ar nedideles maisto prekių parduotuves. Visgi kai kurios vaistinės šį sprendimą kritikuoja.
Prekybos centras „Panorama“, sušvelninus karantiną
Prekybos centras / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuo metu Vyriausybės nutarime numatyta, jog į pirmo būtinumo prekių ir paslaugų vietas, esančias prekybos centruose, gali patekti ir neturintieji galimybių paso. Tačiau M.Statulevičius sako, jog prekybos centrai neturės galimybių užtikrinti turinčių ir neturinčių galimybių paso lankytojų srautų nesimaišymą.

„Mūsų prašymas ir pageidavimas, kurį, manau, kad ministerija išgirdo – jeigu tos paslaugos veikia prekybos centre, joms galioja tie patys galimybių paso reikalavimai. Nes prekybos centras nėra vienintelė vieta, kur tas paslaugas galima gauti“, – 15min sakė su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais ketvirtadienį susitikęs M.Statulevičius.

Pasak asociacijos prezidento, „lydėti kiekvieną žmogų, atvykstantį į vaistinę, ar sukurti jam specialų tunelį nėra galimybių.“

M.Statulevičiaus teigimu, šis reikalavimas turėtų būti taikomas ir maisto pristatymo darbuotojams, kurjeriams ir panašiai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centras „Panorama“, sušvelninus karantiną
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Prekybos centras „Panorama“, sušvelninus karantiną

„Nuomonė tokia, kad jie taip pat turėtų vadovautis logika, jog patekimas yra su galimybių paso lygio dokumentu. Jie turėtų arba testuotis, arba pateikti pažymas, kurios išduodamos sveikatos įstaigų, arba pateikti galimybių pasą tam, kad visiems būtų užtikrintas saugus buvimas prekybos centre“, – tikino M.Statulevičius.

Vėliau ketvirtadienį žurnalistams Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius patvirtino, jog numatyta, kad kurjeriai į prekybos centrus galės patekti tik pateikę galimybių pasą arba įrodymą dėl neigiamo testo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Sveikatos apsaugos ministerija

„Dabar tikslinama nuostata, kad visi asmenys ir pirkėjai tik su galimybių pasu galės patekti į prekybos centrus“, – nurodė ministerijos atstovas.

Paklausus, kokia tvarka bus taikoma dėl vaikų patekimo į prekybos centrus, A.Ščeponavičius nurodė, kad vaikams iki 16 metų galimybių pasas nereikalingas.

„Vakar buvo svarstyta, kad vaikams iki 16 metų galimybių pasą būtų galima suformuoti ir jį būtų galima atsispausdinti ir turėti, bet tai tikrai nebūtina. Jeigu kils įtarimas dėl amžiaus, tiesiog prekybos centro darbuotojai, kurie vykdys kontrolę prie įėjimo, galės paprašyti asmens dokumento ir įvertinti amžių. Jei akivaizdžiai matosi, kad amžius aiškus, tai tikrai nebus prašoma vaikų pateikti jokio dokumento ir galimybių paso taip pat nereikės“, – kalbėjo A.Ščeponavičius.

Tuo metu M.Statulevičius patvirtino, jog lankytojų galimybių pasai bus tikrinami prie prekybos centrų įėjimų, o ne kiekvienoje atskiroje prekybos vietoje.

„Greičiausiai tai bus vykdoma viduje dėl patogumo lankytojams, kad šaltuoju metu nereikėtų būriuotis, laukti lauke. Aptarėme ir patikros algoritmą – turimas dokumentas bus tikrinamas vizualiai. Jei kils įtarimų ar abejonių, kad žmogus ne su savo dokumentu patenka ar dėl jo amžiaus, tai gali būti žmogaus paprašyta pateikti asmens dokumentą“, – aiškino prekybos centrų atstovas.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius
Arno Strumilos / 15min nuotr./Mindaugas Statulevičius

Galimybių pasus tikrins apsaugos darbuotojai.

„Bus fizinė patikra, nes elektroniniai galimybių paso skaitytuvai turi savų niuansų ir minusų. Turi stovėti žmogus, nes padaryti vartelius, kad po vieną žmogų įleistų, yra sunku. Jei būtų QR kodas, tai būtų paprasčiau, bet reikia suprasti, kad galimybių paso lygio dokumentų yra dešimt: pažymos, testo dokumentai, iš užsienio atvykusių žmonių dokumentai. Tai reikės patikrinti vizualiai“, – kalbėjo M.Statulevičius.

O kaukių dėvėjimas ir atstumų laikymasis prekybos centruose bus rekomendacinio pobūdžio.

„Camelia“: mūsų manymu, šis sprendimas neteisingas

Kai kurios vaistinės šį sprendimą kritikuoja. „Nemuno vaistinės”, valdančios „Camelia” vaistinių tinklą, generalinė direktorė Aušra Budrikienė atkreipia dėmesį, kad „Camelia“ vaistinės, esančios prekybos centruose, atskirų įėjimų neturi, tad pagal planuojamą sprendimą į jas asmenys be galimybių paso patekti negalės.

„Mūsų nuomone, šis sprendimas yra neteisingas, nes vaistinės suteikia būtinąją farmacinę paslaugą – čia pacientai ir konsultuojasi, ir įsigyja vaistus. Į vaistines, esančias prekybos centruose, buvo galima patekti ir karantino metu, tam nereikėjo ir atskiro įėjimo, tad, manome, kad dabartinis ribojimas yra neteisingas“, – komentare 15min sako A.Budrikienė.

Aušra Budrikienė
Aušra Budrikienė

Ji nurodo, kad „Camelia“ vaistinės, kuriose atliekamas skiepijimas nuo COVID-19, yra prekybos centruose Vilniuje – „Nordika“ ir „Helios City“, o kadangi šiose vaistinėse yra skiepijimo kabinetai, jos turi asmens sveikatos priežiūros įstaigos statusą, tad patekimas į jas turi būti neapribotas.

„Visgi, kadangi šios vaistinės yra prekybos centruose, galiojantys reikalavimai nurodo, kad skiepytis ateisiančius pacientus vaistininkas turėtų ateiti pasitikti prie pagrindinių prekybos centro durų, o po skiepijimo išlydėti iki pat pagrindinių prekybos centro durų. Tai smarkiai apsunkintų skiepijimo procesą, nes neturime darbuotojų, kurie užsiimtų lydinčiojo asmens darbu, dėl to nukentėtų farmacinės paslaugos suteikimas kitiems pacientams" – kalba A.Budrikienė.

„Eurovaistinė“: esame pasiruošę planą

Tuo metu vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė nurodė, kad tinklas yra pasiruošęs planą, ko imsis nuo pirmadienio.

„Stengiamės, kad mūsų klientai nepatirtų jokių nepatogumų. Tiems, kas atėję į prekybos centrą be galimybių paso negalės patekti į mūsų vaistinę, nurodysime artimiausią vietą, kurioje priimami visi gyventojai“, – komentavo L.Bielskė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Bielskė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laura Bielskė

Ji nurodė, kad dideliuose prekybos centruose esančių tinklo vaistinių yra daugiau nei penkios dešimtys. Pasak L.Bielskės, jau dabar „Eurovaistinė“ interneto puslapyje kiekvienas gali pasitikrinti, kuriose vaistinėse bus galima priimti tik gyventojus su galimybių pasu.

„Tų, kas galimybių paso įsigyti dar nespėjo, lauksime bet kurią dieną vaistinėse ir išduosime jį nemokamai. Daugiau nei du šimtai mūsų tinklo vaistinių turi įėjimus iš lauko ir kaip visuomet saugiai priims visus gyventojus“, – kalbėjo L.Bielskė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius