-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vidmanto Kučinsko verslo imperijos saulėlydis: pagrindinei įmonei „Arvi ir ko“ iškelta bankroto byla

Kauno apygardos teismas antradienį iškėlė bankroto bylą pagrindinei verslininko Vidmanto Kučinsko grupės įmonei „Arvi ir ko“. Dvejus metus bankrotą šiai įmonei bandė paskelbti kreditoriai, tačiau galiausiai to paprašė pati bendrovė, kuri, teismo vertinimu, skolinga apie 40 mln. eurų.
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas
Vidmantas Kučinskas, „Arvi“ grupės įkūrėjas / 15min iliustracija

Verslininkui V.Kučinskui 2020-ųjų atneštos blogos naujienos niekaip nesibaigia. Pagrindinei V.Kučinsko valdomos grupės įmonei „Arvi ir ko“ antradienį iškelta bankroto byla.

2019 metų vasario pabaigoje į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo įmonei „Arvi ir ko" kreipėsi „Dreymoor Fertilizers Overseas PTE LTD“ bendrovė, o vėliau, spalį, gautas analogiškas ir kitos kreditorės – „Belor“ pareiškimas.

Įmonės tvirtino, kad „Arvi ir ko“ daugiau kaip dvejus metus neteikia savo finansinės atskaitomybės Juridinių asmenų registrui, o kreditoriai skolų neatgauna nuo 2016 m. pradžios.

Be to, kreditoriai tvirtino, kad 2016 m. iš I–III ketvirčio preliminaraus balanso ir pelno (nuostolio) ataskaitos matyti, kad atsakovės pajamos mažėja, veiklos sąnaudos beveik tris kartus viršija pajamas, o atsakovės turtą sudaro taip pat nemokių dukterinių bei asocijuotų įmonių skolos bei debitorių, kurių mokumas neaiškus, skolos.

Gegužės 13 dieną Kauno apygardos teismas atsisakė iškelti bankroto bylą „Arvi ir ko“, tačiau Lietuvos apeliacinis teismas perdavė bylą pirmos instancijos teismui nagrinėti iš naujo.

Nors iš pradžių „Arvi ir ko“ prašė ieškinį dėl bankroto bylos iškėlimo atmesti, argumentuodama, kad sėkmingai vykdo komercinę veiklą ir gauna pelną bei gali ir galės vykdyti įsipareigojimus kreditoriams, šių metų pabaigoje apsigalvojo.

Kauno apygardos teisme 2020 m. gruodžio 1 d. gautas pačios atsakovės UAB „Arvi“ vadovo Vytauto Freimanto prašymas iškelti atsakovei UAB „Arvi ir ko“ bankroto bylą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvi
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Arvi

„Vadovas nurodo, kad dėl ieškovų plataus masto išieškojimo bei turto arešto atsakovės veikla iš esmės yra paralyžiuota, dėl ko ji susiduria su finansiniais sunkumais bei negalėjimu vykdyti ūkinę-komercinę veiklą. Atsakovė šiuo metu susiduria su apyvartinių lėšų trūkumu vykdyti einamus įsipareigojimus. Dėl apyvartinių lėšų trūkumo vėluojama mokėti tiek ir mokesčius valstybei, tiek ir atsiskaityti su kitais kreditoriais“, – rašoma teismo nutartyje.

Įmonės teismui pateikti finansinės atskaitomybės dokumentai atskleidė, kad per 2020 m. „Arvi ir ko“ iš vykdomos veiklos gavo tik 17796,00 Eur pajamų, o jos nuosavas kapitalas sumažėjo daugiau nei 8 mln. Eur: nuo 40,8 mln. eurų iki beveik 32,4 mln. eurų. Tuo tarpu įsipareigojimai padidėjo beveik du kartus: iki 20,8 mln. eurų, iš kurių net 14,9 mln. eurų įsipareigojimai yra mokėtini per vienerius metus.

Teismas konstatavo, kad įmonei priklausantis kilnojamasis ir nekilnojamasis turtas yra mažavertis, finansinis turtas yra nuvertėjęs dėl įmonėms, kurių akcijas šiuo metu valdo „Arvi ir ko“, pradėtų nemokumo procedūrų, todėl šiuo turtu ar turtinėmis teisėmis atsiskaityti su visais kreditoriais nėra jokių galimybių.

„Įvertinus atsakovės veiklos perspektyvas ir balanso duomenis, atsakovė, toliau tęsdama ūkinę komercinę veiklą, nesugebėtų dengti einamųjų išlaidų ir grąžinti įsiskolinimų kreditoriams, kurie sudaro daugiau nei 20791639 Eur. Atsakovė yra nemoki bei negali ir negalės ateityje vykdyti įsipareigojimų, kadangi yra negyvybinga, todėl jai keltina bankroto byla“, – teigiama teismo nutartyje.

Tiesa, kitam dideliam V.Kučinsko kreditoriui, Rusijos bankui „Alfa bank" atstovaujantis advokatas Laurynas Lukošiūnas 15min tvirtino, kad bankas šiuo metu svarsto, ar skųsti šią nutartį.

Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas
Sorainen nuotr./advokatas Laurynas Lukošiūnas

„Alfa bank vertinimu, sprendžiant dėl „Arvi ir ko“ bankroto nebuvo tiksliai nustatytas šios bendrovės turto mastas ir įsipareigojimų dydis, bendrovės vadovai nepateikė privalomos informacijos. Alfa bank vertina, ar skųsti pirmosios instancijos teismo nutartį“, – teigė L.Lukošiūnas.

Skolinga 40 mln. eurų

Teismui pateikti dokumentai rodo, kad 2020 m. spalio 31 d. „Arvi ir ko“ turtą iš viso sudaro 53 mln. eurų, iš kurių ilgalaikis turtas – 28,5 mln. eurų: daugiausiai finansinis turtas bei per vienerius metus gautinos sumos.

Visgi dauguma „Arvi ir ko“ dukterinių įmonių taip pat susiduria su finansiniais sunkumais: „Arvi fertis“ ir „Lietuvos cukrus“ yra bankrutuojančios, „ARVI kalakutai“, Rietavo veterinarinė sanitarija ir „Marijampolės pašarai“ – restruktūrizuojamos ir t.t.

„Arvi ir ko“ 2020 m. gruodžio 11 d. kreditorių sąrašas patvirtina, kad atsakovės įsipareigojimai nurodytai datai yra 21,7 mln. eurų ir visi jie pradelsti. Tačiau teismas pastebėjo, kad „Arvi ir ko“ kreditorių sąraše yra apskaityta ne visi kreditorių finansiniai reikalavimai.

Antstolių informacinės sistemos 2020 m. gruodžio 28 d. duomenys patvirtina, kad atsakovės atžvilgiu antstolio A.Auglio kontoroje yra užvesta dešimt vykdomųjų bylų. Priverstiniai išieškojimai yra vykdomi Valstybinės mokesčių inspekcijos, „Belor“, „Dreymoor Fertilizers Overseas PTE LTD“, JP „Srbijagas“, Valstybinio socialinio draudimo fondo Marijampolė skyriaus ir „Swedbank“ naudai.

Be to, Rusijos bankas Alfa bank taip pat turi reikalavimų už 9 mln. eurų.

„Atsižvelgiant į išdėstytą, darytina išvada, kad iš viso atsakovės pradelsti įsipareigojimai sudaro ne mažiau kaip 40,6 mln. Eur sumą", – teigiama teismo nutartyje.

Administruoti įmonės bankroto procedūrą paskirta nemokumo administratorė UAB „Restrus“.

Baudžiamąją bylą nutraukė

2020-ieji sėkmės V.Kučinskui neatnešė. Vasarą vykdamas atostogauti, V.Kučinskas buvo sulaikytas Slovėnijoje Rusijos prašymu.

Rusijoje vietinio banko „Alfa Bank“, kuriam lietuvių verslininkas skolingas 20 mln. eurų, iniciatyva V.Kučinskui pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimų sukčiavimo požymių ir įtariamų finansinių machinacijų.

Vėliau paaiškėjo, kad Lietuvoje prieš ketverius metus taip pat pradėtas ikiteisminis tyrimas V.Kučinsko atžvilgiu – pagal kreditoriaus, įmonės „Belor“ prašymą, tyrimas vykdytas dėl galimo sukčiavimo, svetimo turto iššvaistymo, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamo bankroto.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

Beje, šios baudžiamosios bylos pagrindu ir buvo išduotas Europos arešto orderis, kuris nulėmė, kad Rusijos prašymu Slovėnijoje vasarą sulaikytas V.Kučinskas po keturių areštinėje praleistų mėnesių buvo perduotas ne Rusijai, o Lietuvai.

Tiesa, V.Kučinskas prieš Kalėdas sulaukė pirmosios geros žinios – Kauno apygardos prokuratūra nutraukė šį ikiteisminį tyrimą, nors kreditoriai šį sprendimą dar žada skųsti.

VIDEO: Nufilmuota, kas vyko cukraus fabrike: muštynės, sudaužytos patalpos ir policijos šturmas
VIDEO: Nauji vaizdai iš nakties Marijampolės fabrike šokiruoja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius