-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Švedijos koncernas „Northvolt“ atidarė savo pirmąją elektromobilių baterijų „gigagamyklą“

Švedijos baterijų koncernas „Northvolt“ trečiadienį pranešė Švedijoje atidaręs savo pirmąją elektromobilių baterijų „gigagamyklą“.
„Northvolt“ gamyklos vizualizacija
„Northvolt“ gamyklos vizualizacija / „Northvolt“ nuotr.

Tai yra pirma tokia gamykla Europoje, kurią įkūrė europiečių įmonė.

Šiaurės Švedijos Šelefteo mieste esančioje gamykloje, kuri padės bendrovei konkuruoti su amerikiečių „Tesla“ bei ličio jonų baterijų gamintojais iš Azijos, „praėjusią naktį buvo surinktas pirmasis elektromobilių baterijos elementas“, sakoma „Northvolt“ pranešime.

Pasak įmonės, tikimasi, kad kai gamykla galiausiai veiks visu pajėgumu, ji gamins pakankamai baterijų, kurių kasmet užteks milijonui elektromobilių, o metinis gamybos pajėgumas bus 60 gigavatvalandžių (GWh).

„Šiandien pažymime svarbų „Northvolt“ istorijos etapą, dėl kurio sunkiai dirbome. Žinoma, šis pirmasis elementas yra tik pradžia. Per ateinančius metus, tikimės, „Northvolt Ett“ išplės savo gamybos pajėgumus, kad padėtų Europai pereiti prie švarios energijos“, – sakoma bendrovės pranešime.

„Tesla“ netrukus turėtų pradėti statyti savo pirmąją gamyklą Europoje, o varžovai iš Azijos turi gamyklas Lenkijoje ir Vengrijoje, visgi iki šiol jokia Europos įmonė nėra atidariusi savo gamyklos.

„Northvolt“, viena pirmaujančių Europos akumuliatorių gamintojų, jau užsitikrino užsakymų už 26,5 mlrd. eurų iš Europos automobilių milžinių, įskaitant Vokietijos BMW ir „Volkswagen“ bei Švedijos „Volvo“, o lėšos bus panaudotos statyti antrąją gamyklą Europoje.

Naujoje gamykloje, kurios švediškas pavadinimas yra „Northvolt Ett“, jau dirba 500 žmonių, o pasiekus visus pajėgumus, darbuotojų skaičius greičiausiai padidės ir iki 3 tūkstančių.

Švedijos bendrovę, jau pritraukusią kelių milijardų eurų finansavimą, 2016 metais įkūrė švedas Peteris Carlssonas ir italas Paolo Cerruti – abu buvę „Tesla“ darbuotojai.

Tarp žinomų jos akcininkų yra „Volkswagen“, „Goldman Sachs“, BMW, Šiaurės šalių fondai, nuo 2020 metų – ir „Spotify“ įkūrėjas, švedų milijardierius Danielis Ekas.

Be privataus finansavimo, „Northvolt“ taip pat gavo paskolų iš Europos Sąjungos, regionui plečiant elektromobilių gamybos pajėgumus.

2020 metais Europoje buvo pagaminta vos 3 proc. pasaulinio baterijų elementų kiekio, tačiau žemynas siekia iki dešimtmečio pabaigos užimti 25 proc. rinkos, kurioje šiuo metu dominuoja Kinija, ir planuoja atidaryti keletą gamyklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius