Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 13 /10:00

Premjero komandą per Prezidento rinkimus įdarbinusi įmonė gaus Susisiekimo ministerijos užsakymą

Susisiekimo ministerija planuoja pasirašyti sutartį dėl personalo atrankos su įmone „Pharmanet“. Ši bendrovė per 2019-ųjų rinkimus teikė paslaugas kandidatui į prezidentus ir premjerui Sauliui Skverneliui – įmonėje buvo įdarbinta jo rinkimų komanda. Šį verslą daug metų valdė žinomas fotografas Marius Jovaiša, tačiau dabar bendrovės savininkai pasikeitė ir jos kontrolę perėmė Rusijos pilietis.
Saulius Skvernelis, Jaroslavas Narkevičius
Saulius Skvernelis ir Jaroslavas Narkevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Anksčiau verslininkas ir fotografas M.Jovaiša, išgarsėjęs savo fotografijų albumu „Neregėta Lietuva“, Lietuvoje veikiančią personalo atrankos bendrovę „Pharmanet“ valdė per Estijos įmonę.

15min tyrimas skelbė, kad įvairios M.Jovaišos įmonės prisidėjo prie Prezidento rinkimuose tuomet dalyvavusio premjero S.Skvernelio rinkimų štabo veiklos. O įmonėje „Pharmanet“ buvo įdarbinti premjero rinkimų štabo darbuotojai.

Praėjusių metų pabaigoje įmonės „Pharmanet“ savininkai pasikeitė. Estijos registrų duomenys rodo, kad dabar bendrovės galutinis naudos gavėjas yra nebe M.Jovaiša, o Rusijos pilietis Sergejus Salikovas.

Atrinkinės‌ ‌„Lietuvos‌ ‌geležinkelių“‌ ‌valdybos‌ ‌narius‌ ‌

Susisiekimo‌ ‌ministerija‌ 15min ‌teigė,‌ ‌kad‌ ‌sutartis‌ ‌su‌ ‌įmone „Pharmanet“ dar‌ ‌nepasirašyta‌, bet‌ ‌planuojama‌ tai padaryti.‌ Bendrovė atrinkinės „Lietuvos‌ ‌geležinkelių“ valdybos narius.

‌„Atsižvelgiant‌ ‌į‌ ‌tai,‌ ‌jog‌ ‌2020‌ ‌metų ‌gruodžio‌ ‌mėnesį‌ ‌baigiasi‌ ‌„Lietuvos‌ ‌geležinkelių“‌ ‌valdybos‌ ‌kadencija,‌ ‌ministerijai‌ ‌yra‌ ‌kilęs‌ ‌poreikis‌ ‌įsigyti‌ ‌tokias‌ ‌paslaugas,‌ ‌kad‌ ‌būtų‌ ‌organizuojama‌ nepriklausomų‌ ‌valdybos‌ ‌narių‌ ‌atranka‌ ‌naujai‌ ‌valdybos‌ ‌kadencijai“,‌ ‌–‌ ‌komentavo‌ ‌Susisiekimo‌ ‌ministerijos‌ ‌atstovė‌ ‌Dalia‌ ‌Perednienė.‌ ‌

Ji‌ ‌teigė,‌ ‌kad‌ ‌tokį‌ ‌pirkimą‌ ‌organizuoti‌ ministeriją ‌įpareigojo‌ ‌Vyriausybės‌ ‌nutarimas:‌ ‌,,Lietuvos‌ ‌Respublikos‌ ‌Vyriausybės‌ ‌nutarimu‌ ‌yra‌ ‌reglamentuojama‌ ‌nepriklausomų‌ ‌kolegialaus‌ ‌organo‌ ‌narių‌ ‌atrankos‌ ‌procedūra,‌ ‌taikoma‌ ‌valstybės‌ ‌ir‌ ‌savivaldybės‌ ‌valdomoms‌ ‌bei‌ ‌kontroliuojamoms‌ įimonėms, ‌įskaitant‌ ‌,,Lietuvos‌ ‌geležinkelius“.‌ ‌Nutarime‌ ‌yra‌ ‌nustatyta,‌ ‌kad‌ ‌kandidatų‌ ‌pritraukimą‌ ‌ir‌ ‌pirminę‌ ‌atranką‌ ‌vykdo‌ ‌atrankos‌ ‌agentūra,‌ ‌kurios‌ ‌paslaugos‌ ‌įsigyjamos‌ ‌viešųjų‌ ‌pirkimų‌ ‌būdu“.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Susisiekimo ministerija
Mato Miežonio / 15min nuotr./Susisiekimo ministerija

Paklausus,‌ ‌kokia‌ ‌bus‌ ‌sutarties‌ ‌vertė,‌ ‌ministerijos‌ ‌atstovė‌ ‌atsakė:‌ ‌„Kai‌ ‌bus‌ ‌sudaryta‌ ‌sutartis,‌ ‌ji‌ ‌kartu‌ ‌su‌ ‌kaina‌ ‌bus‌ ‌paskelbta“.‌ ‌

15min‌ ‌žiniomis,‌ ‌maksimali‌ ‌sutartyje‌ ‌numatyta‌ ‌kaina‌ ‌yra‌ ‌14,5‌ ‌tūkst.‌ ‌eurų.‌

„Pirkimas buvo atliktas mažos vertės skelbiamos apklausos būdu. Pirkime dalyvavo 7 tiekėjai. „Pharmanet“ atrinktas kaip ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą pateikęs tiekėjas, kuris atitiko keliamą kvalifikacinį reikalavimą“, – komentavo D.Perednienė.

Papildyta 2020-05-13 10.00 val. Bendrovės „Pharmanet“ Verslo plėtros vadovė Baltijos šalims Rima Malyškienė 15min teigė, kad įmonė atitiko visus konkurso reikalavimus, kuriuose buvo skelbiama, kad konkurse dalyvaujantis tiekėjas per paskutinius trejus metus turi būti tinkamai įvykdęs ne mažiau kaip vieną arba kelias personalo atrankos sutartis, atrinkęs ne mažiau kaip tris valdybos narius ar aukščiausio lygio vadovus.

,,Susisiekimo ministerijai paskelbus viešąji pirkimą dėl Valdybos narių atrankos „Lietuvos geležinkeliams“, UAB „Pharmanet“ priėmė kvietimą dalyvauti šiame konkurse, kadangi atitiko visus keliamus reikalavimus“, – komentavo R.Malyškienė.

Pasak jos, 2020 metų balandžio 30 dieną buvo gautas informacinis pranešimas, kad „Pharmanet“ paskelbta šio konkurso laimėtoja.

Įmonėje „Pharmanet“ dirbo premjero rinkimų komanda

15min dar 2019-aisiais skelbė, kad tuo metu M.Jovaišos valdomoje įmonėje „Pharmanet“ buvo įdarbinti tuomet prezidento posto siekusio premjero S.Skvernelio rinkimų štabo darbuotojai.

Faktą, kad M.Jovaišos įmonė įdarbino S.Skvernelio štabo narius, patvirtino 15min surinkti dokumentai. Patvirtino ir verslininkas M.Jovaiša, ir tuometinis S.Skvernelio prezidentinės kampanijos atstovas Skirmantas Malinauskas.

„S.Skvernelis yra sudaręs sutartį su įmone, kuri visus štabo žmones įdarbina pagal terminuotas sutartis“, – anuomet naujienų agentūrai BNS kalbėjo S.Malinauskas.

Nepaisant to, pats S.Skvernelis bandė tai neigti. „Mes neįdarbinom jokioj įmonėj darbuotojų“, – 15min sakė S.Skvernelis.

Konkursus ėmė laimėti priešrinkiminiais metais

M.Jovaišos įmonė „Pharmanet“ ilgą laiką nebuvo laimėjusi nė vieno viešųjų pirkimų konkurso, bet priešrinkiminiai, 2018 metai įmonei buvo sėkmingi – ji gavo kelis užsakymus dėl personalo atrankos iš valstybinių įmonių. Vieną jų gavo, iš viešojo pirkimo konkurso pašalinus kitas įmones.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Jovaiša
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Marius Jovaiša

2018-aisiais „Pharmanet“ pasirašė sutartį su Valstybinių miškų urėdija. Maksimali jos vertė – 36 tūkst. eurų.

Šiame konkurse dalyvavo 7 įmonės, bet vykdant pirkimą didžiosios dalies konkurentų pasiūlymai dėl įvairių priežasčių buvo atmesti. Taigi laimėtoja tapo konkurse likusi M.Jovaišos įmonė „Pharmanet“. Du dalyviai pasiūlė netgi mažesnę kainą nei M.Jovaišos bendrovė, tačiau, pasak urėdijos atstovų, nepatikslino reikiamų dokumentų.

Kitą pirkimą „Pharmanet“ laimėjo Lietuvos oro uostuose. Ten sutartys pasirašytos su visomis trimis konkurse dalyvavusiomis įmonėmis, viena jų – M.Jovaišos. Dabar šios įmonės tarpusavyje varžosi dėl konkrečių užsakymų. Maksimali sutarties vertė – 124 tūkst. eurų.

Taip pat LRT televizija anksčiau skelbė, kad iš karto po prezidento rinkimų kita M.Jovaišos įmonė „Unseen Pictures“ užsitikrino beveik 43 tūkst. eurų valstybės užsakymą tautinio kostiumo populiarinimui. 2019-ųjų liepą bendrovė pasirašė sutartį su Lietuvos nacionaliniu kultūros centru.

Tada opozicija įtarė, jog konkurso sąlygos galėjo būti pritaikytos specialiai M.Jovaišai, mat jos buvo specifinės ir skelbė, kad konkurse dalyvauti gali „visuomenei žinomas ir pripažintas“ fotografas, jis turi būti publikavęs „foto tiražinių leidinių“, surengęs ne mažiau nei tris autorines parodas, publikavęs bent vieną 100 tūkst. vartotojų pasiekusią žinutę, turėti ne mažiau nei 10 tūkst. sekėjų.

Valdymą perėmė Rusijos pilietis

Dabartinis Lietuvoje veikiančios ir „Lietuvos geležinkelių“ valdybos narius atrinkinėsiančios įmonės „Pharmanet“ netiesioginis savininkas yra rusas S.Salikovas. Jis yra Rusijos įdarbinimo ir konsultavimo koncerno „Ancor“ vadovas.

„Ancor“, kaip skelbiasi, veikia Rusijoje, Kazachstane, Tailande, Ukrainoje, Uzbekistane, Baltarusijoje. Ir dabar, perėmus M.Jovaišos verslą, veiklą vysto Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Skelbiama, kad įvairiuose šių šalių miestuose koncernas turi 40 biurų tinklą.

Šio koncerno pajamos 2019 metais buvo daugiau nei 18 milijardų rublių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius