Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vieną didžiausių Tauragės gamybininkų smaugia milijoninės skolos

Finansinių sunkumų pastaraisiais metais nepavyko išvengti ir vienai didžiausių Tauragės regiono gamybininkų – bendrovei „Molupis ir Ko“. Lapkričio 14-ąją Klaipėdos apygardos teismas iš milijoninių skolų nebesugebančiam išbristi „Molupiui“ iškėlė restruktūrizacijos bylą. Teismas apie 200 darbuotojų turinčiai įmonei meta gelbėjimosi ratą, įmonės vadovams tikintis, kad restruktūrizacija padės išvengti bankroto. Kas laukia visai Lietuvai kepinius ir duonos gaminius tiekiančios Tauragės bendrovės ir jos darbuotojų? Atsitiesti duonos kepėjai turi šešis mėnesius.
Bendrovei „Molupis“ teko priimti sprendimus uždaryti daugelį savo firminių parduotuvių
Bendrovei „Molupis“ teko priimti sprendimus uždaryti daugelį savo firminių parduotuvių / Renaldo Malycho nuotr.
Temos: 3 Darbas Tauragė Duona

Darbuotojų sumažėjo perpus

Bendrovė „Molupis ir Ko“ Tauragėje veikia jau septyniolika metų. Naujausiais viešais duomenimis, joje dirba 190 darbuotojų, vidutinis įmonės atlyginimas siekia arti 600 eurų iki mokesčių. „Molupio“ gaminius žino ir ragavo visos Lietuvos vartotojai. Tauragės kepėjų produkcija giriama už šviežumą ir natūralumą.

Tačiau jau keletą mėnesių mieste sklido kalbos, kad „Molupis“ išgyvena ne pačius geriausius laikus, kad turi didžiulių skolų, kad vienas po kito atleidžiami darbuotojai, kad atlyginimai jiems ne visada sumokami laiku. Pastaraisiais metais „Molupis“ uždarė keliasdešimt savo firminių parduotuvių, darbuotojų nuo 410 sumažino daugiau nei perpus, skelbiama, kad vien „Sodrai“ šiuo metu yra skolingas beveik 46 tūkstančius eurų. Kas atsitiko su vienu didžiausių Tauragės darbdavių – ilgus metus regione sėkmingai veikusia bendrove ir ar pavyks jai išvengti bankroto?

Bankas pareikalavo grąžinti visą skolą

Į Klaipėdos apygardos teismą prašydamas iškelti įmonei restruktūrizacijos bylą kreipėsi bendrovės „Molupis ir Ko“ vykdantysis direktorius Arūnas Cibitis.

Teismui jis teigė, kad įmonės sąskaitos areštuotos, ir nurodė, jog bendrovė šiuo metu turi finansinių sunkumų. Pagal 2017 m. rugpjūčio 31 d. balansą, kaip nurodoma teismui, „Molupiui“ priklausančio turto vertė siekia kiek daugiau nei 6,8 mln. Eur, o jos įsipareigojimai kreditoriams sudaro beveik 4 mln. Eur, iš kurių apie 1,5 mln. Eur privalomi sumokėti po vienerių metų, o beveik 2,5 mln. Eur – per vienerius metus. Pradelsti bendrovės įsipareigojimai rugpjūčio mėnesį sudarė beveik milijoną eurų.

A.Cibitis teismui pažymėjo, kad bankas, iš kurio bendrovė pasiskolino, likusią beveik 2 mln. Eur sumą pareikalavo grąžinti anksčiau numatyto termino – iki šių metų gruodžio 1-osios. Todėl akivaizdu, kad artimiausiu metu bendrovė turės dar didesnių finansinių sunkumų, kurių be restruktūrizavimo proceso iš einamosios veiklos pajamų panaikinti nesugebės.

Kaip teismui nurodo A.Cibitis, dėl didelių įsipareigojimų kreditoriams įmonė negali tinkamai finansuoti veiklos, susiduria su apyvartinių lėšų trūkumu, o tai turi neigiamos įtakos veiklos rezultatams. A.Cibičio teigimu, per aštuonis šių metų mėnesius „Molupis“ gavo 61 tūkstantį Eur pelno, tačiau tiek atsiskaityti su kreditoriais nepakanka.

Teismui nurodoma, kad per trejus pastaruosius metus įmonės valdomų parduotuvių sumažėjo nuo 70 iki 13 ir trijų kioskų. A.Cibitis teismui garantavo, kad per restruktūrizavimo plano laikotarpį įmonė ne tik padengtų dalį kreditorinių įsiskolinimų, bet ir neprarastų verslo partnerių, išsaugotų darbo vietas ir mokėtų mokesčius į valstybės biudžetą, nes pastaruoju metu „Molupis“ dirba su įvairiomis šalies ligoninėmis ir prekybos centrais. Bendrovė teismui nurodė, kad su pagrindiniu kreditoriumi, kuris viešai neskelbiamas, santykiai įtempti, jis pareikalavo grąžinti visą skolą, todėl ir teko parduoti mažmeninės prekybos tinklą.

Tačiau, kaip teigiama teismo dokumentuose, „Molupis“ stengiasi išvengti bankroto, ieško naujų partnerių ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, esą deramasi ir su didžiausiais prekybos tinklais, ir su mažomis kepyklėlėmis dėl sveikuoliškų produktų gamybos, mažinami logistikos kaštai, atsisakoma nuostolingos veiklos, viešųjų pirkimų, peržiūrimas produkcijos asortimentas.

Terminas išbristi – šeši mėnesiai

Teismas bendrovės nurodytais planais patikėjo ir nurodė, kad restruktūrizacijos tikslas yra išsaugoti ir plėtoti įmonės, kuri turi finansinių sunkumų, veiklą, išsaugoti darbo vietas, sumokėti skolas, atkurti mokumą ir išvengti bankroto. Teismo teigimu, konkuruojant kelioms vertybėms, šiuo atveju susijusioms su įmonės reabilitavimu ir likvidavimu, prioritetiškai turi būti ginama vertybė, kurios neapgynus bus padaryta didesnė žala, o atgaivinti įmonę yra svarbiau nei ją likviduoti.

Todėl teismas nusprendė iškelti bendrovei „Molupis ir Ko“ restruktūrizavimo bylą, restruktūrizavimo plano laikotarpiui paskirti jos administratore bendrovę „Klaipėdos administratorių biuras“ ir leisti bendrovei per mėnesį naudoti beveik 900 tūkstančių eurų didžiausią lėšų sumą einamosioms įmokoms mokėti. Per šešis mėnesius bendrovė privalo parengti ir pateikti teismui restruktūrizavimo planą, nuo šiol įmonės vadovybė visus turto realizavimo ir kitus veiksmus, susijusius su išlaidomis, privalo derinti su administratoriumi.

Bendrovė „Molupis ir Ko“ Tauragėje veikia jau septyniolika metų. Naujausiais viešais duomenimis, joje dirba 190 darbuotojų, vidutinis įmonės atlyginimas siekia arti 600 eurų iki mokesčių.

Viltis – naujos rinkos

„Tauragės kurjeris“ susisiekė su „Molupio“ vykdančiuoju direktoriumi A.Cibičiu. Jis teigė, kad įmonės vadovybė patenkinta teismo nutartimi, kolektyvas apie padėtį įmonėje esąs informuotas ir džiaugiasi, kad galės toliau dirbti.

Tačiau išsamesnę informaciją A.Cibitis atsisakė pateikti, nors sutiko, kad viešumo apie vienos didžiausių rajono įmonės sunkumus išvengti nepavyks – teismo procesas viešas.

Netrukus bendrovės vykdantysis direktorius atsiuntė redakcijai išsamų komentarą apie padėtį bendrovėje. Jį „Molupio“ pageidavimu spausdiname netrumpintą:

„2017 m. spalio 18 d. UAB „Molupis ir Ko“ vadovybė kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo, o lapkričio 14 d. teismas priėmė sprendimą patenkinti įmonės prašymą ir priėmė nutartį iškelti įmonei restruktūrizavimo bylą. Restruktūrizavimo administratoriumi paskirtas UAB „Klaipėdos administratorių biuras“. Apie ketinimą bendrovei kelti restruktūrizavimo bylą buvo informuoti visi suinteresuoti asmenys įskaitant ir įmonės darbuotojus. Pastaruoju laiku, kai įmonė susidūrė su sunkumais, ypač daug pagalbos ir palaikymo sulaukėme iš įmonės darbuotojų, kurie išties deda labai daug pastangų pagelbėti įmonei atsitiesti.

UAB „Molupis ir Ko“ finansiniai sunkumai susidarė dėl kelių pagrindinių priežasčių. Bendrovė matydama, kad dalis mažmeninės prekybos tinklo veikia neefektyviai, nusprendė dalį parduotuvių parduoti, tačiau tai sąlygojo tiek papildomas sąnaudas, tiek iš esmės ženkliai įtakojo pinigų srautus.

Dėl parduotų prekybos taškų bei dėl bendrovės veiklos optimizavimo buvo uždaromi nepelningi padaliniai, padidėjo papildomos išlaidos dėl darbuotojų atleidimo kaštų ir t.t.

Sprendimas kelti restruktūrizavimo bylą buvo priimtas matant neišvengiamumą ir būtinybę tokio sprendimo. Esame vieni didesnių gamybos įmonių Tauragės regione, turintys kone 200 darbuotojų, tad turėjome elgtis atsakingai ir priimti ne patį lengviausią sprendimą. Pagal parengtus restruktūrizavimo metmenis esame numatę pradėti, nors ir nedideliais žingsniais, dengti skolas. Žinoma, įsiteisėjus teismo nutarčiai ir pradėjus darbą restruktūrizavimo administratoriui, konsultuosimės su juo, kaip maksimaliai gerai ir efektyviai viską padaryti ir pasiekti geriausių rezultatų.

Įgyvendindama restruktūrizavimą bendrovė numato atlikti detalų gaminamos produkcijos pelningumo įvertinimą, susitelkiant į pelningiausių gaminių asortimento pardavimo didinimą. Kuriami nauji gaminiai, planuojamas naujas asortimentas bei naujo prekinio ženklo, artimesnio šių dienų pirkėjui, įvedimas į rinką. Dėsime visas pastangas, kad teigiami rezultatai būtų pasiekti be darbuotojų skaičiaus mažinimo.

Ypatingas dėmesys skiriamas naujų eksporto rinkų paieškai. Vedamos derybos ir pasirašytas ketinimų protokolas su keletu Vokietijos tinklų, turinčių didelę patirtį mažmeninėje ir didmeninėje prekyboje bei turinčių nuosavus prekybos tinklus.

Toliau bus optimizuojamas mažmeninės prekybos tinklas, atsisakoma nuostolingų mažmeninės prekybos taškų, mažinant etatų skaičių bei sąnaudas, plečiant pardavimo kanalus per trečiąsias šalis.

Turime siekį persiorientuoti nuo regioninio gamintojo įvaizdžio prie visos šalies kepyklos gaminių rinkos žaidėjų.

Mūsų įsitikinimu, UAB „Molupis ir Ko“ yra pajėgi atsiskaityti su visais kreditoriais ir pašalinti laikinus finansinius sunkumus, turime daug patyrusių darbuotojų ir stiprius verslo partnerius.

Mūsų įmonės gaminama produkcija yra plačiai žinoma bei teigiamai įvertinta daugelio vartotojų, o diegiamos technologijos ir veiklos valdymo procesai užtikrina konkurencingumą ateityje.

Kaip mus patikino pasirinkto ir teismo paskirto restruktūrizavimo administratoriaus UAB „Klaipėdos administratorių biuras“ atstovas, jie tiki UAB „Molupis ir Ko“ sėkme ir, jų nuomone, sveikintinas įmonės akcininkų lemtingas sprendimas nelaukiant iki kreditoriai pradės inicijuoti bankroto bylą įmonei, prašyti teismo iškelti restruktūrizacijos bylą. Taip pat norime pažymėti, kad „Klaipėdos administratorių biuras“ kiekvienais metais paprastai užbaigia po keletą restruktūrizavimo bylų, kai įmonės atstato mokumą, sureguliuoja srautus ir toliau tęsia veiklą kaip „išgijusios“, atsiskaito su kreditoriais“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius