Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Elektros tiekėjų kainos šią savaitę: tarp brangiausių – naujas lyderis, lankstūs planai – pigesni

Šią savaitę iš fiksuotų planų pigiausius siūlo „Elektrum Lietuva“, o labiausiai brango „Enefit“ pasiūlymas, rodo Lietuvos energetikos agentūros atliktas palyginimas. Beje, analizė taip pat atskleidžia, kad lankstūs, su biržos kainomis, susieti planai – gerokai pigesni negu fiksuoti.
Elektros tiekėjai
Elektros tiekėjai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos energetikos agentūra, kaip ir kiekvieną savaitę, skelbia elektros tiekėjų planų palyginimus. Informacija apie pasiūlymus yra pateikiama juos sugrupuojant į dvi grupes: planai su fiksuota kaina, kuriuos siūlo keturi tiekėjai, ir planai su nefiksuota kaina (susieta su „Nord Pool“ biržos vidutine kaina), kurią siūlo visi šeši nepriklausomi elektros tiekėjai.

Fiksuoti vieno laiko zonos planai: labiausiai brango „Enefit“

Palyginus vienos laiko zonos planus su fiksuota kaina matyti, kad šią savaitę pigiausią planą, vertinant 18–24 metų fiksavimo laikotarpį, siūlė „Elektrum Lietuva“ – antradienio duomenimis, prognozuojama mėnesio sąskaita, pasirinkus šį tiekėją, siektų 45,75 euro. Per savaitę „Elektrum Lietuva“ planas atpigo 1,76 euro. Antras pagal pigumą – „Perlas energija“, kurio prognozuojama mėnesio sąskaita būtų 46,35 euro. Šio tiekėjo planas atpigo net 3 eurais.

O po kritikos, kad siūlo brangiausius planus rinkoje, praėjusią savaitę 3,3 euro kainas sumažinęs „Ignitis“, šią savaitę juos kilstelėjo iki 48,9 euro.

Brangiausias šią savaitę – „Enefit“, kurio prognozuojama mėnesinė sąskaita paaugo 3,4 euro, t. y. iki 51,32 euro, rodo Lietuvos energetikos agentūros analizė.

Lietuvos energetikos agentūra/Fiksuoti vieno laiko zonos planai birželio 1 d.
Lietuvos energetikos agentūra/Fiksuoti vieno laiko zonos planai birželio 1 d.

Vertinant kilovatvalandės kainą, tendencija ta pati: „Enefit“ ji yra brangiausia – 34 centai už kilovatvalandę, „Ignityje“ – beveik 33 centai, „Perlas energijoje“ – 31 centas, o „Elektrum Lietuva“ – tarp 30–31 cento.

Šios prognozuojamos mėnesinės sąskaitos apskaičiuotos darant prielaidą, kad per mėnesį yra suvartojama apie 150 kWh elektros energijos ir pasirenkamas vienos laiko zonos ar dviejų laiko zonų tarifas. Pateikiami tarifai yra iš nepriklausomų tiekėjų planų su 18–24 mėn. kainos fiksavimo laikotarpiu (išimtis – „Perlas energija“, kuris siūlo tik 6 mėn. kainos fiksavimo laikotarpį) be jokių papildomų nuolaidų.

Fiksuoti dviejų laiko zonų planai

Palyginus fiksuotus dviejų laiko zonų planus matyti, kad, šios savaitės duomenimis, pigiausios sąskaitos taip pat pasiektų pasirinkusius „Elektrum Lietuva“ – prognozuojama mėnesio sąskaita būtų 47,21 euro.

Antroje vietoje pagal pigumą – „Perlas energija“ (47,85 euro), trečioje „Ignitis“ (50,35 euro), o brangiausias – „Enefit Lietuva“ (50,97 euro).

Lietuvos energetikos agentūra/Dviejų laiko zonų fiksuoti planai birželio 1 d.
Lietuvos energetikos agentūra/Dviejų laiko zonų fiksuoti planai birželio 1 d.

Atliekant skaičiavimus daroma prielaida, kad 65 proc. elektros energijos suvartojama dienos metu, o 35 proc. – nakties metu. Nuo šiol, atsižvelgiant į Lietuvos nepriklausomų elektros tiekėjų asociacijos pasiūlymą, kainos bus fiksuojamos kiekvienos savaitės antradienį.

Lankstūs planai: kur pigiausia, kur brangiausia

Lietuvos energetikos agentūra palygino ir lanksčius, su biržos kaina susietus tiekėjų siūlomus planus. Agentūra įvertino tiek tiekėjų internetinėje svetainėje nurodytas kainas, tiek paskaičiavo, kiek kainuotų planai vertinant pagal gegužės mėnesio „Nord Pool“ biržos vidutinę kainą.

Vertinant pagal vieningą bazę – gegužės mėnesio „Nord Pool“ biržos vidutinę kainą – matyti, kad rinktis su biržos kaina susietus planus būtų gerokai pigiau negu fiksuotus. Čia nėra ir didelių skirtumų tarp tiekėjų siūlomų kainų. Lanksčių planų prognozuojama mėnesio sąskaita sukasi aplink 38 eurų ribą, kai pigiausio fiksuoto plano prognozuojama sąskaita – beveik 46 eurai, o brangiausio – 51 euras.

Pigiausią nefiksuotą planą, antradienio duomenimis, siūlė „Birštono energija“ – 37,8 euro, „Elektrum Lietuva“ – 37,96 euro, „Ignitis“ – 38,27 euro, „EGTO energija“ – 38,39 euro, „Perlas energija“ – 38,4 euro. Brangiausias ir vėl „Enefit“, kurio prognozuojama mėnesio sąskaita – 40,05 euro.

Lietuvos energetikos agentūra/Planų su nefiksuota elektros energija mėnesio sąskaita, birželio 1 d.
Lietuvos energetikos agentūra/Planų su nefiksuota elektros energija mėnesio sąskaita, birželio 1 d.

Pasiūlymų su nefiksuota elektros energijos kaina prognozuojama mėnesio sąskaita apskaičiuota darant prielaidą, kad per mėnesį yra suvartojama apie 150 kWh elektros energijos ir pasirenkamas vienos laiko zonos tarifas.

Į antrąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą patenkantys gyventojai, suvartojantys 1–5 tūkst. kilovatvalandžių elektros energijos per metus, nepriklausomą tiekėją turi pasirinkti iki birželio 1 d.

Siekiant gyventojams sušvelninti kainų kilimą, Vyriausybė taip pat patvirtino kompensaciją, dėl kurios dauguma gyventojų turėtų mokėti apie 24 centus už kilovatvalandę. Tiesa, maksimali nuolaida, kurią galima pritaikyti, sieks 9 centus už kilovatvalandę. Tai reiškia, kad nepermokės tie gyventojai, kurie pasirinks planą, pagal kurį kilovatvalandės kaina neviršys 33 centų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius