Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 09 16 /20:52

A.Lukašenka paskelbė, kada bus paleista Astravo atominė elektrinė

Protestų dėl suklastotų prezidento rinkimų krečiamas Baltarusijos vadovas Aliaksandras Lukašenka trečiadienį paskelbė, kada bus paleista Astravo atominė elektrinė. A.Lukašenka tai pranešė per susitikimą su jam ištikimais politiniais lyderiais, praneša portalas tut.by, remdamasis vyriausybiniu telegram-kanalu „Pul pervogo“.
Astravo atominė elektrinė
Astravo atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Rengiama paleidimui mūsų pirmoji atominė elektrinė. Kviečiu visus, manau, lapkričio 7-ąją, mums reikšmingą dieną, nuvykti ten ir suvokti, kad mes pagaminome pirmąją elektrą mūsų atominėje elektrinėje“, – sakė A.Lukašenka.

Iš pradžių pirmąjį bloką buvo planuota paleisti 2016 m., vėliau data nukelta į 2018 m. lapkritį. Tačiau montuojant reaktoriaus korpusą įvyko incidentas, tad bloko paleidimas buvo nukeltas į 2019 m., o galiausiai – į 2020 m. Antrąjį bloką planuojama paleisti 2021 m.

Gegužės 6 d. į elektrinę buvo atvežtas branduolinis kuras. Nuo rugpjūčio 7 d. branduolinis kuras buvo pradėtas krauti į pirmąjį bloką.

Praėjusią savaitę Astravo jėgainėje pradėti pirmojo reaktoriaus hidrauliniai bandymai.

Lietuva ir kitos Baltijos šalys šią Rusijos korporacijos "Rosatom" statomą elektrinę laiko nesaugia ir priešinasi jos paleidimui.

Lietuva ir aktyviausia Astravo AE kritikė, akcentuojanti būtinybę laikytis saugumo reikalavimų projekte. Savo ruožtu Minskas atmeta kritiką.

Baltijos šalys planuoja boikotuoti Astravo atominės elektrinės elektrą, ir intensyviai ieško sutarimo, kaip šiuos planus įgyvendinti.

Pirmąją Baltarusijoje branduolinę jėgainę netoli Lietuvos valstybinės sienos stato Rusijos valstybinė branduolinės energetikos korporacija „Rosatom“, projektas finansuojamas Rusijos valstybine paskola. Jėgainė turės du rusiško VVER projekto reaktorius, kurių kiekvieno galia – 1 200 megavatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius