TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Elektros rinkoje horizontas šviesėja: rugsėjis – pirmas mėnuo nuo balandžio, kai kaina mažėjo

Pastaraisiais metais elektros kainos šuoliavo į viršų, tačiau rugsėjį jau atsirado ir gerų žinių. Lietuvos energetikos agentūros (LEA) Energetinio saugumo ir inovacijų centro vadovas Vytautas Budreika tvirtina, kad rugsėjis buvo pirmas mėnuo nuo balandžio, kai elektros kaina mažėjo. „Spalio mėnesį, sprendžiant pagal jo pradžią, situacija bus dar geresnė, kainos mažės“, – teigė jis.
Saulėtekis
Elektros kainos / Alvydo Januševičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos energetikos agentūros duomenimis, lyginant su rugpjūčiu, rugsėjį didmeninė elektros kaina mažėjo 25 proc. – nuo 480 Eur/MWh iki 359,7 Eur/MWh.

„Rugsėjo 18 dieną elektros kaina pirmą kartą nuo balandžio mėnesio buvo mažesnė negu 2021 metais“, – pastebėjo V.Budreika.

Asmeninio archyvo nuotr./Vytautas Budreika
Asmeninio archyvo nuotr./Vytautas Budreika

Pasak jo, tai lėmė atvėsę orai, pasibaigę įvairūs remonto darbai kaimyninėse valstybėse ir dėl to padidėjusi pralaidumo galia tarp Latvijos ir Estijos bei pigusios gamtinės dujos.

Lietuvoje kainos – vienos didžiausių ES

Elektros kainos mažėjo visame regione, tiesa, Lietuvoje jos išliko didžiausios regione ir vienos didžiausių Europos Sąjungoje. „Bet panašios su Vokietija ir Latvija“, – pastebi V.Budreika.

LEA duomenimis, Lietuvos zonoje didmeninės elektros kainos biržoje rugsėjį siekė 360 Eur/MWh, Latvijoje – 351 Eur/MWh, Vokietijoje – 325 MWh, o štai Estijoje – 229 Eur/MWh, Suomijoje – 215 Eur/MWh.

Įdomu, kad mažiausios elektros kainos ES rugsėjį buvo Ispanijoje ir Portugalijoje – 120 Eur/MWh ir 136 Eur/MWh atitinkamai. Šios abi šalys yra uždėjusios dujų, naudojamų elektros gamybai, lubas.

Tai rodo, kad Europos Sąjungos šalių šiuo metu svarstoma priemonė apriboti dujų kainą elektros gamybai veiktų – šį pasiūlymą Europos Komisijai pateikė 15 ES šalių.

„Ispanija ir Portugalija, kurios šią priemonę taiko nuo birželio pradžios, turėjo vieną mažiausių kainų. Tai rodo, kad šitas sprendimas veikia ir pritaikytas ES mastu galėtų prisidėti prie kainų mažinimo“, – mano V.Budreika.

Tiesa, ekspertas atkreipė dėmesį, kad šio siūlymo kritikai mano, jog tai padidintų dujų poreikį, kas galiausiai vėl privestų prie dujų kainos augimo.

Beje, Lenkija taip pat atsiduria tarp šalių, turinčių vieną mažiausių kainų ES – 176 Eur/MWh. Pasak V.Budreikos, ši šalis rado būdą pardavinėti akmens anglį savo elektrinėms tris kartus pigiau nei pasaulinės kainos. Be to, Lenkija apribojusi eksportą į kitas šalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius