Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimo komitetui užkliuvo įmonių įsigyti prabangūs automobiliai – prašys įvertinti, ar nenaudojami asmeniniais tikslais

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas prašys Valstybinės mokesčių inspekcijos įvertinti, ar pernai Lietuvos įmonių įsigyti daugiau nei 700 prabangių automobilių nėra naudojami asmeniniais tikslais bei, ar tokius automobilius pirkusios kompanijos nėra gavusios paramos iš valstybės. Juridiniai asmenys per metus naujiems prabangiems automobiliams, kurių kiekvieno vertė viršijo 50 tūkst. eurų, išleido daugiau nei 67 mln. eurų. Seime gimsta ir naujo mokesčio idėja.
Porche
Porche / Gamintojų nuotr.

Šį klausimą Seimo BFK nagrinės trečiadienį.

Remiantis Seimo biudžeto ir finansų komitetui (BFK) pateiktais duomenimis praeitais metais juridiniai asmenys įsigijo šių prabangių automobilių: daugiau kaip 200 – BMW, 100 – Mercedes, 70 – Porsche, 15 – Bentley, 2 – Ferrari ir dar 2 Lamborghini markės automobilius.

„Regitra“ duomenimis 2020 m. juridinių asmenų vardu Lietuvoje buvo įregistruota 773 naujų lengvųjų transporto priemonių, kurių vertė viršijo 50 tūkst. eur sumą.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./„Ferrari F8 Tributo“ Ženevoje
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./„Ferrari F8 Tributo“ Ženevoje

Bendrai juridiniai asmenys per metus naujiems prabangiems automobiliams, kurių kiekvieno vertė viršijo 50 tūkst. eur, išleido daugiau nei 67 mln. eurų.

„Svarbu pabrėžti, jog prabanga savaime nėra joks blogis ar tuo labiau nusikaltimas. Tačiau teisingumo vardan svarbu užtikrinti, kad įsigyjant prabangius automobilius nebūtų piktnaudžiaujama valstybės teikiama parama ir būtų tinkamai sumokėti mokesčiai. Taip pat mokesčių moralės tikslais būtų tikslinga įvertinti poreikį koreguoti atitinkamus įstatymus“, – 15min sakė Seimo BFK pirmininkas Mykolas Majauskas.

Vertins, ar prabangių automobilių nepirko valstybės parama pasinaudojusios įmonės

Politikas tvirtino, kad prašys Finansų ministerijos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos atidžiai įvertinti, ar šis prabangus turtas nėra naudojamas privatiems asmenų poreikiams.

„Pasitvirtinus įtarimams, jo nusidėvėjimo ir išlaikymo sąnaudos neturėtų mažinti apmokestinamojo pelno. Jeigu paaiškėtų, jog turtas priskirtinas darbuotojo pajamoms natūra, tai tokios turto įsigijimo ir išlaikymo išlaidos turėtų būti apmokestinamos kaip su darbo santykiais susijusios pajamos“, – tvirtino M.Majauskas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mykolas Majauskas

Ministerijos ir VMI bus prašoma taip pat atidžiai įvertinti, ar juridiniai asmenys prieš įsigydami minimus prabangius automobilius nebuvo įtraukti į nuo Covid-19 pandemijos nukentėjusių įmonių sąrašus ir, ar jiems nebuvo skirta VMI administruojama mokesčių mokėtojų parama.

„Esant tokiems atvejams, prašome atidžiai įvertinti ar jie neturėtų būti išbraukti iš nukentėjusių sąrašo ir gauta parama sugrąžinta į valstybės biudžetą“, – pridūrė Seimo BFK pirmininkas.

Naujo mokesčio idėja

Komitetas taip pat prašys institucijų atidžiai įvertinti poreikį koreguoti Pelno mokesčio įstatymo nuostatas taip, jog būtų apribotos galimybės į sąnaudas įtraukti prabangių automobilių įsigijimą ir jų eksploatavimo išlaidas.

Atsižvelgiant į gautus duomenis Seime gimsta ir naujo mokesčio idėja. Seimo BFK prašys ministerijos ir VMI įvertinti poreikį Lietuvoje įvesti prabangių automobilių mokestį, kuris būtų skaičiuojamas nuo jų vertės bei arklio galių.

Brangiausias fizinio asmens pirktas automobilis

Fiziniai asmenys pernai iš viso įsigijo 293 prabangius automobilius, kainavusius daugiau nei 50 tūkst. eurų. Daugiausiai buvo nusipirkta BMW (63), Volvo (46), taip pat po daugiau nei 30 Mercedes-Benz, Porsche, Audi.

Brangiausias fizinio asmens įsigytas automobilis pernai buvo Rolls-Royce, kainavęs 430-440 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius