Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 04 20 /17:08

„Wolt“ ir „Bolt Food“ platformose nebeliko V.Matijošaičio netiesiogiai valdomų restoranų

Maisto pristatymo platformos „Wolt“ ir „Bolt Food“ atsisakė bendradarbiavimo su „Amber Food“ priklausančiais restoranais. Bendrovės tokį sprendimą motyvavo neaiškiomis „Amber Food“ sąsajomis su Rusija. Pastaroji įmonė netiesiogiai priklauso Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui, kuris yra ir „Vičiūnų grupės“, iki šiol vykdančios savo veiklą Rusijoje, akcininkas.
„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija
„Wolt“ kurjeris / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Amber Food“ grupė valdo restoranus „Charlie Pizza“, „Katpėdėlė“, „La Crepe“, „Sugamour“, „Manami“, „Guacamole“ bei dar kelis prekės ženklus.

„Amber food“ grupės akcininkais yra įmonės vadovas Gediminas Balnis ir bendrovė „Deltos investicijos“, priklausanti dabartiniam Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui.

Bendradarbiavimą su įmone „Wolt" nutraukė antradienį, balandžio 19 dieną.

Tuo tarpu kitos maisto pristatymo platforma „Bolt Food“ bendradarbiavimą nutraukė nuo šiandien, 15min patvirtino jos atstovai.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Bolt Food“ kurjeris
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Bolt Food“ kurjeris

Justinas Bambalas, „Bolt Food“ vadovas Lietuvoje, teigė, kad situaciją dėl „Amber food“ restoranų grupės stebėjo jau kurį laiką. „Viešumoje minimos sąsajos su Rusija nėra vertybiškai priimtinos nei mums, nei daugumai mūsų klientų. Vis dėlto, esame linkę pasitikėti kiekvienu iš savo restoranų-partnerių, todėl anksčiau atsižvelgėme į jų pareiškimus apie veiklos Rusijoje stabdymą“, – aiškino jis.

„Šiandien matome, kad esminių pokyčių šioje situacijoje nėra, todėl bendradarbiavimas buvo sustabdytas. Kol nebus išsklaidytos bet kokios abejonės dėl ryšių su Rusija, galimybių grąžinti restoranus į „Bolt Food“ nematome“, – sprendimą atsisakyti bendradarbiavimo su „Amber food“ aiškino J.Bambalas.

Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno vadovų spaudos konferencija
Erikas Ovčarenko/BNS/Kauno vadovų spaudos konferencija

„Artimiausioje ateityje mūsų platformoje nebus jokių „Amber Food Group“ restoranų. Mūsų bendradarbiavimas su „Amber Food“ yra sustabdytas, kol „Amber Food“ aiškiai įrodys, kad nėra susijusi su Rusijos vyriausybe ar šalimis, kurioms taikomos sankcijos“, – 15min komentavo „Wolt Baltics“ generalinė direktorė Liis Ristal.

Ji teigė, kad dėl sąsajų su Rusija į bendroves „Amber Food“ ir „Vičiūnų grupė“ kreipėsi dar prieš kelias savaites, buvo sustabdžiusi bendradarbiavimą, tačiau sulaukė patikinimų, kad veikla Rusijoje bus nutraukta.

„Vičiūnų grupė“ pažadėjo, kad nutrauks gamybą Rusijoje ir visiškai pasitrauks iš Rusijos rinkos, o „Amber Food Group“ mus aiškiai patikino, kad, nepaisant tų pačių savininkų, įmonė nėra integruota į „Vičiūnų grupės“ struktūrą, neturi konsoliduotos atskaitomybės ir veikia visiškai savarankiškai. Remdamiesi šiais patikinimais, atnaujinome bendradarbiavimą su „Amber Food Group“. Deja, daugelio patikimų šaltinių duomenimis, „Vičiūnų grupė“ ir toliau gamina Rusijoje, o „Amber Food Goup“ priklausomybė tam tikroms partijoms ir Rusijos vyriausybei yra neaiški“, – komentavo įmonės vadovė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./„Wolt“ kurjerių surengta protesto akcija

Ji pridūrė, kad įmonė griežtai žvelgia į su Rusija susijusius partnerius – sustabdytas bendradarbiavimas su visais restoranais ir parduotuvėmis, kurias kontroliuoja ar remia Rusijos vyriausybė, visi prekybos partneriai Baltijos šalyse paprašyti pašalinti iš „Wolt“ programėlės produktus, kurie yra pagaminti Rusijoje, gaunami iš Rusijos, arba yra tiesiogiai susiję su Rusijos vyriausybe.

„Savaime suprantama, kad šis klausimas yra rimtas. Bendrovė „Wolt“ yra įsipareigojusi laikytis tarptautinių prekybos sankcijų ir užtikrinti, kad būtų laikomasi vietos ir tarptautinių veiksmų. Todėl reguliariai tikriname savo prekybininkus ir iš savo platformos pašalinsime įmones, kurių savininkai yra susiję su Rusijos vyriausybe ar kitomis šalimis, kurioms taikomos sankcijos“, – komentavo L.Ristal.

Restoranų grupės vadovas: negalime išeiti iš ten, kur mūsų nėra

„Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis 15min sakė vertinantis tai kaip emocinį, o ne racionalų sprendimą. „Platformos yra gerai, bet aišku yra nebūdingas dalykas, kad jos kaip ir virtualios, nemato, kas vyksta realiai, sprendimai priiminėjami iš Suomijos ar Estijos. Akcininkas yra Kauno miesto meras, bet verslas supranta, kad rinkimai praeina, o verslai lieka. Tai čia pirmą kartą susidūrėme, verslas su verslu segmente, taip reaguojant realiai į kelių influencerių suburtas nedideles komandas“, – kalbėjo vyras.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gediminas Balnis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Gediminas Balnis

Jis pridūrė, kad įmonei protestai ir atsisakymas bendradarbiauti yra skaudūs iš reputacijos pusės. G.Balnis taip pat skundėsi, kad įmonė susiduria su dvigubais standartais ir kaip pavyzdį paminėjo, kad Rusijoje vis dar prekiaujama „Burger King“ mėsainiais, o „McDonald's“ nors ir nevykdo veiklos, bet moka pinigus darbuotojams. Šių restoranų maisto pristatymo programėlės iš savo sąrašo Lietuvoje neišbraukė.

Jis pridūrė iš pristatymo bendrovių neišgirdęs konkrečių sąlygų, kurios leistų tęsti bendradarbiavimą.

„Mes jau tai būtume padarę seniai. Paprasčiausiai atnaujins bendradarbiavimą kada praeis bloga emocija arba kada suras kitą auką. Raštu mes net nesame nieko iš jų gavę. Mes negalime išeiti iš ten, kur mūsų nėra – aš galiu uždaryti restoraną Klaipėdoje ir perkelti į Vilnių, bet negaliu išeiti nei iš Rusijos, nei iš Baltarusijos“, – sakė G.Balnis.

Paklaustas, ar kalbėjosi dėl šios situacijos su V.Matijošaičiu, dėl ryšių su kuriuo ir kilo aktyvistų pasipiktinimas, G.Balnis pabrėžė, kad Kauno meras yra tik finansinis investuotojas, todėl situaciją greičiausiai žino „iš spaudos“. Jis minėjo kreipęsis į „Vičiūnų grupę“ dėl situacijos išaiškinimo, tačiau papildomo paaiškinimo nesulaukta, išskyrus tai, kad grupė viešai išplatino pranešimą neigiantį „Amber Food“ priklausymą „Vičiūnų grupei“.

G.Balnis pridūrė, kad grupės restoranai įdarbina 150 ukrainiečių.

Aktyvistai ragina boikotuoti ir fizinius restoranus

Balandžio 20 d. aktyvistai visoje Lietuvoje ragina neiti į „Amber Food“ tinklui priklausančius restoranus dėl jų sąsajų su V.Matijošaičiu.

Aktyvistai renkasi prie beveik 20 su V. Matijošaičiu ir jo šeimos nariais siejamų restoranų, rašoma pranešime spaudai.

Vieno iš pagrindinio akcijos informatoriaus Olego Šurajevo teigimu, prie kiekvieno iš restoranų atėjo po 2 savanorius, kurie informuoja ateinančius restoranų klientus apie „Vičiūnų grupės“ veiklą Rusijoje bei sąsajas tarp jos bei lankomų restoranų.

Aktyvistai skaičiuoja, kad prie restoranų durų per šiandien apsisuko daugiau kaip 200 žmonių.

Organizatorių nuotr./Protestuojantys savanoriai
Organizatorių nuotr./Protestuojantys savanoriai

„Nors „Amber Food“ manipuliuoja žmonėmis teigdami, kad yra įdarbinę daugiau kaip 130 Ukrainos pabėgėlių, šiame kontekste tai yra prastas argumentas. Tie patys darbuotojai iš Ukrainos tikriausiai net nežino, kad restoranai, kuriuose jie dirba, priklauso žmogui, kuris savo mokesčiais palaiko Rusijos vykdomus veiksmus Ukrainoje. Jeigu jie tai žinotų, ko gero, šiuose restoranuose net nedirbtų“, – teigia O. Šurajevas.

Prieš „Amber Food“ restoranus pastarosiomis savaitėmis vykdyta ir daugiau protesto akcijų. Pavyzdžiui, praėjusią savaitę Kaune, prie Laisvės alėjoje esančios picerijos „Charlie Pizza“ du jauni Kauno aktoriai protestavo su plakatu, skelbiančiu „Būsi sotus tik per ukrainiečių lavonus“.

„Mūsų tikslas – išreikšti paramą Ukrainai. Norime, kad Matijošaičių verslas pasitrauktų iš Rusijos ir neremtų jos. Norime boikotuoti restoranus, kurie iš dalies priklauso (Visvaldui – aut. past.) Matijošaičiui – jis yra pagrindinis jų akcininkas. Jo „Vičiūnų grupė“ nesitraukia iš Rusijos rinkos, turi ten fabrikus. Neužtenka jam (Kauno merui – aut. past.) drąsos neremti karo Ukrainoje“, – 15min tuomet teigė vienas iš dviejų protesto akcijos sumanytojų Povilas Jatkevičius.

„Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis portalui teigė, kad tiesioginės panašių akcijų įtakos verslui ar svečių srautui bendrovė neva nejaučianti.

„Vičiūnų grupė“ yra pabrėžusi, kad „Amber Food“ nėra grupės dalis ir neturi sąsajų su „Vičiūnų grupės“ verslu Rusijoje, vis dėlto, neslėpė to, kad į jį investavo „Vičiūnų grupės“ akcininkas V.Matijošaitis ir jo šeimos nariai. Grupė žada trauktis iš Rusijos, kur turi keletą gamyklų, tačiau tai turėtų padaryti tik po keturių mėnesių.

Kovo 1 d. „Amber food“ pardavė jai priklausančius restoranus „Carskoje selo“. Tiesa, dėl pardavimo sutarta dar prieš karą Ukrainoje, o su naujuoju savininku nutarta prekinio ženklo naudojimą nutraukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius