Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2016 12 23 /10:41

IKI įsiurbusi „Rimi“ užims ketvirtadalį rinkos, bet kainos turėtų tik mažėti

Penktadienį oficialiai patvirtinti gandai, kad „Rimi“ perka IKI. Po susijungimo abu prekybos tinklai užims beveik ketvirtadalį mažmeninės prekybos, tačiau dėl to kainos augti neturėtų, netgi priešingai – padidėjus konkurencijai, gali sumažėti, tikina prekybininkai.

„Rimi Lietuva“, priklausanti „ICA Gruppen“, pasirašė susitarimą įsigyti UAB „Palink“, valdančią prekybos tinklą IKI. Sandorio vertė – 213 mln. eurų.

„Rimi“ tiki Lietuvos rinka, nori čia augti ir plėstis. Todėl šiandien paskelbėme, kad įsigyjame IKI tinklą už 213 mln. eurų. „Rimi“ taps antra pagal dydį įmone Lietuvos mažmeninėje rinkoje. Tinklai puikiai papildo vienas kitą“, – penktadienio rytą žurnalistams sakė Edgaras Sesemannas, „Rimi Baltic“ vadovas.

Jis aiškino, kad dėl sandorio prekybos tinklas galės augti ir plėstis greičiau. Jis tikisi didesnių užsakymų tiekėjams, tiekimo grandinės efektyvumo, didesnių rinkodaros užsakymų.

Po sandorio „Rimi Lietuva“ taps antru pagal dydį tinklu augančioje Lietuvos mažmeninės prekybos rinkoje. Šiuo metu bendrovė užima ketvirtą poziciją su 8 proc. rinkos, IKI yra antras pagal dydį. Susijungę prekybos tinklai turės 23 proc. mažmeninės prekybos rinkos.

8 proc., „Rimi Baltic“ vadovo manymu, yra per mažai, norint efektyviai konkuruoti su kitais rinkos žaidėjais.

„Mes sieksime užtikrinti mažiausią kiekvienos prekės kainą. Siekis – kiekvienoje bendrovėje išlaikyti tai, ką ji turi geriausia. Mes norime išlaikyti abiejų įmonių stiprumus asortimento srityje“, – sakė „Rimi Baltic“ vadovas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Spaudos konferencija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edgaras Sesemannas, „Rimi Baltic“ vadovas

Peras Dahlas, „Rimi Lietuva“ vadovas, paklaustas, kaip tai paveiks kainas pirkėjams, aiškino, kad tai jiems yra gera žinia, nes rinkoje konkurencija sustiprės.

„Mes manome, kad tai padidins konkurenciją. „Maxima“ vis tiek bus beveik dvigubai didesnė bendrovė, „Lidl“ yra didžiausias žaidėjas rinkoje, o mums tam, kad galėtume konkuruoti, reikia būti didesniems“, – aiškino jis.

Asortimentas parduotuvėse keisis – P.Dahlas aiškino, kad abu prekybos tinklai turi geros produkcijos, ir todėl asortimentas bus kuriamas abiejų prekybos tinklų pasiūlos pagrindu.

Kol kas dirbs įprastai

Sandorį dar turi patvirtinti konkurenciją reguliuojančios institucijos – patvirtinimą tikimasi gauti ne vėliau nei 2017 m. ketvirtąjį ketvirtį.

E.Sesemannas paaiškino, kad, kol sandorio nepatvirtino atsakingos konkurencijos institucijos, prekybos tinklai dirbs įprastai.

Kol kas neaišku, ar po susijungimo prekybos tinklai naudos abu, ar vieną pavadinimus. Taip pat nežinia, ar dalis greta esančių parduotuvių bus uždarytos ar perkeltos – bendrovių atstovai aiškino kiekvieną atvejį vertinsiantys atskirai.

„Šiandien mes esame konkurentai. Mes nežinome, kaip atrodys nauja bendrovė. Tai yra geras sandoris. Noriu pabrėžti, kad IKI yra labai stiprus prekybos tinklas. Aš manau, kad visiems tai bus didelės galimybės. Mes būsime stipresni“, – penktadienį aiškino Gerardas Rogas, „Palink“ vadovas.

IKI akcijas šiuo metu valdo „Rewe Group“, „Coop Switzerland“, „Colruyt Group“, „Unilec“, „CONAD“ ir UAB „Baltisches Haus“.

Ekonomistas: pirkėjams gali būti gerai

„Viena vertus, kuo daugiau yra žaidėjų, tuo didesnė tarp jų konkurencija ir vartotojams nuo to geriau, bet, kita vertus, kai jungiasi žaidėjai ir jeigu jie neužima dominuojančios rinkos dalies, tai tada pradeda veikti masto ekonomika ir galima sutaupyti sąnaudas bei pasiūlyti mažesnes kainas“, – BNS sakė vyriausiasis „Danske Bank“ Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas.

Nemanau, kad sandoris turėtų pakeisti labai ypatingai mažmeninę rinką, nes rinkos dalis nebus dominuojanti, – sakė R.Grajauskas.

Ekonomisto žodžiais, įtaka mažmeninei rinkai gali būti nedidelė, nes koncentracija vyksta tik viename mažmeninės prekybos segmente.

„Nemanau, kad sandoris turėtų pakeisti labai ypatingai mažmeninę rinką, nes rinkos dalis nebus dominuojanti. (...) Vis tiek yra segmentai – „Norfa“ ir „Lidl“ yra aiškiai pigiausiame segmente, „Maxima“ kažkur per vidurį, o „Rimi“ ir „Iki“ yra orientuoti į vidutinių ir aukštesnių pajamų klientą. Dabar vyksta koncentracija tik tame segmente. Aš matyčiau, kad bus daugiau naudos dėl masto ekonomikos, o ne kažkokių problemų dėl konkurencijos“, – tvirtino R.Grajauskas.

Anot jo, neturėtų kilti problemų, gaunant Konkurencijos tarybos leidimą sandoriui.

Penktadienį „ICA Gruppen“ pranešė, jog „Rimi Lietuva“ pasirašė sutartį su „Iki“ tinklą valdančia bendrove „Palink“ dėl jos įsigijimo. Po sandorio „Rimi Lietuva“ taps antru pagal dydį tinklu rinkoje ir galės efektyviau konkuruoti, pranešė „Rimi“.

DNB analitikas: sandorio vertė galėjo būti didesnė

DNB banko įmonių finansų ir skolos kapitalo rinkų vadovas Mindaugas Matulaitis taip pat teigė, kad susijungimas turės teigiamos įtakos rinkai, nes bendras tinklas galės pigiau pirkti prekes, geriau tvarkyti logistiką, sutaupyti valdymui.

„Čia dar anksti sakyti, bet nemanau, kad dėl to kažkaip labai galėtų kainos didėti, nes konkurencija didelė – yra „Lidl“ su savo kainų politika, kiti žaidėjai. Visi nori tų vartotojų pinigų. Internetinė prekyba sparčiai vystosi, tad nemanau, kad čia labai būtų galimybė jiems kainas padidinti. Daugiau jie išloš, kad didesniais kiekiais pirks ir gali pigiau pirkti, logistika geriau organizuota, gali sutaupyti valdymo išlaidų, tai kai kalbama apie 15 mln. eurų dėl sinergijų, turbūt apie tai kalbama“, – BNS sakė M.Matulaitis.

Tačiau, jo nuomone, sandorio vertė galėjo būti didesnė.

„Buvo galima tikėtis daugiau – 6 EBITDA, kurioje pirkėjas dėl sandorio gaus daug sinergijų, nėra labai aukštas vertinimas. Tai, sakyčiau, atspindi stabiliose, neaugančiose rinkose, mažose rinkose, kaip Lietuvoje, vertinimo lygį. Galima sakyti, kad vertinimas objektyvus, bet, mano nuomone, žemesniame diapazone galimo vertinimo“, – aiškino analitikas.

M.Dubnikovas: „Iki“ krito konkurencinėje kovoje

Lietuvos verslo konfederacijos Mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas teigė, kad sprendžiant iš sandorio kainos daugiau iniciatyvos jį sudaryti buvo iš pardavėjo pusės, kurie norėjo atsisakyti savo verslo.

„Sandorio vertė rodo, kad pardavėjas iš tiesų norėjo parduoti savo verslą, todėl ir turime tą 6,1 EBITDA kainą. Kai labai norisi investuoti, būna ir aštuonios, ir devynios EBITDA, o vieno geriausių ir pavyzdinių sandorių – Kauno „Sanito“ pardavimo – atveju, kaina, berods, siekė 11 EBITDA“, – BNS sakė M.Dubnikovas.

„Pardavėjas norėjo parduoti, o tai rodo, kad dar vienas verslas Lietuvoje tampa ne toks įdomus, kaip buvo anksčiau. Aš tą traktuočiau kaip vieno iš rinkos dalyvių kritimą konkurencinėje kovoje“, – pridūrė jis.

Anot M.Matulaičio, sąlyginai nedidelė sandorio vertė gali rodyti ir tai, kad daugiau susidomėjusių „Iki“ tinklu nebuvo.

„Sakyčiau, čia susiję su tuo, kad mūsų rinka maža, ji mažai kam įdomi ir turbūt galima konstatuoti, kad tokių rimtų interesantų be „ICA Gruppen“, kuriai šis sandoris strategiškai labiausiai ir tinkantis yra ir naudingiausias. Nelabai, matyt, kitų ir turėjo“, – BNS teigė M.Matulaitis.

Jo vertinimu, „Palink“ akcininkė „Rewe Group“ nusprendė pasitraukti, nes Lietuvos rinka yra nedidelė, įtakos galėjo daryti ir „Lidl“ atėjimas, kuris sukėlė sumaištį, ir valdančiųjų planai riboti prekybą alkoholiu.

„Matyt, dar bus pokyčių mažmeninėje prekyboje alkoholiu, kas gali tikrai ženkliai paveikti rezultatus. Ir tas modelis dar nėra aiškus, ar valstybės monopolis, kur kraštutinis visai variantas ir būtų šis verslas prarastas, ar būtų kažkokios specializuotos parduotuvės, kur visi žaidėjai bandys tą rinką užimti. Bet čia jau visiškai kitoks biznis nei veikia vokiečiai. Čia reikės užsiimti NT plėtra, dirbti su savivaldybėmis, visiškai neaiškus dalykas, tad tas irgi galėjo paveikti vokiečių pasitraukimą. O „ICA Gruppen“ turi jau tą monopolį savo rinkoje, tad gal tas ir negąsdina“, – teigė M.Matulaitis.

L.Vilimas: sandoris patvirtino augančią konkurenciją

Tuo metu Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vadovas Laurynas Vilimas tvirtino, kad šis sandoris dar kartą patvirtina, jog šalies rinkoje konkurencija vyksta visu pajėgumu.

„Tai yra logiškas ir suprantamas žingsnis, norint pagerinti savo pozicijas prieš rinkos lyderį („Maxima“ – BNS) bei sparčiai besiplečiantį naują rinkos žaidėją („Lidl“ – BNS). Nors rinkoje dalyvių sumažės, dėl galios persiskirstymo konkurencija tarp jų tik intensyvės, dėl ko, vėlgi, laimės pirkėjas“, – BNS teigė L.Vilimas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas

Anot jo, prekių tiekėjams šis sandoris suteiks tiek naujų galimybių, tiek iššūkių.

„Akivaizdu, kad derantis bus siekiama žemesnių kainų pirkėjams, iš kitos pusės, efektyviai dirbantys gamintojai ir tiekėjai galės pasididinti užsakomos produkcijos kiekius. Bendrai vertinant, tokie sandoriai bet kurioje rinkoje didina konkurenciją tiek tarp prekybos tinklų, tiek tarp gamintojų ir tiekėjų“, – sakė L.Vilimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius