Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Auganti naftos gavyba JAV kelia vis didesnį OPEC susirūpinimą

Naftos kainos, kurias buvo nusmukdęs pasaulinis naftos perteklius, pastaruoju metu stabiliai auga, naftos rinkai grįžtant prie balanso dėl jungtinių naftos gamintojų pastangų. Tačiau auganti skalūnų naftos gavyba Jungtinėse Valstijose kaišo pagalius į ratus, pirmadienį perspėjo Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC).
Naftos perdirbimo įmonė
Naftos perdirbimo įmonė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2016 metų pradžioje naftos kainos buvo smukusios iki 35 JAV dolerių, tačiau nuo tada gerokai atsigavo ir praėjusį mėnesį pasiekė aukščiausią lygį per trejus metus, kas „rodo, kad OPEC ir ne OPEC šalių veiksmai balansuoja rinką“, nurodoma mėnesinėje OPEC ataskaitoje.

Geri ekonominiai duomenys, ypač Jungtinėse Valstijose ir Vokietijoje, taip pat geopolitinė įtampa Artimuosiuose Rytuose taip pat padeda palaikyti naftos kainą, pažymėjo kartelis.

Tačiau „auganti naftos gavyba Jungtinėse Valstijose ir toliau kelia rūpestį“.

Kaip žinoma, 2016 metų pabaigoje OPEC ir ne OPEC šalys, tokios kaip Rusija, susitarė riboti naftos gavybos apimtis, kad sumažėtų naftos perteklius pasaulinėje rinkoje. Susitikime Vienoje praėjusių metų lapkričio pabaigoje šalys sutarė gavybos ribojimus tęsti iki šių metų pabaigos.

Tačiau augant naftos kainoms, skalūnų naftos gamintojos, ypač Jungtinėse Valstijose, kurios nedalyvauja susitarime dėl naftos gavybos ribojimo, vis labiau didina gavybos apimtis, kad pasinaudotų kainų kilimu.

Visa tai kelia grėsmę trapiam balansui naftos rinkoje, kuris iki šiol buvo pasiektas, perspėja OPEC.

Kalbant apie pasaulinės naftos paklausos perspektyvas, OPEC prognozuoja, kad paklausa šiais metais ir toliau augs, nes ekonominis atsigavimas įsibėgės. Kartelis prognozuoja, kad šiais metais pasaulinė naftos paklausa padidės iki 98,6 mln. barelių per dieną, palyginti su 97,01 mln. barelių pernai.

Prognozės buvo padidintos nuo ankstesnių ir „daugiausia atspindi teigiamas ekonomines perspektyvas“, pažymėjo OPEC.

Kartelis prognozuoja, kad šiais metais pasaulinės naftos paklausos augimą daugiausia skatins benzinas, aviaciniai degalai ir dyzeliniams automobiliams skirta alyva. Taip bus dėl augančių automobilių pardavimų JAV, Kinijoje ir Indijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius