Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vaistinės pradės skiepyti nuo erkinio encefalito, o rudenį ir nuo sezoninio gripo

Tokios farmacinės rūpybos paslaugos, kaip kraujospūdžio, temperatūros matavimas, inhaliacinių technikų mokymas, odos ir plaukų būklės vertinimas, kūno kompozicijos analizė vaistinėse teikiamos jau kelerius metus. Tačiau nuo kovo mėnesio vaistinės pradės teikti ir šiuo metu itin aktualias imunoprofilaktikos paslaugas – skiepys nuo erkinio encefalito, o rudenį ir nuo sezoninio gripo.
 Didžiausia naujos koncepcijos BENU vaistinė Baltijos šalyse
Didžiausia naujos koncepcijos BENU vaistinė Baltijos šalyse / Partnerio nuotr.

Išplėstinės praktikos vaistininkas – tai Lietuvoje nauja specialybė. Ir nors vaistininkas jau savaime yra farmacijos magistras, baigęs 5 metų studijas, per papildomus kvalifikacijos kėlimo mokymus įgijo teorinių ir praktinių imunoprofilaktikos žinių bei išlaikėme egzaminus.

„Laukiame, kada galėsime pradėti skiepyti vaistinėse. Vakcinavimo procesas saugus, vaistininkai gaus paruoštas vakcinas, taip užtikrinant visišką proceso sterilumą, lengvesnį antiseptikos proceso valdymą“, – pasakoja išplėstinės praktikos vaistininkės licencijos laukianti Silvija Keturakienė, kuri vakcinacijos paslaugą teiks BENU vaistinėje Kaune.

Skiepijimą vaistinėse teigiamai vertina ir patys gyventojai, kaip rodo „Spinter tyrimai“ atlikta gyventojų apklausa, net 7 iš 10 pasisakiusiųjų šią naujieną vertina teigiama, o 41 proc. mano, kad tai paskatins daugiau žmonių pasiskiepyti ir sustiprins visuomenės imunitetą.

Trečdalis Lietuvos gyventojų mano, kad naujoji tvarka padės sutaupyti laiko, vakcina bus įskiepyta patogiau ir greičiau, taip pat sumažės eilės gydymo įstaigose. Tą patvirtina ir užsienio šalių pavyzdžiai, štai Airijos vaistinėse paskiepytų žmonių skaičius nuo 2011 m. kasmet didėjo ir dabar sudaro beveik 15 proc. visų nuo gripo paskiepytų atvejų. Skiepų paslaugos įvedimas vaistinėse padidino ir bendrą šalies vakcinacijos rodiklį.

Pasaulio sveikatos organizacija kelia tikslą, kad paskiepytos populiacijos dalis turi sudaryti nemažiau 75 proc., tuomet susidaro visuotinis imunitetas, infekcija yra kontroliuojama. Vaistininkai tikisi, kad įvertinus pirmuosius skiepijimo vaistinėse rezultatus, bus galima skiepyti ne tik suaugusius, bet ir vaikus. Taip pat būtų išplėstas skiepų sąrašas, įtraukiant ir vakcinų nuo COVID-19.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius