Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 14 /2022 03 15

Sankcijos Rusijai: mažinami energetikos įmonių reitingai, Maskvos birža lieka uždaryta

Tęsiantis karui Ukrainoje, Rusija ir toliau kenčia nuo finansinių sankcijų. Viena svarbiausių reitingų agentūrų „Fitch“ sumažino didžiųjų šalies energetikos įmonių reitingus, o Maskvos birža, ir toliau baiminantis staigaus išsipardavimo, liks uždaryta visą savaitę. Pasaulis tuo tarpu laukia Kinijos reakcijos – skelbiama, kad Ukrainoje ir namuose stringanti Rusija paprašė Pekino karinės ir ekonominės paramos.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas

Suprasti akimirksniu

  • „Fitch“ apkarpė 28 Rusijos gamtos išteklių gigantų reitingus dėl galimo nemokumo lygio
  • Maskvos vertybinių popierių birža liks uždaryta ir šią savaitę
  • Rusija paprašė Kinijos karinės ir ekonominės pagalbos savo karui Ukrainoje
  • Rusijoje nebeprieinamas „Instagram“
  • Latvijoje uždrausti keli su „Gazprombank“ susiję televizijos kanalai

Rusija prašė Kinijos karinės ir ekonominės pagalbos savo karui Ukrainoje, sekmadienį pranešė JAV žiniasklaida.

Apie tai pranešta po to, kai Baltieji rūmai perspėjo Pekiną, kad jei jis padės Maskvai išvengti sankcijų, sulauks rimtų „pasekmių“.

JAV pareigūnai žiniasklaidai sakė, kad Rusija prašė savo pagrindinės sąjungininkės karinės įrangos ir paramos.

Maskva taip pat prašė Pekino ekonominės pagalbos kovojant su didžiosios Vakarų pasaulio dalies jai įvestomis žlugdančiomis sankcijomis, teigė leidinys „The New York Times“, remdamasis pareigūnais, kalbėjusiais su anonimiškumo sąlyga.

Pasak pranešimų, pareigūnai nepaaiškino, ko tiksliai prašė Rusija ir ar Kinija sureagavo į jos prašymus.

Žemiau pateikiamos naujausios žinios.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Nauju Rusijos įstatymu siekiama, kad užsienio lėktuvai būtų naudojami šalies viduje

00:50

Prezidentas V.Putinas įgyvendino naują įstatymą, pagal kurį užsienio lėktuvų nuomos bendrovėms bus sunkiau susigrąžinti lėktuvus, Vakarų sankcijoms įsigaliojant.

Naujasis įstatymas leis Rusijoje registruoti užsienio lėktuvus, „kad būtų užtikrintas nenutrūkstamas veiklos civilinės aviacijos srityje funkcionavimas“. Kritikai sako, kad tai leis Rusijai perimti privačius lėktuvus ir perduoti juos naudoti didžiulės šalies vidaus reikmėms.

Rusijos oro linijų bendrovės turi 515 iš užsienio išsinuomotų lėktuvų, kurių vertė siekia apie 10 mlrd. dolerių (9,1 mln. eurų).

Užsienio savininkai turi juos susigrąžinti iš Rusijos bendrovių iki kovo 28 d., kol bus pradėtos taikyti sankcijos.

Tačiau, kaip aiškina BBC verslo korespondentas Theo Leggettas, viena yra pasisavinti lėktuvus, visai kas kita – išlaikyti juos eksploatuojamus ilgesnį laiką.

Jei Rusija vis dėlto imsis veiksmų ir pasisavins užsieniečiams priklausančius lėktuvus, jai bus sunku juos išlaikyti.

Rusijoje siūloma įvesti baudžiamąsias sankcijas bendrovėms, kurios laikosi Vakarų sankcijų

21:28

Partija „Vieningoji Rusija“ siūlo taikyti baudžiamąją atsakomybę įmonėms, kurios laikosi Vakarų šalių Rusijai įvestų sankcijų, praneša Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Tass“, remdamasi partijos generalinės tarybos sekretoriumi Andrejumi Turčaku.

A.Turčakas sakė, kad valdančioji partija artimiausiu metu parengs atitinkamas pataisas Rusijos parlamentui, skelbia CNN.

„Ką tik priėmėme pataisas, kuriomis nustatoma administracinė ir baudžiamoji atsakomybė [bendrovėms], remiančioms sankcijas Rusijos asmenims. Be to, tokia netiesioginė parama užsienio sankcijoms [mūsų] šalies viduje kvalifikuojama ne kitaip, kaip išdavystė“, – sakė A.Turčakas.

Partija siūlo „nustatyti griežtą, įskaitant baudžiamąją atsakomybę tokiems [verslo] subjektams ir jų vadovams už Vakarų sankcijų laikymąsi ir įgyvendinimą“, teigia A.Turčakas.

A.Turčakas toliau teigė, kad „Vakarų sankcijų isterijos fone užfiksuota atvejų, kai Rusijos įmonės, įskaitant įmones, kuriose dalyvauja valstybė, atsisako dirbti su bankais ir įmonėmis, kurioms taikomos sankcijos, motyvuodamos tuo, kad jos pačios rizikuoja sulaukti sankcijų. Situacija naudojasi ir nesąžiningi konkurentai, aktyviai skleidžiantys raginimus nutraukti bendradarbiavimą su įmonėmis, kurioms taikomos sankcijos.“

TVF: Ukrainos ekonomika gali žlugti, jei karas užsitęs

19:23

Ukrainos vyriausybė toliau funkcionuoja, bankininkystės sistema stabili, šalis trumpuoju periodu gali mokėti skolas, bet Rusijos invazija galėtų sukelti niokojamą recesiją, pirmadienį paskelbė tarptautinis valiutos fondas (TVF).

TVF įspėjo, kad karas gali sukelti ir platesnių pasekmių, įskaitant grėsmę pasaulinei maisto saugai dėl kylančių kainų ir trukdymo sėti javus, ypač kviečius.

Daugiau skaitykite čia.

Rusija palūkanas ketina mokėti Kinijos juaniais

17:52

Vakarų šalims įvedus sankcijas Rusijai ir blokavus Maskvos galimybę naudotis JAV doleriais ir eurais, esančiais užsienio valiutų atsargose, Rusija ketina panaudos Kinijos juanius, pirmadienį pareiškė finansų ministras Antonas Siluanovas, kurį cituoja „Reuters“.

Trečiadienį Rusija turėtų sumokėti palūkanas už obligacijas, kurių galiojimo laikas baigiasi kitąmet ir po dešimtmečio. Tad finansų ministras tvirtino, kad Rusijos Finansų ministerija nurodys trečiadienį už palūkanas sumokėti užsienio valiuta, tačiau mokėjimas gali būti atliktas ir rubliais, jei Vakarų bankai atmestų mokėjimo juaniais prašymą.

Dėl Vakarų šalių paskelbtų sankcijų Rusija negali naudoti pusės iš savo 640 mlrd. dolerių užsienio valiutos atsargų, kurių didžioji dalis laikoma užsienyje, didžiuosiuose finansų centruose, pavyzdžiui, Niujorke, Londone ir Frankfurte, rašo „The Guardian“. Tačiau ji taip pat turi rezervų juaniais ir auksu, kuriais vis dar galima naudotis.

Didžiuma sankcijų paveiktų Rusijos oro linijų lėktuvų skraido be saugumo sertifikatų

17:30

Rusijos oro linijos šalies viduje skraido be reikalingų saugumo pažymėjimų, praneša „Radio Svoboda“. Iki karo Ukrainoje dauguma šios šalies oro linijoms priklausiusių lėktuvų buvo registruoti Bermudų salose, tačiau šios šalies civilinės aviacijos administracija savaitgalį panaikino Rusijos oro linijų naudojamus lėktuvų sertifikatus.

Mažiausiai 75 proc. Rusijos oro vežėjų lėktuvų yra registruoti būtent Bermudų salose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Aeroflot“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Aeroflot“

Kovo 12 d. Bermudų Civilinės aviacijos administracija sustabdė Rusijos oro vežėjų pažymėjimų galiojimą. Panaikinus sertifikatus, skrydžiai turėjo būti uždrausti, kadangi jokia šalis nebebuvo atsakinga už jų saugumą.

Nepaisant to Rusijos oro linijos ir toliau skraido lėktuvais su Bermudų registracijos kodu, rašo „Kommersant“ išnagrinėjęs „Flightradar24“ platformos duomenis. Vien kovo 13 d. jie kas valandą į dangų pakeldavo apie 100 salose registruotų orlaivių su sustabdytu tinkamumo skraidyti pažymėjimu.

Daugiau skaitykite ČIA

Vokietija bijo, kad staigus rusiškų dujų atsisakymas skaudžiausiai smogs jos gyventojams

17:15

Vokietija pareiškė, kad jeigu iš karto būtų atsisakyta Rusijos dujų ir naftos tiekimo, tai skaudžiau smogtų jos gyventojams, o ne Rusijai. Vokietija baiminasi, kad tai šalyje iššauktų masinį nedarbą ir skurdą.

„Jeigu mes iš karto atsijungsime, Vokietijoje ims trūkti energijos, jos tiekimas netgi gali sustoti“, – sakė Vokietijos ekonomikos ministras Robertas Habeckas transliuotojui ARD, kurį cituoja leidinys „The Guardian“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dujos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dujos

Plačiau skaitykite ČIA

Prancūzijos bendrovė „Believe“ pataria klientams, kaip apeiti sankcijas Rusijai

17:12

Didžiausioms pasaulio įrašų bendrovėms traukiantis iš Rusijos rinkų, prancūzų muzikos kompanija „Believe“, dirbusi su tokiais atlikėjais kaip Björk, „La Roux“ ir „Slayer“, nutarė elgtis priešingai. Ji ne tik žada tęsti savo veiklą Rusijoje, bet ir pataria partneriams, kaip apeiti Rusijai įvestas sankcijas, praneša „The Guardian“.

Viena didžiausių Prancūzijos technologijų įmonių, kurios vertė Paryžiaus vertybinių popierių biržoje siekia 1,1 mlrd. eurų, penktadienį išsiuntė naujienlaiškį savo partneriams Rusijoje, įskaitant įrašų bendroves ir atlikėjus, kuriame informavo, kad ji ir toliau vykdo veiklą Rusijoje. Naujienlaiškyje nurodoma, kad įmonė tęs suplanuotus mokėjimus, išskyrus tuose bankuose, kuriems įvestos sankcijos.

Toliau laiške siūlomi sprendimai, kaip teisėtai apeiti sankcijas bankams, patariant atidaryti naują sąskaitą banke, kuriame netaikomi apribojimai, ir tada susieti ją su „Believe“, rašo „The Guardian“.

„Believe“ visame pasaulyje teikia paslaugas atlikėjams ir nepriklausomoms muzikos leidykloms, padeda jiems išpopuliarėti per socialinę žiniasklaidą, talpinti kūrybą tokiose platformose kaip „Apple Music“.

Didžiausios pasaulio įrašų bendrovės – „Universal Music“, „Sony Music“ ir „Warner Music“ – reaguodamos į Rusijos invaziją Ukrainoje sustabdė arba nutraukė savo veiklą Rusijoje.

Prancūzijos centrinis bankas perspėjo apie karo Ukrainoje poveikį šalies ekonomikai

16:47

Prancūzijos ekonomikos augimas 2022 metais sulėtės, o infliacija didės, nes konfliktas Ukrainoje smogs ekonomikai, sekmadienį perspėjo šalies centrinis bankas, pateikdamas du galimus scenarijus.

Bankas skaičiuoja, kad šiais metais augimas bus mažesnis nuo pusės procentinio punkto iki 1,1 procento.

Pagal vieną scenarijų, Prancūzijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiais metais padidės 3,4 proc., jei naftos kaina vidutiniškai sieks 93 JAV dolerius už barelį, ir vos 2,8 proc., jei nafta kainuos 119 JAV dolerių už barelį, prognozavo centrinis bankas.

Be Ukrainos karo ir poveikio Rusijos naftos tiekimui tokia augimo prognozė būtų buvusi nuo 3,6 iki 3,9 procento.

Bankas skaičiuoja, kad šiais metais infliacija sieks 3,7 proc. arba 4,4 proc. pagal antrąjį scenarijų.

Neigiamas Ukrainos konflikto poveikis Prancūzijos ekonomikai, pasak banko, turės tris pagrindinius padarinius: išaugs energijos ir žaliavų kainos; sumažės vartojimas ir investicijos, bus suduotas smūgis užsienio prekybai.

Prancūzijos banko generalinis direktorius Olivier Garnier pažymėjo, kad centrinis bankas neatsižvelgė į visišką Rusijos naftos ir dujų tiekimo sustabdymo galimybę.  

Elonas Muskas metė V.Putinui iššūkį

16:44

JAV milijardienius Elonas Muskas „Twitter“ socialiniame tinkle pasidalijo žinute, kuria metė iššūkį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, siūlydamas, kad nugalėtojas spręs Ukrainos likimą.

Vasarį E.Muskui priklausanti bendrovė „Spacex“ pranešė, kad virš Ukrainos aktyvuoti kosminio interneto ryšio tinklo palydovai, siekiant užtikrinti gyventojams interneto prieigą. 

Sankcijų paveikta „Lifosa“ prašo valstybės pagalbos

16:25

Dėl Europos Sąjungos sankcijų netiesioginiam savininkui Kėdainių fosforo trąšų gamybos bendrovė „Lifosa“ negali vykdyti įsipareigojimų, todėl jai būtina valdžios pagalba, pranešė įmonė.  

Daugiau nei tūkstantį darbuotojų turinti „Lifosa“ kreipėsi į valstybės institucijas prašydama padėti užtikrinti jos veiklos tęstinumą. 

„Siekiame įveikti visus sunkumus ir darome viską, kas mūsų galioje, kad rastume išeičių iš susidariusios padėties. Vis dėlto valstybės pagalba dabar yra gyvybiškai svarbi siekiant sudaryti sąlygas užtikrinti bendrovės veiklos tęstinumą ir apsaugoti mūsų įmonės darbuotojų bei jų šeimų gerovę“, – pranešime teigė „Lifosos“ generalinis direktorius Rimantas Proscevičius.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lifosa
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lifosa

Bendrovės sąskaitos įšaldytos praėjusį ketvirtadienį, Europos Sąjungai paskelbus sankcijas netiesioginiam „Lifosos“ savininkui Rusijos oligarchui Andrejui Melničenkai. 

Įmonės vadovas pažymi, kad dėl blokuotų sąskaitų „Lifosa“ nebegali mokėti su darbo santykiais susijusių išmokų darbuotojams, taip pat socialinio draudimo įmokų bei kitų darbo mokesčių, atsiskaityti už paslaugas, būtinas veiklai.

Daugiau skaitykite ČIA

„Kalnapilio-Tauro grupė“ sustabdė eksportą į Rusiją ir Baltarusiją

13:28

Viena iš Lietuvos alaus ir gaiviųjų gėrimų gamybos lyderių „Kalnapilio-Tauro grupė“ nutraukė produkcijos eksportą į Rusiją ir Baltarusiją. „Kalnapilio-Tauro grupės“ metiniai eksporto pardavimai į šias dvi valstybes sudarė apie 6 mln. eurų – trečdalį viso eksporto.

„Kalnapilio-Tauro grupė“ finansiškai parėmė nukentėjusius nuo karo Ukrainoje per ilgamečius partnerius – Maltos ordino labdaros ir paramos fondą, taip pat skirs paramą „Maisto bankui“, kuris rūpinasi karo iš tėvynės išvytais ukrainiečiais.

Įmonė taip pat yra pasirengusi įdarbinti Ukrainos piliečius bėgančius nuo karo iš savo šalies ir užtikrinti visas socialines garantijas.

„Deutsche Bank“ pranešė apie pasitraukimą iš Rusijos

12:35

Didžiausias Vokietijos bankas „Deutsche Bank“ penktadienį pranešė nutraukiantis veiklą Rusijoje, protestuodamas prieš Maskvos invaziją į Ukrainą.

„Kaip ir kai kurie tarptautiniai partneriai, laikydamiesi savo teisinių ir reguliavimo įsipareigojimų, nutraukiame likusį verslą Rusijoje, kartu padėdami savo ne Rusijos kilmės tarptautiniams klientams mažinti jų veiklos apimtis. Naujo verslo Rusijoje nebus“, – rašoma banko pranešime.

„Griežčiausiu įmanomu būdu smerkiame Rusijos invaziją į Ukrainą ir remiame Vokietijos vyriausybę bei jos sąjungininkes ginant mūsų demokratiją ir laisvę“, – pridūrė skolintojas.

„Scanpix“/„Imago images“ nuotr./„Deutsche Bank“
„Scanpix“/„Imago images“ nuotr./„Deutsche Bank“

Pasak banko, nuo 2014 metų, kai Rusija įsiveržė į Krymą, bankas jau „iš esmės sumažino“ savo buvimą šalyje.

Ankstesniame pareiškime skolintojas nurodė, kad bendra Rusijos rinkoje išduotų paskolų vertė siekia 1,4 mlrd. eurų (1,5 mlrd. JAV dolerių).

„Deutsche Bank“ Rusijoje taip pat turi technologijų centrą, kuriame dirba 1,5 tūkst. kompiuterių specialistų.

Tarp kitų tarptautinių įmonių, kurios paskelbė apie pasitraukimą iš Rusijos, yra JAV bankai „Goldman Sachs“ ir „JPMorgan Chase“.

Brangstantys degalai kels prekių kainas, mažins vartojimą, dalis verslų patirs sunkumų

11:19

Dėl karo Ukrainoje ir Vakarų sankcijų Rusijai pasaulyje itin sparčiai brangstant žaliavoms ir naftai, o kartu ir degalų kainoms degalinėse, Lietuvos verslas prašo valdžios paramos, pavyzdžiui, sumažinant degalų akcizą. Vyriausybė sako to daryti neketinanti. 

BNS kalbinti kai kurių įmonių atstovai bei analitikai sako, kad dalis šio brangimo bus perkelta į produkcijos kainas, todėl sumažės vartojimas, kris įmonių pelnas. Kiti mano, jog dalis įmonių, ypač transporto ar kelių statybos sektoriuose, gali patirti didelių sunkumų. Tuo metu labiausiai šioje situacijoje, anot jų, išloš ūkininkai. 

Keleivių vežėjai sako kol kas neketinantys smarkiai branginti paslaugų, nors neatmeta, kad tai gali įvykti. 

Daugiau apie tai skaitykite čia.

„Fitch“ sumažino kertinių Rusijos energetinių įmonių reitingus iki galimo nemokumo lygio

11:15

Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ šeštadienį sumažino 28 Rusijos gamtos išteklių gigantų, įskaitant dujų monopolininko „Gazprom“, didžiausio šalyje privataus naftos koncerno „Lukoil“ ir aliuminio milžino „Rusal“, reitingus iki galimo nemokumo lygio – CC.

Priimdama tokį sprendimą „Fitch“ rėmėsi Rusijos prezidento Vladimiro Putino įsaku, kuriuo šios šalies bendrovėms leidžiama atsiskaityti su kai kuriais kreditoriais rubliais, o ne užsienio valiuta, kaip privalėtų pagal numatytas skolinimosi sąlygas.

„Nors praktinis šio įsako įgyvendinimas tebėra neaiškus, „Fitch“ mano, kad smarkiai padidėjusi rizika geriausiai atsispindi CC reitingo lygio apibrėžime: „Tikėtinas tam tikras įsipareigojimų neįvykdymas“.

„Nuolatinis sankcijų griežtinimas, įskaitant prekybai energijos ištekliais bei importo apribojimai, didina politinio atsako Rusijoje tikimybę ir dar labiau silpnina jos ekonomiką, blogindamas jos įmonių veiklos sąlygas“, – pridūrė „Fitch“.

Kita tarptautinė kredito reitingų agentūra „Moody's Investors Service“ kovo 11-ąją nusmukdė 95 Rusijos bendrovių, taip pat ir „Gazprom“ bei „Lukoil“, skolinių įsipareigojimų patikimumo vertinimus.

Rusija grasina skolas grąžinti rubliais

11:11

Rusija pirmadienį apkaltino Vakarus, kad jie beprecedentėmis sankcijomis dėl karo Ukrainoje nori priversti Rusiją „dirbtinai nevykdyti įsipareigojimų“, ir pareiškė, kad ji juos vykdys, tačiau veikiausiai atsiskaitinės rubliais.

„Rusijos [centrinio] banko ir vyriausybės sąskaitų užsienio valiuta įšaldymą galima laikyti kelių užsienio valstybių siekiu organizuoti dirbtinį įsipareigojimų nevykdymą, kuris neturi jokio realaus ekonominio pagrindo“, – pareiškė Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas.

123RF.com nuotr./Rusijos rubliai
123RF.com nuotr./Rusijos rubliai

Anksčiau visos trys pagrindinės tarptautinės kredito reitingų agentūros – „Fitch Ratings“, „Moody's Investors Service“ ir „S&P Global Ratings“ – pablogino Rusijos valstybės reitingus iki „šlamšto“ statuso, pažymėdamos, jog naujos ir plečiamos tarptautinės sankcijos dėl jos invazijos į Ukrainą smarkiai sumažino jos galimybes naudotis sukauptomis tvirtos valiutos atsargomis. „Fitch“ papildomai perspėjo, jog Rusijos įsipareigojimų nevykdymas yra „neišvengiamas“.

Tačiau A.Siluanovas pirmadienį paneigė, kad Rusija „negali įvykdyti įsipareigojimų“, susijusių su valstybės skola.

Latvijoje uždrausti keli su „Gazprombank“ susiję televizijos kanalai

10:49

Latvijos nacionalinė elektroninės žiniasklaidos taryba uždraudė kelis televizijos kanalus, susijusius su Rusijos banku „Gazprombank“.

Atitinkamas tarybos sprendimas paskelbtas šalies oficialiajame leidinyje „Latvijas Vestnesis“.

Draudimas paskelbtas, nes „Gazprombank“ ir žiniasklaidos įmonių grupė „Gazprom-Media“, kontroliuojami valstybinės energetikos milžinės „Gazprom“, įtraukti į JAV Iždo departamento Užsienio aktyvų kontrolės biuro (OFAC) sudarytą subjektų, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą.

Tarp uždraustų kanalų yra „NTV Serial“, „NTV Stil“ ir „NTV Pravo“. Jie priklauso „Gazprom-Media“.

Draudimas galios, kol OFAC atšauks sankcijas „Gazprombank“.

Maskvos vertybinių popierių birža liks uždaryta ir šią savaitę

10:28

Rusijos centrinis bankas pranešė, jog prekyba vertybiniais popieriais Maskvos biržoje šią savaitę ir toliau nevyks.

„Rusijos bankas nusprendė kovo 14-18 dienomis neatnaujinti prekybos vertybiniais popieriais Maskvos biržoje“, – teigiama reguliuotojo pranešime.

Tuo tarpu prekyba Maskvos biržos valiutų rinkoje, pinigų rinkoje, taip pat atpirkimo sandorių rinkoje pirmadienį pradidės 10 val. vietos laiku.

Prekyba vertybiniais popieriais Maskvos biržoje centrinio banko nurodymu buvo sustabdyta vasario 28-ąją, taigi ji nebus vykdoma trečią savaitę iš eilės. 

„Maskvos biržos darbo režimas savaitei nuo kovo 21-os Rusijos banko oficialioje svetainėje bus paskelbtas vėliau“, – teigiama pranešime.

Paskutinis atnaujinimas 2022-03-14 10:28

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius