-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 10 /14:34

„Maxima“ pripažįsta, kad apie salmonelėmis užkrėstą mėsą ne iš karto informavo Veterinarijos tarnybą

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) tvirtina, kad „Maxima“ apie galimai salmonelėmis užkrėstą šviežią mėsą žinojo nuo vasario 3 dienos, nors iš prekybos ją išėmė ir tarnybą informavo tik po kelių dienų – vasario 7 dienos vakare. Tuo metu „Maxima“ pripažįsta ne iš karto informavusi tarnybą apie nustatytą mikrobiologinę taršą, tačiau tvirtina, kad ėmėsi reikiamų saugumo priemonių, tokių kaip dezinfekcija ir cecho uždarymas.
Mantas Staškevičius
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje tvirtino, kad apie galimai salmonelėmis užkrėstą šviežią mėsą „Maxima“ žinojo nuo vasario 3 dienos.

Tačiau tarnyba buvo informuota ir priemonės pradėtos taikyti po 5 dienų – tik vasario 7 dienos vakare.

Pasak M.Staškevičiaus, analizuojant „Maxima“ pateiktus laboratorinius protokolus matyti, kad vasario 3, vasario 4 ir vasario 6 dienomis atlikti tyrimai rodo galimą taršą salmonelėmis.

„Nerimą kelia, kad „Maxima“ apie galimą taršą žinojo nuo vasario 3 dienos, tačiau mes sulaukėme informacijos tik vasario 7 dieną. Neturime informacijos, kokias priemones taikė „Maxima“ ir ar taikė per tą laikotarpį“, – tvirtino M.Staškevičius.

Jis neatmetė galimybės, kad salmonelėmis užkrėsta mėsa rinkoje galėjo būti pardavinėjama kelias dienas. Iš viso „Maxima“ per tris kartus sulaukė apie 20 tonų nekokybiškos mėsos.

Pasak Veterinarijos tarnybos atstovų, nustačius bet kokį maisto saugos pažeidimą, dėl kurio gali kilti pavojus vartotojų sveikatai, įmonės privalo per 24 valandas informuoti Veterinarijos tarnybą ir nedelsiant taikyti saugumo priemones, pavyzdžiui, nutraukti prekybą nesaugiais produktais, susigrąžinti produkciją iš pirkėjų ir kt.

VIDEO: VMVT spaudos konferencija apie galimai salmonelėmis užkrėstą mėsą prekybos centruose

„Maxima“: laukėme tyrimų rezultatų

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė pripažįsta, kad pirmą patvirtinimą, kad viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša, įmonė gavo vasario 3 dieną, tačiau VMVT apie tai informuota nebuvo.

„Atliekant tyrimus, jų rezultatai gaunami per 4–5 dienas. Pirmuosius savikontrolės tyrimus laboratorijai pridavėme sausio 28 dieną. Mėginiai buvo imti iš mėsos cecho Elektrėnuose. Atsakymus gavome vasario 3 dieną, jog viename iš tirtų gaminių yra mikrobiologinė tarša. Apie gautus rezultatus Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuota nebuvo, nes jau buvo priimtas planinis sprendimas vasario 2 dieną cechą uždaryti", – atsiųstame komentare teigia E.Dapkienė.

Pasak jos, tuo metu užfiksuota, kad mėsa tiems gaminiams buvo atvykusi iš vieno tiekėjo.

15min skaitytojos Viktorijos nuotr./Prekybos tinkle „Maxime“ laikinai sustabdyta prekyba šviežia mėsa
15min skaitytojos Viktorijos nuotr./Prekybos tinkle „Maxime“ laikinai sustabdyta prekyba šviežia mėsa

„Dar vieni mėginiai laboratorijai buvo priduoti sausio 29 dieną iš Pilaitėje esančios mėsinės. Rezultatus gavome vasario 4 dieną, o VMVT informavome vasario 5 dieną dėl gauto laboratorijos protokolo apie mikrobiologinę taršą. Kilus įtarimų dėl taršos, mėsinėje buvo atliktas generalinis valymas ir darbo vietų dezinfekcija. Mūsų mėsinėse kasdien, baigus darbo dieną, vyksta įprastinis valymas ir dezinfekcija“, – pabrėžia E.Dapkienė.

Trečia mėginių serija laboratorijai buvo priduota sausio 30 dieną (mėsos galiojimo trukmė – vasario 2 diena ir vasario 6 diena). Tyrimų rezultatus „Maxima“ gavo vasario 4 dieną, jie patvirtino įtarimus dėl mikrobiologinės taršos.

„Tačiau norėdami būti visiškai įsitikinę, laukėme tyrimų rezultatų, kurių mėginiai buvo priduoti sausio 31 dieną (mėsos galiojimas – vasario 5 diena). Jų sulaukėme vasario 7 dienos rytą. Rezultatai dar kartą patvirtino, kad galimai nesaugi yra būtent iš „Biovelos“ gauta mėsa ir marinuoti pusgaminiai.

Matydami pasikartojančius tyrimų rezultatus dėl nesaugios mėsos, ėmėmės griežtesnių priemonių, nei rekomenduoja VMVT. Vasario 7 dieną nedelsiant iš parduotuvių prevenciškai pašalinome visą šviežią mėsą ir jos pusgaminius, dėl galimos kryžminės taršos valėme ir dezinfekavome savo parduotuves ir mėsos cechus“, – teigia E.Dapkienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Staškevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mantas Staškevičius

Negalėjo atsekti, kur panaudota užkrėsta mėsa

Veterinarijos tarnyba kol kas remiasi tik „Maxima“ atliktais laboratoriniais tyrimais, parodžiusiais salmonelės užkratą. Inspektoriams galimybes atlikti tyrimą apsunkino tai, kad minėtos mėsos, kurią „Maxima“ tyrė vasario 3, 4 ir 6 dienomis, vartojimo terminas yra pasibaigęs ir mėsa yra sunaikinta.

Pasak M.Staškevičiaus, „Maxima“ nusprendė išimti iš prekybos visą šviežią mėsą dėl atsekamumo sistemos trūkumo.

„Maxima“ pranešė, kad užkrėsta mėsa pasiekė prekybos tinklą iš „Biovela“ mėsos perdirbimo įmonės.

„Jų savikontrolės sistemoje yra niuansas, kad jie negali susieti žaliavos su konkrečiai pagamintais produktais ir taikyti priemones tik apkrėstiems konkretiems produktams“, – sakė M.Staškevičius.

Pasak specialisto, dar vienas niuansas, apsunkinantis tyrimą, kad neatitinka gautos žaliavos ir pagamintos produkcijos kiekiai.

„Gauta daugiau, pagamina mažiau“, – pabrėžė ekspertas.

Tiesa, Veterinarijos tarnyba neturi duomenų, kad vartotojai būtų užsikrėtę salmonelioze. Tinkamai termiškai apdorojus žalią mėsą, bakterijos žūsta.

Užkrėsta mėsa – iš „Biovelos“

„Maxima“ pranešė, kad užkrėsta mėsa pasiekė prekybos tinklą iš „Biovela“ mėsos perdirbimo įmonės.

VMVT inspektoriai atliko patikrinimus tiek „Maximoje“, tiek „Biovela“ įmonėje ir tikino, kad iš 2000 paimtų mėginių salmoneliozės užkrato nustatyta trijuose, tačiau šie produktai nepasiekė rinkos.

Kitų prekybininkų užkrėsta mėsa nepasiekė

VMVT direktoriaus pavaduotojas tvirtino, kad salmonelių bakterijos užkrėsta mėsa pateko tik į „Maxima“ prekybos tinklą.

Kiti prekybos tinklai 15min tvirtino, kad pasirodžius informacijai apie užkrėstą mėsą gavo patikinimą, kad produkcija iš užkrėstos partijos jų nepasiekė.

„Lidl Lietuvos“ korporatyvinių reikalų ir komunikacijos departamento vadovas Valdas Lopeta 15min teigė, kad „Biovela“ prekybos tinklui „Lidl Lietuva“ teikia tik keturis šviežios mėsos produktus, kurie sudaro labai nedidelę asortimento dalį.

VIDEO: 11 patarimų, kurie padės išvengti salmoneliozės

„Sužinoję apie situaciją, nedelsdami kreipėmės į tiekėją ir gavome raštišką patvirtinimą, kad „Lidl“ teikiama produkcija yra saugi ir atitinka visus kokybinius reikalavimus. Taip pat ir patys nedelsdami inicijavome papildomus šios produkcijos kokybės tikrinimus“, – pabrėžė V.Lopeta.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Valdas Lopeta

Pasak jo, „Lidl Lietuvos“ vitrinose mėsa nepardavinėjama – šviežios mėsos produktai pakuojami į kontroliuojamos atmosferos pakuotes.

„Taip supakuota produkcija yra apsaugota nuo pažeidimų, prisilietimų, sąlyčio su oru ir bakterijų transportavimo bei laikymo prekybos vietoje metu“, – sakė V.Lopeta.

Asmeninė nuotr./Indrė Baltrušaitienė
Asmeninė nuotr./Indrė Baltrušaitienė

„Iki“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė 15min tvirtino, kad didžiąją dalį šviežios mėsos prekybos tinklas „Iki“ perka iš kito tiekėjo.

„Biovela Group“ šviežios mėsos produktais prekiaujama tik 24 mūsų tinklo parduotuvėse iš 228. „Biovela Group“ šioms parduotuvėms tiekia tokius kiaulienos produktus kaip šonkaulius, kumpį, nugarinę, mentę, šoninę, sprandinę, karką", – tvirtino I.Baltrušaitienė.

Pasak jos, pasirodžius įtarimams dėl galimos produkcijos taršos „Iki“ prekybos tinklas iš karto susisiekė su „Biovela Group“ atstovais ir buvo patikintas, kad šiam prekybos tinklui nebuvo pristatyta produkcija iš galimai užterštos partijos.

„Norfos mažmena“ atstovas Darius Ryliškis tvirtino, kad šiuo metu keliose „Norfos“ parduotuvėse yra tik nedideli kiekiai (apie 50 kg) „Biovela“ šviežios mėsos. O visa kita „Biovela“ produkcija, esanti „Norfos“ parduotuvių lentynose, yra termiškai apdorota ir jokių įtarimų nekelia.

Tuo tarpu „Rimi“ prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė 15min tvirtino, kad „Rimi“ šviežia „Biovelos“ kiauliena nebeprekiauja jau kelias savaites, nes šiuo metu ją tinklui tiekia kita įmonė.

Paprašyta paaiškinti, kodėl „Biovela“ iškrito iš „Rimi“ tiekėjų sąrašo, R.Keršienė tvirtino, kad tai nesusiję su situacijoje „Maximoje“, tačiau daugiau nedetalizavo.

15min skaitytojos Viktorijos nuotr./Prekybos tinkle „Maxima“ laikinai sustabdyta prekyba šviežia mėsa
15min skaitytojos Viktorijos nuotr./Prekybos tinkle „Maxima“ laikinai sustabdyta prekyba šviežia mėsa

Pranešta penktadienį

VMVT inspektoriai po pranešimo, kad „Maxima“ tinkle šviežios mėsos produkcija galimai buvo užkrėsta salmonelėmis, pradėjo patikrinimus „Maxima LT“ prekybos tinklui priklausančiose mėsos išpjaustymo ir pusgaminių gamybos patalpose, logistikos sandėlyje ir UAB „Biovela-Utenos mėsa“ mėsos perdirbimo įmonėje.

Kaip skelbė 15min, penktadienį prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse, kilus įtarimams dėl kokybės, sustabdyta prekyba šviežia mėsa ir jos pusgaminiais.

„Maxima“ penktadienį neskelbė, kokių įtarimų sukėlė šviežia mėsa, tačiau Veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė 15min patvirtino, kad gautas „Maximos“ atstovų pranešimas apie mikrobiologinę taršą mėsoje – salmoneles, mikroorganizmus, galinčius sukelti ūmią žarnyno infekciją.

Mėsos perdirbimo įmonių grupė „Biovela Group“ šeštadienį pranešė, kad ėmėsi visų priemonių vartotojų saugumui užtikrinti, o mikrobiologine tarša įtartos produkcijos partijų rinkoje šiuo metu nėra.

Tiekta tik „Maxima LT“ tinklui

VMVT teigimu, išanalizavus pateiktus duomenis ir gautos produkcijos atsekamumą nustatyta, kad įtarimų dėl saugos sukėlusios mėsos partijos buvo tiekiamos tik UAB „Maxima LT“ prekybos tinklui ir gamintojo firminei parduotuvei.

Šiandien VMVT inspektorių grupės vykdo patikrinimus visose produkcijos tiekimo grandyse. Mėginiai laboratoriniams tyrimams nuo darbinių paviršių, taip pat žaliavų ir produktų mėginiai atrenkami įmonės gamintojos ir pačios prekybos įmonės, vykdžiusios mėsos išpjaustymą ir pusgaminių gamybą, patalpose. Vertinamos įmonėse taikomos dezinfekcijos procedūros, gamybos procesų sauga ir higiena, savikontroliniai laboratoriniai tyrimai ir kt.

„Biovela Group“ šeštadienį pranešė, kad ėmėsi visų priemonių vartotojų saugumui užtikrinti, o mikrobiologine tarša įtartos produkcijos partijų rinkoje šiuo metu nėra.

Įvertinus patikrinimų metu surinktus faktus ir atrinktų mėginių laboratorinių tyrimų rezultatus, bus įvardintos priežastys, kodėl patogeniniai mikroorganizmai pateko į vartotojams skirtą produkciją.

Tyrimų rezultatai turėtų paaiškėti šios savaitės pabaigoje.

Salmonelės sukelia ūmią žarnyno infekciją

Salmonelės – tai bakterijos, galinčios sukelti ūmią žarnyno infekciją salmoneliozę.

Šių bakterijų gausu natūralioje mūsų gyvenamojoje aplinkoje, jos ypač greitai dauginasi netinkamoje temperatūroje laikomoje arba nehigieniškai tvarkomoje mėsoje, žuvyje, kiaušiniuose ar pieno produktuose ir iš jų pagamintuose patiekaluose.

Šios bakterijos yra jautrios karščiui ir 70 0C temperatūroje žūsta per keletą minučių, todėl norint išvengti apsinuodijimo maistu pavojaus gyvūninius produktus rekomenduojama tinkamai termiškai apdoroti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius