Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnius ir maitinimo įstaigos tariasi dėl atidarymo: savivaldybė pasiūlė dešimties punktų planą

Antradienį virtualiame susitikime Vilniaus miesto savivaldybė bendravo su matinimo įstaigų atstovais ir pristatė sumanymus, kaip atgaivinti kavinių, barų, restoranų veiklą Vilniaus mieste. Mero patarėjas Karolis Žukauskas prognozavo, kad įstaigos galės atsidaryti ne anksčiau gegužės 1 d., tačiau savivaldybė verslui pasiūlė atsidarymo gaires.
Lauko kavinės atnaujino savo veiklą
Lauko kavinės atnaujino savo veiklą / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Mero patarėjas Karolis Žukauskas susirinkusiems maitinimo įstaigų industrijos atstovams pristatė dešimt galimų veiksmų, kurių ketinama imtis.

Kadangi pirmiausia atsidarys tos įstaigos, kurios veikia lauke, kaip ir pernai numatyta daugiau laisvės viešoje vietoje statant lauko staliukus. Pagal priimtas lauko kavinių taisykles, privaloma išsaugoti laisvą nuo kliūčių juostą: ne mažiau kaip 1,5 m pločio intensyvaus eismo gatvėse Senamiestyje, ne mažiau kaip 1,2 m pločio ramaus eismo gatvėse Senamiestyje ir mažiausiai 2,25 m pločio likusioje miesto dalyje.

Kadangi norinčių atsidaryti lauke yra daugiau nei numatytų vietų, šiuo metu ieškoma papildomų erdvių. Tikimasi, kad savivaldybė daugiau žinių šia tema pateiks kitą savaitę. Esamų numatytų viešųjų erdvių išdalijimo lauko kavinėms rezultatai bus paskelbti penktadienį.

Pirmojo karantino metu Vilniuje buvo uždarytos keturios miesto gatvės, kuriose galėjo įsikurti lauko kavinės. Panaši tvarka galios ir šiais metais, tiesa, kol kas nėra visiškai aišku dėl senamiesčio Stiklių gatvės, kuri buvo uždaryta praėjusiais metais, taip pat Dominikonų gatvės, kurią virtualaus susirinkimo metu pasiūlė keli verslo atstovai. Mero patarėjas neatmeta galimybės, kad uždarytų gatvelių galėtų būti ir daugiau, jis paragino verslą iki gegužės pradžios teikti pasiūlymus.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Penktadienio vakaras Vilniaus gatvėse

Prekiauti iš maisto vagonėlių kaip ir pernai senamiestyje nebus galima, tačiau kitose vietose galios laisvesnė tvarka. Pirminė idėja yra kviesti tokius prekiautojus įsikurti prie Baltojo tilto, nors ši vieta dar galutinai nepatvirtinta.

Siekiant padėti verslams finansiškai, skelbiama, kad svarstoma terasų mokestį sumažinti iki nulio. Miesto taryba tokio mokesčio panaikinimą svarstys trečiadienį.

Iš savivaldybės patalpas nuomojantiems verslams norima suteikti 75 proc. nuolaidas šešiems mėnesiams. Taryba pritaria 3 mln. eurų kompensacijai įvairioms nukentėjusioms įstaigoms, dalis kurių bus skirta šios kompensacijoms. Realiausia, kad ši nuolaida galios toms įstaigoms, kurios veiks nuo sausio iki liepos 1 d., nepaisant to, kada atsidaryta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmadienio vakarą žmonės būriavosi lauko kavinėse Vilniuje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Pirmadienio vakarą žmonės būriavosi lauko kavinėse Vilniuje

Savivaldybė svarsto su verslu sudarytų nuomos sutarčių pratęsimą. Jos galės būti pratęstos, tačiau ne ilgiau nei 10 mėnesių laikotarpiui pagal įstatymus.

K.Žukauskas taip pat pristatė tris abstraktesnes pagalbos maitinimo įstaigoms idėjas. Viena jų yra imuniteto pasas, kuris padėtų pradėti veiklą anksčiau, nei šalis pradėtų fiksuoti priimtinus viruso plitimo rezultatus. Savivaldybė dėl šios priemonės kalbasi su Vyriausybe.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas taip pat minėjo, kad miesto meras kreipsis dėl paramos paketų verslui.

Savivaldybės atstovai taip pat skatina ir kitus privačius pagalbos projektus, tokius kaip pernai startavęs projektas talonai.lt, kurį globojo Vilniaus savivaldybė. Šis projektas restoranus, kavines ir barus pirmojo karantino metu kvietė nemokamai registruotis, o vilniečius – pirkti savo pamėgtų vietų paslaugas – tam, kad sunkiausiu laikotarpiu šios vietos nežlugtų. Įsigytais kuponais buvo galima pasinaudoti vėliau, maitinimo įstaigoms atsidarius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius