Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vidaus reikalų ministras po 15min publikacijos: rytoj dėl Migracijos departamento vadovės priimsime sprendimą

Migracijos departamento vadovės Evelinos Gudzinskaitės dienos darbe, regis, suskaičiuotos. Po 15min publikacijos apie naktimis šąlančius užsienio šalių piliečius, trečiadienį ant „kilimėlio“ ją kviečiasi vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas. Jis leido suprasti, kad E.Gudzinskaitei bus pasiūlyta atsistatydinti savo noru. Paaiškėjo, kad Departamentui dar pernai buvo skirtas finansavimas naujų žmonių įdarbinimui, bet ministras nežino, kodėl nebuvo skelbiami konkursai.
Eimutis Misiūnas ir Evelina Gudzinskaitė
Eimutis Misiūnas ir Evelina Gudzinskaitė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

15min antradienį pranešė, kad dėl leidimų apsistoti Lietuvoje naktimis verda nuožmi užsieniečių kova prie Migracijos departamento durų Vilniuje. Naktimis prie Migracijos departamento durų būriuojasi korėjiečiai, ukrainiečiai, baltarusiai ir kitų užsienio šalių piliečiai. Darbininkai, studentai, IT specialistai ir kiti, norintys gauti laikiną leidimą gyventi Lietuvoje, naktis paprastai leidžia ne šiltose lovose, o šalia Migracijos departamento durų. Jie puikiai žino, kad dokumentai priimami tik dvi valandas, ir tai padaryti pavyks tik aštuoniems iš jų.

Vidaus reikalų ministras E.Misiūnas, duodamas interviu 15min, neslėpė savo nuostabos, kodėl E.Gudzinskaitė iki šiol delsė priimti į darbą naujus žmones.

– Ministre, kaip jūs vertinate situaciją, kai užsieniečiai, bandantys gauti leidimus gyventi Lietuvoje, priversti leisti naktis gatvėje?

Departamentui papildomai skirta 140 tūkstančių eurų tam, kad būtų įdarbinti nauji žmonės.Tas nebuvo padaryta. O ji mėnesiui išvyko atostogų, – sakė E.Misiūnas.

– Perskaičiau ką tik spaudoje apie šią problemą ir paskambinau Migracijos departamento vadovei paaiškinti šią situaciją. Ji teigė nematanti problemos, nors, žinoma, žmonių, norinčių gauti leidimus, srautas yra didelis. Ir tai visi žino. Vadovės paprašiau kuo greičiau rasti sprendimo būdų, kad problema greičiau būtų išspręsta. Departamento vadovė netrukus man perskambino ir informavo, kad jau nuo ateinančio pirmadienio bus išankstinė registracija visiems, norintiems priduoti dokumentus leidimui gauti.

– Kodėl tai nebuvo padaryta anksčiau? Juk dirbančių užsieniečių skaičius Lietuvoje padvigubėjo dar pernai.

– Nežinau. Sunku pasakyti, kodėl tai ketinama padaryti tik dabar, o ne nuo sausio 1-osios. Mes ieškome ir daugiau sprendimo būdų. Matau, kad ten reikia ir policijos, Viešojo saugumo tarnybos, kuri veikia šalia Migracijos departamento, pagalbos. Kad naktimis ten nebūtų muštynių, kad niekas neprekiautų vietomis eilėje.

– Bet ar tai gali išspręsti šią problemą? Migracijos departamente skundžiamasi, kad trūksta tiek finansavimo, tiek specialistų.

– Tokie skundai man irgi yra naujiena, nes dar praėjusiais metais padidinome Migracijos departamento finansavimą. Migracijos srautų sutvarkymas mums yra prioritetas, todėl skyrėme finansavimą 12 naujų pareigybių Migracijos departamente. Nauji darbuotojai turėjo pradėti dirbti su leidimais, taigi problema turėjo būti išspręsta.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ministro Eimučio Misiūno vizitas migracijos departamente. Už jo – Evelina Gudzinskaitė.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ministro Eimučio Misiūno vizitas migracijos departamente. Už jo – Evelina Gudzinskaitė.

– Tai kodėl nepadaugėjo darbuotojų?

– Man vėlgi sunku atsakyti į šį klausimą. Aš nežinau, kodėl vadovė delsė priimti naujus specialistus, kai finansavimas yra skirtas. Mano žiniomis, atrankas departamentas turėjo pradėti daryti dar gruodžio mėnesį. Dabar man vadovė sako, kad konkursai bus skelbiami tik balandžio mėnesį. Nauji žmonės jau gruodžio pabaigoje galėjo pradėti dirbti. Bet kam reikėjo laukti 4 mėnesius? Aš tokių dalykų nesuvokiu.

– Ar ketinate kelti Migracijos departamento vadovės Evelinos Gudzinskaitės atsakomybės klausimą?

– Taip. Po šios publikacijos rytoj su ja esu numatęs susitikimą. Mes aptarsime jos galimybę vadovauti toliau ir priimsime tam tikrus sprendimus. Pakalbėsime apie jos gebėjimus dirbti toliau, jos vadovavimo patirtį. Matau įvairių scenarijų.

– Ar ji bus atleista?

– Valstybės tarnybos įstatymas įpareigoja laikytis tam tikros tvarkos – kiek vadovas gali įvertinti tarnybos vadovo darbą, ką gali padaryti pagal įstatymus. Bet, kartoju, rytoj bus jos įvertinimas pateiktas ir galbūt bus jai pasiūlyta apsispręsti pačiai.

Aišku tik viena, kad ji turėjo anksčiau spręsti šią problemą – departamentui papildomai skirta 140 tūkstančių eurų tam, kad būtų įdarbinti nauji žmonės darbui su užsieniečių dokumentais. Tas nebuvo padaryta. O ji mėnesiui išvyko atostogų. Suprantu, kad visi turime teisę į atostogas, tačiau didžiausias problemas turime spręsti nedelsdami.

– Kaip ketinate spręsti ilgų eilių problemas ir Migracijos valdyboje Naugarduko gatvėje?

– Mes diskutuojame apie reformą, kaip tas problemas spręsti, nes matome augančius atvykėlių srautus. Su generaliniu komisaru kalbėsimės, kaip tas eiles mažinti, kad būtų dirbama daugiau valandų, kad nereikėtų žmonėms stovėti eilėse naktį.

E.Gudzinskaitė: reikia laiko įsivažiuoti

E.Gudzinskaitė BNS tikino, kad galutinis sprendimas skirti lėšas priimtas tik gruodį, o šiuo metu dar vykdomi konkursai į naujas pareigybes.

„Kai kurie žmonės jau pradėjo darbą, bet turėkite omenyje, kad naujokams reikia įsivažiuoti. Šiandien įvyko du konkursai. Procedūros vykdomos, mes žmones priimame. Kovo antroje pusėje, pabaigoje mes turėtumėme tuos žmones turėti ir, žinoma, tuomet bus lengviau“, – sakė ji.

E.Gudzinskaitės teigimu, migracija į Lietuvą per dvejus metus išaugo dukart, tačiau departamento finansavimas padidintas tik šiemet. Be to, jos žodžiais, procedūros išduodant laikiną leidimą gyventi užtrunka dėl teisės aktuose numatytos griežtos užsieniečių patikros. Ji taip pat pažymi, kad vizas užsieniečiams išduoda Lietuvos atstovybės užsienyje, Lietuvoje tą daro Policijos teritorinės migracijos valdybos, o departamentas užsieniečius aptarnauja kasdien po dvi valandas tik išskirtiniais atvejais.

„Mes aptarnaujame tik aukštos kvalifikacijos užsieniečius – verslininkus, startuolius, toks yra sutarimas. Tos dvi valandos numatytos nenumatytiems atvejams, o kai migracija auga, kai jie niekur kitur nepatenka, griebiasi paskutinės galimybės laukti gyvoje eilėje“, – sakė E.Gudzinskaitė.

Ji žada, kad registruojantis iš anksto bus įvesti saugikliai, jog atvykti į departamentą dėl leidimo ar vizos galėtų tik registravęsis asmuo.

Migracijos departamento direktorė sako laukianti trečiadienio pokalbio su ministru ir taip pat žada išsakyti galimus sprendimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius