-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vidmanto Kučinsko „Arvi“ verslo imperija byra, įmones nuo kreditorių bandoma paslėpti užsienyje

15min gauti duomenys rodo, kad viena didžiausių Lietuvos įmonių grupių susiduria su rimtais sunkumais, o jai priklausančios pelningos bendrovės abejotinais sandoriais bandomos paslėpti užsienio šalyse.
Vidmantas Kučinskas
Vidmantas Kučinskas

Kreditoriai perspėja, kad turto formaliai nebeturi ne tik vienu turtingiausių žmonių Lietuvoje vadintas Vidmantas Kučinskas, beverčiai tampa ir vienos pagrindinių grupės įmonių „Arvi ir Ko“ vekseliai.

Problemų nemato

15min skelbė apie tai, kad asmeniškai V.Kučinskui turtinių pretenzijų turi Rusijos bankas „Alfa Bank“. Pernai birželį Maskvoje teismas bankui priteisė 6 mln. dolerių skolą. Dar vienas ginčas vyksta Londono tarptautinio arbitražo teisme, kurio prašymu areštuota V.Kučinsko turto už 14 mln. eurų. Milijonines pretenzijas V.Kučinskui ir jo valdomoms įmonės reiškia ir UAB „Belor“ bei kitos bendrovės.

Pasirodžius informacijai, kad V.Kučinskas perrašė didžiąją dalį savo verslo sūnui, o pelningiausios įmonės parduotos Kipro bendrovėms, verslininkas Marijampolėje surengė spaudos konferenciją, kurios metu patikino, kad „Arvi“ įmonių grupei sekasi puikiai, teismai yra įprastas dalykas, turtą jis sūnui perrašė dėl įvykusių skyrybų su žmona, o įmones nusipirko investuotojai iš Kipro.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vidmantas Kučinskas

Daugiau sandorių detalių atskleista nebuvo. V.Kučinskas viešai pareiškė, kad apie jo verslą rašydama 15min nededa pastangų su juo susisiekti. Priminus, kad visais atvejais jam buvo skambinta po kelis kartus, jis patikslino, kad telefonu neatsiliepia, jei skambina nepažįstami žmonės, ir klausimus reikėtų uždavinėti per centrinį biurą. 15min antradienį išsiuntė klausimus bendrovei „Arvi ir Ko“, tačiau į juos atsakyta nebuvo.

Stebinanti kaina

Gauti įmonių pardavimo duomenys liudija, kad reali situacija kitokia, nei apie ją kalba V.Kučinskas. Iki sandorių su Kipro juridiniais asmenimis centrine „Arvi“ įmonių grupės bendrove buvo UAB „Arvi ir Ko“. Jai priklausė bendrovės „Lietuvos cukrus“, „Arvi kalakutai“, „Marijampolės pašarai“, „Arvi fertis“ ir „Rietavo veterinarinė sanitarija“.

67 proc. „Arvi ir Ko“ valdo UAB „Vyrja“, kurios 50 proc. valdė V.Kučinskas, o dar po 25 proc. jo sūnus ir žmona.

„Lietuvos cukrus“ ir „Arvi kalakutai“ gana gerai Lietuvoje žinomi pavadinimai. „Arvi fertis“ pagrindinė veikla yra trąšų gamyba. „Rietavo veterinarinė sanitarija“ Lietuvoje utilizuoja kritusius gyvulius ir šioje rinkoje yra monopolininkė. Šiai bendrovei priklauso analogiška įmonė Latvijoje.

Trys vertingiausios iš šių bendrovių pernai parduotos Kipro įmonėms ir visi trys sandoriai kelia rimtų klausimų.

Įmonių schema
Įmonių schema

Stambiausias sandoris sudarytas pernai spalio 4 dieną. 100 proc. UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“ akcijų parduota Kipro bendrovei „IBI Innovative Bio Industries Limited“.

Šiuo sandoriu realiai parduotos dvi įmonės, nes „Rietavo veterinarinė sanitarija“ valdo 100 proc. Latvijoje veikiančios ir ta pačia veikla užsiimančios įmonės „Sia Reneta“ bendrovės akcijų.

„IBI Innovative Bio Industries Limited“ už „Rietavo veterinarinė sanitarija“ įsipareigojo sumokėti 8,7 mln. eurų. Tų pačių metų birželio 14 d. UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“ 100 proc. savo akcijų įkeitė Austrijos bankui „Sberbank Europe AG“ už 36,5 mln. eurų. Kodėl po trijų mėnesių įmonė parduota už 4 kartus mažesnę kainą, lieka neaišku.

Dar daugiau klausimų kelia pirkėjas. „IBI Innovative Bio Industries Limited“ Kipre įsteigta 2016 m. rugpjūčio 24 d. (mažiau nei du mėnesiai iki sandorio).

Bankui sandoris neužkliuvo

Panašiomis aplinkybėmis parduota ir UAB „Lietuvos cukrus“. 100 proc. įmonių akcijų 2016 m. spalio 21 d. notariškai patvirtinta sutartimi už 1 mln. eurų parduota Kipre registruotai bendrovei „Hofenberg Limited“.

Šio sandorio suma taip pat stebina. Pagal UAB „Lietuvos cukrus“ 2015 m. gruodžio 31 d. audito ataskaitą, įmonės nuosavas kapitalas siekė 9,34 mln. eurų.

„Lietuvos cukrus“ vertė 2016 m. negalėjo sumažėti, nes įmonės dirba tik nuo rugsėjo mėnesio (tada prasideda cukrinių runkelių perdirbimas). Iki to laiko įmonė tiesiog stovėjo.

Kodėl bendrovė parduota už dešimt kartų mažesnę kainą, nei buvo įvertintas įmonės nuosavas kapitalas, galima tik spėlioti.

Kaip ir „Rietavo veterinarinės sanitarijos“ atveju, įmonė parduota neseniai įsteigtai Kipro įmonei. „Hofenberg Limited“ įregistruota pernai kovo 4 dieną. Jos įstatinis kapitalas yra 1 tūkst. dolerių.

Dar didesnę nuostabą kelia tai, kad šį sandorį pernai spalio 19 dieną palaimino bankas „Swedbank“, kuriam yra įkeistos UAB „Lietuvos cukrus“ akcijos. Be banko leidimo šis sandoris įvykęs nebūtų. Bankui nesukėlė klausimų nei sandorio suma, nei pirkėjas. Vienintelė iškelta sąlyga buvo tai, kad liktų galioti akcijų įkeitimas.

15min redakcija kreipėsi į banką prašydama paaiškinti, kodėl sandoriui, kuris prieštarauja ekonominei logikai ir labai primena fiktyvų, buvo duotas leidimas. „Swedbank“ atstovas Saulius Abraškevičius nurodė, kad bankas negali komentuoti jokių su klientais susijusių sandorių detalių.

„Arvi kalakutai KŪB“ akcijos buvo perleistos už 893 tūkst. eurų. Tai taip pat beveik dešimt kartų mažesnė suma nei nominali bendrovės vertė. Įmonė parduota Kipre įsteigtai bendrovei „Alavator management“.

Kėvišų šeimą aptarnaujančios struktūros pėdsakai

Visos trys „Arvi“ įmonių pardavimo sandoriuose mirgančios Kipro bendrovės yra akivaizdžiai tarpusavyje susijusios.

15min iš Kipro registro gauti duomenys rodo, kad „Alvator Management Limited“, „Hofenberg Limited“ ir „IBI Innovative Bio Industries Ltd“ valdo viena ir ta pati ranka – ketvirta Kipro įmonė „Tenolet Limited“.

Apie šią bendrovę 15min jau rašė, kai nagrinėjo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro sutartis su teatro vadovo Gintauto Kėvišo sūnaus valdoma Kipro įmone „Riverside Music“. Būtent „Tenolet Limited“ oficialiai valdo Kėvišų šeimą maitinantį verslą Kipre.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gintautas Kėvišas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gintautas Kėvišas

Vienintelis „Tenolet Limited“ akcininkas – Olandijoje registruotas fondas „Stichting Champlain“. Kas yra šio darinio savininkai, 15min nustatyti nepavyko – matyti tik tiek, kad įmonių valdymo paslaugas teikė, o gal ir tebeteikia privačios bankininkystės paslaugas teikianti Lietuvos kompanija „Lewben“.

Beje, „Lewben“ vardas mirga ir bent vienos iš „Arvi“ sandoriuose panaudotų įmonių dokumentuose – šios kompanijos Kipro padalinio rekvizitai mirga ties „Alvator Management Limited“ pavadinimu.

Kitas besikartojantis faktorius – savo pėdsaką visose „Arvi“ sandoriams panaudotose Kipro įmonėse paliko bendrovė „M.Korelis & Co. LLC“. Tai Kipro advokatų kontora, teikianti verslo valdymo paslaugas šioje Rytų Europos milijonierių pamėgtoje šalyje.

15min su šia advokatų kontora susidūrė nagrinėjant, kas slepiasi už užsienyje registruotų subjektų, valdančių Vilniaus bendrovę „Energesman“, kuri administruoja sostinės atliekų rūšiavimo gamyklą, pastatytą iš labai solidžios valstybės ir ES pinigų injekcijos. Tada 15min susisiekė su Kipro advokatų kontora, tačiau jokių atsakymų į klausimus apie faktinius klientus, stovinčius už „Energesman“, nesulaukė.

Bijo, kad pinigų neatgaus

„Belor“ įmonių grupės finansų vadovas Evaldas Janušauskas 15min teigė, kad pardavimo sandoriai labai panašūs į fiktyvius ir jų tikslas gali būti paslėpti turtą nuo kreditorių.

UAB „Belor“ turi „Arvi ir Ko“ vekselį 7 mln. eurų sumai, tačiau šiuo metu itin sunku įvertinti, kiek verta ši įmonė. Didžiausius pelnus nešusių bendrovių ji jau nevaldo, o didžioji dalis likusių įmonių turto įkeista bankams.

„Dalies „Arvi“ grupės bendrovių pardavimas Kipro įmonėms vertintinas neigiamai, nes iki šiol nėra tiesioginių įrodymų, jog už parduotų bendrovių akcijas buvo atsiskaityta. Tokiu atveju, tai galimai vertingo turto slėpimas nuo „Arvi“ grupės kreditorių bei smulkiųjų akcininkų.

Registrų centras bendrovės akcininkų pasikeitimo įregistravimui nereikalauja tiesioginių įrodymų, kad už įsigytas bendrovės akcijas yra atsiskaityta“, – teigė E.Janušauskas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eurai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eurai

Pasak jo, galimybė išsiieškoti turtą iš Kipro įmonių labai sumažėja, todėl šiuo metu teisinės kovos vyksta Lietuvoje.

„Kreipėmės į Vilniaus komercinio arbitražo teismą dėl UAB „Arvi fertis“ skolos priteisimo, į Vilniaus apygardos teismą – dėl UAB „Baltkalis“ skolos priteisimo bei į Kauno apygardos teismą dėl UAB „Lietuvos cukrus“ ir UAB „Rietavo veterinarinė sanitarija“ akcijų pardavimo sandorių pripažinimo negaliojančiais ir restitucijos taikymo“, – teigė pašnekovas.

15min bendravo su daugiau verslininkų, kurie iki šiol neatgauna skirtingo dydžio skolų iš „Arvi“ grupės įmonių. Pinigų už cukrinius runkelius neatgauna ir dalis ūkininkų. Bendrą „Arvi“ grupės įmonių skolų naštą įvertinti sudėtinga, V.Kučinskas ir jo atstovai šios informacijos neatskleidžia, Registrų centrui nėra pateikta privaloma teikti finansinės informacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius