Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas atsisakė kelti bankroto bylą Pakuočių tvarkymo organizacijai

Teismas atsisakė kelti bankroto bylą skolų turinčiai Pakuočių tvarkymo organizacijai (PTO) – teisėjų nuomone, įstaiga dar turi galimybių stabilizuoti savo finansinę padėtį.
Teismai
Asociatyvi nuotr. / 123RF.com nuotr.

Vilniaus apygardos teismas lapkričio 9 dieną atmetė atliekų tvarkymo bendrovės „Ekonovus“ prašymą iškelti bankroto bylą PTO.

„Ekonovus“ teisme tvirtino, kad PTO pradelsti įsiskolinimai už 2019 metus siekė 226,3 tūkst. eurų, organizacija nėra pajėgi vykdyti savo įsipareigojimų 2020-aisiais – šių metų finansinėje ataskaitoje nurodoma, jog ji turi 1,492 mln. eurų vertės turto, mokėtinos sumos ir įsipareigojimai siekia 2,83 mln. eurų, be to, organizacija šiemet iki spalio uždirbo 919,8 tūkst. eurų, o pernai per visus metus – 460,1 tūkst. eurų pelno, nors Registrų centrui pateiktoje ataskaitoje nurodoma, kad PTO pernai patyrė tokį pat nuostolį.

Teismo nutartyje rašoma, kad nors PTO įsipareigojimai viršija turto vertę, „įstaiga veikia pelningai ir kasmet matomas finansinės padėties gerėjimas“.

„Ekonovus“ vadovas Romas Draskinis BNS sakė, kad bendrovė teismo sprendimą skųs.

„Teismas labai keistai pasisakė, aš nesuprantu, kur jie mato tuos pelnus. Yra visiškai priešinga situacija – ar teismas nematė?“, – BNS sakė R.Draskinis.

Jis sakė nesuprantantis, kaip PTO staiga pradėjo dirbti pelningai, nors įstaigos darbas pastaraisiais metais buvo nuostolingas, be to, ji prarado nemažą dalį rinkos.

PTO savo ruožtu BNS nurodė, kad iki spalio 20 dienos gavo 2,67 mln. eurų pajamų. Įstaigos vadovas Valentinas Miltienis pabrėžė, kad tai nėra baigtiniai metų rodikliai.

„Prognozuojame, kad šie metai PTO bus geresni nei 2019-ieji. Fiksavus galutinius metų finansinius rodiklius, nesitikime uždirbti didelio pelno, bet įsipareigojimus ženkliai sumažinsime“, – BNS sakė V.Miltienis.

Registrų centrui pateiktoje 2019 metų PTO ataskaitoje nurodoma, kad jos trumpalaikiai finansiniai įsipareigojimai sumažėjo nuo 3,236 mln. iki 2,83 mln. eurų, didžiąją jų dalį – 2,381 mln. eurų – sudarė skolos tiekėjams ir skolos dėl sutarčių nevykdymo.

Kaltinimai klastojimu

„Ekonovus“ tvirtina, kad už 2019 metais atliktus darbus iš PTO negavo daugiau nei 200 tūkst. eurų, tačiau PTO vadovo V.Miltienio teigimu, ji atliekų tvarkymo bendrovei mokėti nesiruošia, nes ši klastoja darbų apimtis.

Tai, anot jo, PTO nustatė per patikrinimus, atliktus kartu su kitomis pakuočių tvarkymo organizacijomis – „Žaliuoju tašku“ ir „Gamtos ateitimi“.

„Čia, mūsų supratimu, yra antras „Metrail“, čia yra kriminalas, dokumentų klastojimas“, – anksčiau BNS sakė V.Miltienis.

PTO Vilniaus apygardos prokuratūros pradėti ikiteisminį tyrimą prieš „Ekonovus“ ir jos vadovą R. Draskinį paprašė šių metų pradžioje. PTO nurodė, kad dėl dokumentų klastojimo ji patyrė 440 tūkst. eurų žalos.

Prokurorai ikiteisminį tyrimą pradėti atsisakė, o PTO skundą dėl to Vilniaus apylinkės teismas spalį atmetė. Tačiau Vilniaus apygardos teismas panaikino pirmosios instancijos teismo nutartį ir prokurorų nutarimą, nurodoma praėjusią savaitę priimtoje neviešoje nutartyje, kurią matė BNS.

V.Miltienis sakė, kad problemų su PTO turi tik „Ekonovus“, tačiau Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacijos vadovas Algirdas Reipas tikino, kad PTO turi pradelstų įsiskolinimų ne vien „Ekonovus“, – jis pabrėžė, kad įsiskolinimai už 2019 metus nėra dideli.

Metalines pakuotes sutvarkyti įsipareigoja jomis prekiaujančios bei gaminančios įmonės – didieji prekybos tinklai, aludariai ir nealkoholinių gėrimų, konservų gamintojai. Jie yra sukūrę tris organizacijas – viešąsias įstaigas PTO, „Žaliasis taškas“ ir „Gamtos ateitis“, atliekančias tarpininko vaidmenį, tvarkant atliekas.

Šios įstaigos samdo atliekų tvarkytojus, vienas iš jų buvo ir „Metrail“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius