Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

„Skelbiu.lt“ iššūkis – mėnuo be prekybos centrų

Pandemija ir karantinas lietuvius išmokė naudotis elektronine prekyba. Tačiau, nors rekomenduojama vengti susibūrimo vietų, dažnas gyventojas vis tiek traukia į prekybos centrus ar turgus. Ekspertų teigimu, mėnesio valgiaraštį galima susirinkti net neįkėlus kojos į parduotuvę, tiesiog sėdint ant sofos, o produktus gauti tiesiai iš vietos ūkininkų.
Daržovės
Daržovės / 123RF.com nuotr.

Patarimais, kaip sutaupyti, ką reikia žinoti, kokias klaidas daro žmonės pirkdami internetu ir kokius maisto produktus rasite lankomiausiame skelbimų portale Skelbiu.lt, dalijasi ekspertai ir Lietuvos ūkių atstovai.

Pirkti internetu – patogu ir paprasta

Pirkimas internetu turi keletą didelių pliusų, – sako banko „Swedbank“ Finansų instituto vadovė Jūratė Cvilikienė. Visų pirma, galima per trumpą laiką palyginti žymiai didesnį parduotuvių asortimentą. Ką jau kalbėti apie tai, kad internetas suteikia galimybę pasižvalgyti ir po kitas parduotuves, taip pat atrasti vietos ūkininkų produkcijos.

„Antras pliusas – pirkti internetu galima tada, kai patogu, – anksti ryte ar, pavyzdžiui, vakare, pavalgius, nurimus. Dažnu atveju, vidinė ramybė ir prisitaikymas prie patogaus ritmo padeda daryti teisingus sprendimus. Karantinas didelę dalį žmonių „išmokė“ pirkti internetu, jie pajuto naudą – taupomas laikas“, – įsitikinusi ekspertė.

Tačiau J.Cvilikienė įspėja, kad nereikėtų pamiršti pasitikrinti tiekėjo patikimumo, mat, didelei daliai verslų ir žmonių persikėlus į socialines erdves, ten keliasi ir sukčiai.

Swedbank nuotr./Jūratė Cvilikienė
Swedbank nuotr./Jūratė Cvilikienė

„Kartais tenka girdėti, kad atvežtas maistas neatrodo taip, kaip reklamos nuotraukose. Todėl dar kartą svarbu ieškoti patikrintų, kokybiškas paslaugas teikiančių tiekėjų“, – įspėjo pašnekovė.

Kita klaida, anot J.Cvilikienės, kad perkame per daug, nes siūloma gera kaina ar taikoma akcija.

„Svarbiausias patarimas, siekiant ne tik sutaupyti, bet ir neišmesti nepanaudoto maisto, – planuoti meniu bent savaitei į priekį. Perkant internetu lengviau patikrinti siūlomas akcijas ar atsirinkti sezonines prekes, kurios dažnai būna ne tik pigesnės, bet ir sveikesnės“, – tikino ji.

Viso mėnesio produktai – iš Skelbiu.lt

Lankomiausiame skelbimų portale galima rasti įvairiausių maisto produktų ir gėrimų – nuo grūdų, iki vaisvandenių ar kavos. Pavyzdžiui, kavos kapsules prekeiviai siunčia visoje Lietuvoje paštu, paštomatu, autobusu ar kurjeriu.
Medaus pasirinkimas taip pat platus – iš viso galite rinktis iš daugiau nei 150 tiekėjų. Į namus galite gauti tiek vasarinio, tiek rudeninio natūralaus, nekaitinto, švaraus bei sodraus skonio medaus.

Prireikus kiaušinių, Lietuvos ūkininkai juos gali tiekti tiek mažesniais, tiek didesniais kiekiais. Beveik 20 ūkininkų siūlo putpelių, laisvai laikomų kalakutų ir vištų kiaušinių.

Vida Press nuotr./Kiaušiniai
Vida Press nuotr./Kiaušiniai

O daržovių asortimentas toks, kokio prekybos centre nerasite. Įvairūs Lietuvos ūkiai siūlo beveik 500 įvairiausių daržovių – bulvių, morkų, česnakų ir moliūgų. Dalis ūkininkų prekes atveža ne tik į miestus ar miestelius, tačiau ir pristatymas nieko nekainuoja.

„Auginame daug įvairios produkcijos: grūdinių kultūrų, uogynų, daržovių – mūsų mišrus ūkelis. Jis yra jaunas, bet mišrus. Šiemet nemažas derlius, todėl bandome produkciją tiekti į didesnius miestus ir didesniais kiekiais,“ – pasakojo Nerijus iš Ignalinos rajono.

Ūkininkas pastebi, kad lietuviai pirkdami daržoves žiūri ne į patį produktą, o labiau vertina jo kainą.

Vida Press nuotr./Moliūgai
Vida Press nuotr./Moliūgai

„Prekiavome natūraliai augintomis uogomis, bet kadangi nenaudojame pesticidų, automatiškai prarandame nemažai derliaus. Todėl ir kaina yra didesnė“, – sakė Nerijus.

Skelbiu.lt galima rasti ūkių, siūlančių moliūgų, cukinijų, bulvių bei kopūstų.

Be to, atėjus rudeniui aktuali prekė tampa riešutai. Beveik 20 prekeivių siūlo ne tik lazdynų, bet ir graikinių, kedrų ar migdolų riešutų.

Pieno ir mėsos – į internetą

Norint įsigyti pieno produktų, pavyzdžiui, įvairių sūrių, jų galima rasti būtent Skelbiu.lt. Lietuvos ūkininkai parduoda ne tik avių ar ožkų pieną, bet ir jogurtus ir sūrius.

Pavyzdžiui, Kretingos rajone tiek šviežius, tiek brandintus sūrius gaminanti Maja tikino, jog jos ožkos – patikrintos, sveikos, ganosi vienkiemyje ir yra toli nuo miesto. Taip pat moteris parduoda ir kokybišką karvės pieną, sūrius.

„Tai mažas ožkų, karvių ūkis, ir pati gaminu brandintus karvės, ožkos sūrius su pelėsiu. Įvairovė labai didelė“, – pasakojo ji.

Asmeninio archyvo ir Audriaus Karečkos nuotr. /Sūrininkė Laima ir jos šeimos ūkis Varėnos rajone
Asmeninio archyvo ir Audriaus Karečkos nuotr. /Sūrininkė Laima ir jos šeimos ūkis Varėnos rajone

Be to, ji tikino, kad klientui, kuris norėtų užsisakyti produkcijos internetu, pasiūlytų skaniausių savo sūrių.

O ieškantys kokybiškos mėsos gali rinktis iš 160 skirtingų prekeivių. Ūkininkai parduoda tiek namie augintą vištieną ar avieną, tiek įvairią žvėrieną. Kiti prekybininkai gali pristatyti mėsos gaminių, pavyzdžiui, vieno kąsnio užkandžių, armėniškų šašlykų ar net valgomų puokščių

Švieži vaisiai – tik iš Lietuvos ūkių

Ne mažesnį pasirinkimą turi ir tie, kurie nori įsigyti ekologiškai augintų, naminių uogų. Iš viso lankomiausiame portale Skelbiu.lt šioje kategorijoje yra apie 160 skelbimų.

Lietuvos ūkiai iš įvairių Lietuvos kampelių siūlo įsigyti aviečių, šilauogių, bruknių, kriaušių ir obuolių.

123RF.com nuotr./Obuoliai
123RF.com nuotr./Obuoliai

Taip pat kiekvienas norintis gali įsigyti šviežiai spaustų sulčių, kurias ūkininkai pristatys nemokamai. Pavyzdžiui, Kėdainių rajone veikiančio ūkio vadybininkė Odeta pasakojo prekiaujanti pačių spaustomis natūraliomis sultimis.

„Nei vandens pilame, nei konservantų dedame. Kadangi natūralu, tai ir nereikia kažko primaišyti, siekiant sukurti skonį“, – tikino ji.

Šis ūkis, anot Odetos, internetu prekiauja jau daugiau nei 5-erius metus ir šviežiai spaustas sultis išvežioja po visą Lietuvą.

„Reikia atsirinkti tiekėjus. Būna tokių, kurie skiedžia sultis, prastą produkciją tiekia“ – perkantiems internetu rekomendavo pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius