Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 04 11 /2023 05 01

TOP30 turtingiausių šeimų Lietuvoje: ar šios verslo dinastijos išliks ir po 50 metų?

2022 metais 15min pirmą kartą sudarė Turtingiausių Lietuvos šeimų sąrašą. Jo viršūnėje atsidūrė broliai Numavičiai, kuriems priklauso didžiausia šalies įmonių grupė. Broliai ir seserys, tėvai ir vaikai, vyrai ir žmonos – 15min pristatė 30 šeimų, šiuo metu valdančių vienas svarbiausių šalies bendrovių Lietuvoje.

Kur ieškoti turtingiausios šeimos šalyje? Sekite paskui didžiausią prekybos tinklą. Šis patarimas pasitarnautų ne vienoje šalyje. Štai didžiausią JAV mažmeninės prekybos gigantą „Walmart“ valdanti Waltonų šeima – turtingiausia ne tik Amerikoje, bet ir visame pasaulyje. Jos sukauptas turtas, „Bloomberg“ skaičiavimais, siekia 238,2 mlrd. dolerių.

Turtingiausiai Lietuvos šeimai šį titulą taip pat uždirbo prekyba – Nepriklausomybės pradžioje mažmeninės prekybos, vaistinių, NT imperiją „Vilniaus prekyba“ kartu su bičiuliais sukūrę broliai Numavičiai šiandien yra turtingiausia Lietuvos šeima.

15min ir asmeninio archyvo nuotr./Nerijus Numa ir Vladas Numavičius
15min ir asmeninio archyvo nuotr./Nerijus Numa ir Vladas Numavičius

Tiesa, turto jie sukaupę 111 kartų mažiau negu Waltonai – 1,88 mlrd. eurų, bet ir laiko tam turėjo perpus mažiau. „Walmart“ prekybos tinklą valdo jau antroji ir trečioji Waltonų šeimos karta, kai prie „Vilniaus prekybos“ vairo vis dar stovi jos įkūrėjai.

Sovietų okupacijai nutraukus Lietuvoje besimezgusias verslo dinastijų gijas, jos vėl atgimė tik pastarąjį dešimtmetį, kai po Nepriklausomybės atkūrimo verslus sukūrę pirmieji verslininkai pradėjo juos perdavinėti savo atžaloms. Įpėdinystės istorijas 15min aprašė straipsnių cikle „Verslo dinastijos. Įpėdiniai“.

O tęsdama „Verslo dinastijų“ projektą 15min pirmą kartą 2022 metais sudarė „Turtingiausių Lietuvos šeimų“ sąrašą. Šiame sąraše atsiduria sutuoktiniai, broliai ir seserys, tėvai ir vaikai kartu vystantys ir auginantys didžiausias Lietuvos įmones. 15min taip pat ketina išsamiau papasakoti apie kai kurias iš šių šeimų: kartą per mėnesį apžvelgti jų verslo kūrimo istoriją, didžiausius pakilimus ir nuopuolius, įpėdinystės procesą.

Beje, šis sąrašas sudarytas dar prieš prasidedant Rusijos invazijai į Ukrainą (pagal 2020-2021 metų duomenis), kuri neabejotinai turėjo pasekmių ir Lietuvos verslo pasauliui. Dalis šeimų valdo įmones, kurios veikė Ukrainoje – pavyzdžiui, „BT Invest“, kuriai priklausančios parduotuvės, nepaisant to, kad dalis jų buvo subombarduotos, tęsia gyventojams labai svarbią veiklą.

Dalis šiame sąraše atsiduriančių šeimų valdo įmones, kurios nukentėjo dėl smarkiai pabrangusių energetinių išteklių ar dėl to, kad prekiavo ar veikė Rusijoje ir Baltarusijoje – rinkų, į kurias vakarietiški verslai nebenori žiūrėti. Visgi tikrųjų karo pasekmių turtingiausių šeimų valdomų įmonių būklei kol kas dar negalime pamatyti – tai atsiskleis tik kitąmet, pradėjus aiškėti šių metų įmonių finansinėms ataskaitoms.

Dvi įmonės, keturios šeimos

„Tai, kad dalį stambių verslų valdo kelios vienos šeimos kartos, mano vertinimu, rodo, kad ši žmonių grupė yra ypač stiprios ir sumanios asmenybės. Verslo valdymo kultūra ir disciplina yra perduodama vaikams ir anūkams, net jei jie ir nėra specialiai mokomi – jie girdi pokalbius, mato vyresniųjų elgseną ir ją instinktyviai atkartos užaugę savo gyvenimo situacijose. Tuo būdu yra ugdoma verslavimo kultūra ir tai, mano vertinimu, yra labai gerai“, – 15min komentavo finansų analitikė, „Verslo angelų fondo I“ vadovė Daiva Rakauskaitė.

Verslo valdymo kultūra ir disciplina yra perduodama vaikams ir anūkams, net jei jie ir nėra specialiai mokomi – jie girdi pokalbius, mato vyresniųjų elgseną. Tuo būdu yra ugdoma verslavimo kultūra.

Beje, net keturios iš sąraše atsidūrusių šeimų turtus uždirbo iš dviejų didžiausių šalies bendrovių. Be brolių Numavičių, į turtingiausių šeimų viršūnę „Vilniaus prekyba“ iškėlė ir tris brolius Marcinkevičius, kurie sąraše užima ketvirtąją vietą, o jų turto vertė siekia apie 388 mln. eurų.

O po koncerno „Achemos grupė“ kūrėjo Bronislovo Lubio mirties šios bendrovės valdymą pasidalijo dvi atskiros šeimos: antrąją vietą užimanti B.Lubio našlė Lyda Lubienė su dukra Viktorija Lubyte, kurių turto vertė – apie 553 mln. eurų ir 13 vietoje atsidūrę Žadeikos, valdantys 132 mln. eurų vertą turtą – B.Lubio dukros iš pirmosios santuokos Jūratės Žadeikienės šeima.

Trečioje vietoje atsiduria „Senukų“ prekybos tinklą sukūrusi Rakauskų šeima, valdanti apie 416 mln. eurų turtą, o penketuką užbaigia Paleičikų šeima, kuriai priklausančių degalinių, žemės nuomos, transporto paslaugų įmonių vertė siekia apie 296 mln. eurų.

Kaip skaičiavome

Į šį sąrašą šeimas įtraukėme remdamiesi dviem kriterijais. Pirmas, pagrindinio šeimos verslo akcijų paketą dalijasi ne mažiau kaip du šeimos nariai. Tad į sąrašą nepateko tie verslininkai, kurie valdo 100 proc. akcijų paketą – net jeigu vadovaujančiose pareigose yra ir kitų šeimos narių. Antras kriterijus – šeimos nariai valdo atskirus, tačiau susijusius stambius verslus. Į šeimos narių sąvoką įtraukėme artimiausią ratą – sutuoktiniai, tėvai ir vaikai, broliai ir seserys.

Turtą vertinome pagal pagrindinių šeimos verslų vertę, remdamiesi 15min Vertingiausių Lietuvos įmonių šimtuku, kur apskaičiuota bendrovių vertė 2020–2021 metais, bei atlikome papildomus skaičiavimus. Keliais atvejais į skaičiavimus taip pat įtraukėme viešai atskleistus įmonių pardavimo sandorius. Sąraše nevertinome kito šių šeimų turimo turto – namų ir sklypų, meno vertybių, verslų ir investicijų užsienyje, nebent jų vertę verslo savininkai yra įvardiję viešai. Tad nurodytą šeimų turtą reikėtų vertinti kaip apytikslę vertę, siekiant identifikuoti turtingiausias šeimas Lietuvoje, bet ne kaip galutinę šių šeimų valdomo turto vertę. Tiksliausiai verslo vertė nustatoma jų pardavimo metu.

Numavičių ir Marcinkevičių skyrybos

Turtingiausių Lietuvos šeimų 30-tukas – tarsi Lietuvos ekonomikos struktūros veidrodis, kuriame didelę dalį užima iš prekybos verslų praturtėjusios šeimos, tačiau yra ir didžiules pramonės, transporto, žemės ūkio bendroves valdančių šeimų.

Nerijus Numa – vyriausias iš brolių Numavičių, atsidūrusių „Turtingiausių Lietuvos šeimų“ trisdešimtuko viršūnėje, yra ir turtingiausias lietuvis, per pastarąjį dešimtmetį savo rankose sutelkęs grupės kontrolę. Prieš dešimtmetį turėtą 37 proc. akcijų paketą 2022 m., 15min skaičiavimais, jis jau padidino iki 87 proc., o 2023 metais įsigijo iš brolio Vlado Numavičiaus ir jam priklausiusių 10 proc. grupės akcijų. Dar 3 proc. valdo ilgametis bendražygis Ignas Staškevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Maxima“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./„Maxima“

Nepriklausomybės pradžioje įsteigtą mažmeninės prekybos įmonių grupę 17 metų valdė vadinamasis „VP dešimtukas“ – trys broliai Numavičiai, trys broliai Marcinkevičiai ir dar keli jų bičiuliai. Tačiau į ilgametę draugystę pleištą įvarė nesėkmingas žingsnis į politiką – dešimtukas 2009 metais ėmė byrėti po valstybės ir „VP dešimtuko“ kartu kurto nacionalinio investuotojo „Leo LT“ skandalingo žlugimo, o kartu į paviršių pradėjo lįsti ir smulkiųjų akcininkų nesutarimai su pagrindinę verslo kontrolę įgijusiu N.Numa.

Vietoje derybų stalo buvę partneriai santykiams aiškintis rinkosi teismo salę, kur N.Numa susitiko ne tik su Mindaugu Marcinkevičiumi, bet ir savo broliu Juliumi Numavičiumi, persikėlusiu gyventi į JAV ir dovanojimo sutartimi jam perleidusiu savo akcijas. Lietuvoje verslo ryšius nutraukusio Juliaus Numavičiaus verslų JAV nevertinome, todėl jo neįtraukėme ir į šį sąrašą.

15min nuotr./Mindaugas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius
15min nuotr./Mindaugas Marcinkevičius ir Nerijus Numavičius

Vilniaus pramonės ir verslo asociacijos prezidentas Sigitas Besagirskas 2022 metais 15min sakė manantis, kad „Vilniaus prekyba“ ateityje turėtų išlikti šeimos verslu, tačiau ilgainiui jis galėtų tapti tik N.Numos ir jo žmonos Kaetanos bei jų vaikų verslu. Tai įvyktų tuo atveju, jei Vladas Numavičius rastų kitą pelningą veiklą, į kurią, pardavęs „Vilniaus prekybos“ akcijas, galėtų investuoti. Tai įvyko 2023 metų kovą, kai N.Numavičiaus valdoma įmonė iš Vlado Numavičiaus įsigijo visus su „Vilniaus prekyba“ susijusių įmonių akcijų paketus.

Visas „Turtingiausių Lietuvos šeimų TOP30“ sąrašas – 15min prenumeratoriams.

Į sąrašą patenkančių trijų brolių Marcinkevičių pagrindinio turto kilmė – parduotos „Vilniaus prekybos“ akcijos, o šiuo metu jie sukūrę atskirus verslus: prekybos, NT vystymo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius