-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taivano puslaidininkių gamyklos Lietuvoje idėja: kokios realios galimybės?

Svarbiausias pasaulio puslaidininkių rinkos žaidėjas Taivanas vertins galimybes Lietuvoje pastatyti puslaidininkių gamyklą. Be to, jau pažadėtos ir pirmosios investicijos į lietuviškąjį aukštųjų technologijų sektorių. Jei šie planai įgautų kūną, mūsų šaliai tai reikštų ne tik atsiveriančias dideles galimybes, bet ir nemažą galvos skausmą – iš kur gauti tam reikalingų darbuotojų? Ekspertai pataria: reikėtų nusiteikti ilgam procesui, gerinti viešųjų paslaugų kokybę, imtis mentorystės ir dairytis talentų užsienyje.

Taivano atstovas Lietuvoje Ericas Huangas 15min informavo, kad šių metų pirmąjį pusmetį Lietuvoje turėtų pradėti darbuotis taivaniečių puslaidininkių ekspertų grupė, šio projekto detalės derinamos su Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Dar spalio pabaigoje Lietuvą aplankiusi taivaniečių delegacija užsiminė apie galimybes čia atidaryti puslaidininkių gamyklą. Taivano nacionalinės plėtros ministras Ming-Hsin Kung tuo metu teigė, kad Lietuva lyderiauja lazerių srityje, o Taivanas – puslaidininkių, tad tai gali tapti abiem šalims naudingu bendradarbiavimu.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tada tvirtino, kad galimybė turėti puslaidininkių gamyklą Lietuvoje – reali, tačiau mūsų šalies laukia daug namų darbų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ming-Hsin Kung
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ming-Hsin Kung

Pastarosiomis dienomis kalbos apie šios pramonės plėtrą Lietuvoje įgavo daugiau konkretumo – trečiadienį Ericas Huangas įvardijo, kad Taivanas įkurs 200 mln. dolerių fondą – šie pinigai bus investuojami į puslaidininkių ir lazerių sektorius Lietuvoje. Tiesa, kol kas neaišku, kaip toks fondas galėtų veikti.

Taivaniečių suburta darbo grupė pirmąjį šių metų pusmetį į Lietuvą išsiųs ekspertų komandą – ši įvertins Lietuvos galimybes ir pasiūlys strategiją, kaip mūsų šalyje plėtoti puslaidininkių pramonę. Šią darbo grupę sudaro Nacionalinė plėtros taryba, Taivano Ekonomikos ir Mokslų bei technologijos ministerijos.

Norai turėti Lietuvoje puslaidininkių gamyklą – ambicingi, bet ar svajonės sutampa su galimybėmis? To 15min paklausė ekspertų ir šio verslo atstovų.

Puslaidininkiai laikomi „XXI a. nafta“

Kad suprastume, kodėl puslaidininkiai yra toks svarbus komponentas šiuolaikinėse technologijose, vertėtų žinoti – be jų neturėtume išmaniųjų telefonų, radijų, televizorių, vaizdo žaidimų, pažangios medicininės diagnostikos įrangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius