Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Trečdalis valstybės įmonių pernai buvo bergždžios

Metiniame savo pranešime prezidentė Dalia Grybauskaitė užsiminė, kad 39 valstybės valdomos įmonės pernai į biudžetą nesumokėjo nė cento. Kodėl?
Klaipėdos uosto kanalą įveikęs „Independence“ prišvartuotas SGD terminale.
Trečdalis valstybės įmonių pernai buvo bergždžios / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„39 valstybinės įmonės į biudžetą nesumoka nė euro dividendų“, – metiniame pranešime sakė D.Grybauskaitė, kritikuodama valstybės valdomas įmones.

39 – daug tai ar mažai? Valstybės valdomų įmonių portfelį sudaro beveik 130 įmonių, taigi apie trečdalis jų nemoka dividendų.

Finansų ministrijos duomenys rodo, kad pernai valstybės įmonės sumokėjo 81 mln. eurų dividendų. Dividendus privalo mokėti ne visos įmonės. Nuo tokios prievolės yra atleidžiamos įmonės, kurioms nepavyko uždirbti pelno.

Taip pat dividendų neprivalo mokėti tos įmonės, kurios vykdo strateginius infrastruktūros investicijų projektus.

Pavyzdžiui, Klaipėdos valstybinis jūrų uostas atleistas nuo dividendų pagal Valstybės ir savivaldybių įmonių įstatymą kaip strateginė įmonė, „Oro navigacija“ – dėl jų veiklos reguliavimo ES teisės aktais, „Lietuvos naftos produktų agentūra“ – taip pat dėl strateginės įmonės reikšmės atleista nuo dividendų Vyriausybės nutarimu dar 1997 m., 15min informavo finansų ministerija.

Tiesa, pernai iš dividendų buvo planuota gauti 92,4 mln. eurų, nors gauta 81 mln. eurų. 2014 metais lėšų buvo gauta mažiau (43 mln. eurų), tiesa, planas dėl netikėtų įplaukų vykdytas 114 proc.

Tuo metu 2013 metais planuota, kad iš valstybės valdomų įmonių dividendų pavyks gauti beveik 62 mln. eurų, tačiau nesurinkta nė pusė tiek.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius popiet teisinosi, kodėl „Lietuvos geležinkeliai“ moka mažai dividendų.

„Geležinkeliai vykdo strateginės reikšmės projektus, kuriems Seimas ne visada nusiteikęs skirti kofinansavimą... lėšų, todėl tenka naudoti geležinkelių uždirbtas lėšas kofinansavimui, ir dėl to, suprantama, dividendų skaičius pervedamas į iždą yra mažesnis“, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą teigė R.Sinkevičius, atsakydamas į liberalo Kęstučio Glavecko klausimą, kodėl į biudžetą įplaukia maži susisiekimo ministerijos valdomų įmonių dividendai, rašo BNS.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius