Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Energetikos ekspertas T.Janeliūnas siūlo įvertinti ir tiekėjo patikimumą, ir gautas nuolaidas

Elektros liberalizavimo įgyvendinimą iškritikavęs Energetinių tyrimų instituto direktorius, energetikos ekspertas Tomas Janeliūnas pataria renkantis tiekėją įvertinti ne tik siūlomų planų kainas, bet ir tiekėjo patikimumą, gaunamas nuolaidas.
Tomas Janeliūnas
Tomas Janeliūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antrojo rinkos liberalizavimo etapo pabaiga – jau ne už kalnų. Nuo 1 iki 5 tūkst. kilovatvalandžių elektros per metus suvartojantys gyventojai iki birželio 18 dienos privalo pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją.

Nors pasirinkimo diena artėja, apsispręsti nėra taip paprasta – vartotojams galvosūkių kelia skirtingi tiekėjų siūlomi planai, klausimai, ar verta rinktis biržinę, o gal fiksuotą elektros kainą, ką vertėtų žinoti apie valstybės kompensaciją, kuri bus taikoma elektros kainai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Perlas energija“
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./„Perlas energija“

Kiek anksčiau aštriai sukritikavęs tiek elektros tiekėjus, tiek liberalizacijos modelį parengusias institucijas, T.Janeliūnas teigė, kad vartotojai negauna teisingos ir visapusiškos informacijos.

Ekspertas su 15min pasidalijo patarimais, ką vertėtų žinoti renkantis nepriklausomą elektros tiekėją.

1. Rinkdamiesi remkitės elektros tiekėjo puslapyje nurodoma informacija

Prieš priimant sprendimą pirmiausia reikia išsiaiškinti, ką siūlo skirtingi elektros tiekėjai. Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) yra sukūrusi elektros kainų palyginimo skaičiuoklę, Lietuvos energetikos agentūra kas savaitę pateikia tiekėjų kainų palyginimo statistiką.

Tačiau T.Janeliūnas sako, kad geriausia būtų remtis tiekėjų interneto puslapiuose esančia informacija, nes ji yra aktualiausia ir naujausia.

„Neišvengiamai reikia atsidurti tiekėjo puslapyje ir ten galutines sąlygas išsiaiškinti. Gali būti, kad duomenys kažkur vėluoja ar nėra patys tiksliausi. Lietuvos energetikos agentūros daromos apžvalgos ir VERT skaičiuoklė yra tik papildomas šaltinis“, – 15min sakė T.Janeliūnas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomas Janeliūnas

Tuo metu problemų su VERT skaičiuokle, anot jo, kelia tai, kad joje kainos lyginamos pagal tai, kokia yra galutinė sąskaitos už elektrą suma, tačiau nevertinama, kuo tiekėjų sąlygos skiriasi pagal kitus kriterijus: kilovatvalandės kainą, papildomus mėnesio mokesčius.

„VERT visiškai neduoda rezultatų, renkantis nefiksuotą kainą. Man yra keista, kad kalbėdami apie tai, jog neva leidžia palyginti visus planus, jie išima iš savo skaičiuoklės galimybę palyginti kintančios kainos variantus tarp nepriklausomų tiekėjų. Šiame etape kintančios kainos yra mažesnės nei esančios fiksuotuose planuose, kuriuos VERT pateikia“, – nurodė ekspertas.

2. Pasidomėkite, ar pasirinktas tiekėjas bus pajėgus įgyvendinti įsipareigojimus

Renkantis tiekėją, T.Janeliūnas siūlo atkreipti dėmesį ne tik į kainą, bet, ir į, atrodo, šalutinius rodiklius: pavyzdžiui, pasidomėti, kiek darbuotojų turi tiekėjas, nes nuo to gali priklausyti, kaip sklandžiai bus teikiama paslauga.

„Manau, kad bet kokią paslaugą užsakant svarbu turėti kriterijus, pagal kuriuos būtų galima vertinti tiekėjo ilgalaikį patikimumą. Tai nėra kažkokios vienkartinės paslaugos įsigijimas, tai yra vienos iš būtiniausių paslaugų užsakymas – dažniausiai, ilgam laikui. Tikriausiai visi vartotojai tikisi, kad nekils nesklandumų prašant kažkokių paaiškinimų, pagalbos, o iškilus nesusipratimams problemos bus greitai išspręstos“, – aiškino T.Janeliūnas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Elektros tiekėjai
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Elektros tiekėjai

Jis sakė, kad šioje vietoje gali kilti abejonių, ar esant dideliems vartotojų srautams mažos įmonės, turinčios vos po kelis darbuotojus, suspės tinkamai teikti paslaugas bei paaiškinimus.

Jis priminė pastarojo meto laikotarpį – kai kurie nepriklausomi elektros tiekėjai buvo priversti pasitraukti iš šios rinkos ir savo klientus perduoti kitoms bendrovėms. Tokių atvejų praėjusiais metais buvo keli – 2021 m. kovą veiklą nutraukė „Inregnum“, o gruodį – „Vilniaus elektra“.

„Tokie klientų perdavimai nėra labai smagūs vartotojams, nes tai reiškia papildomus formalumus, sutarčių persirašymą ir panašiai. Tad aptarnavimo ir paslaugų teikimo rizikų įvertinimas, manau, yra vienas pirmųjų žingsnių, kuriuos reikėtų apgalvoti renkantis tiekėją“, – patarė T.Janeliūnas.

3. Tai fiksuoti ar nefiksuoti kainos?

Pasidomėjus kainomis ir išsiaiškinus, ar tiekėjas sugebės laikytis įsipareigojimų, metas svarbiausiam klausimui– rinktis fiksuotą kainą ar biržos?

Keturi tiekėjai – „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas energija“ ir „Elektrum Lietuva“ siūlo ir fiksuotus, ir lanksčius planus, o „Birštono elektra“ ir „EGTO energija“ siūlo tik lanksčius, nuo biržos kainų priklausomus planus.

T.Janeliūnas, komentuodamas šį momentą, sutiko, kad situacija labai keičiasi. Dar pernai rudenį ir vasarą jis sakė dažniausiai siūlydavęs kainą fiksuoti ilgam laikotarpiui ir nesukti galvos dėl kainų svyravimo. Visgi nuo to laiko situacija reikšmingai pasikeitė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektra
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Elektra

„Dabar aš siūlyčiau bemaž priešingą variantą, nes didžiausi kainos augimai jau turbūt įvyko. Dabar planai kol kas turbūt remiasi maksimaliais matytais kainų scenarijais biržose. Niekas tiksliai negali žinoti, ar tie maksimalūs scenarijai nebus viršyti ir nebus dar kažkokių rekordų. Tačiau pagal tai, kaip keičiasi kainos biržose šiuo metu, sakyčiau, kad ilgam laikui fiksuoti kainas pagal maksimaliai didelius tarifus būtų tikrai rizikinga“, – svarstė ekspertas.

Jis sakė, kad nepriklausomą elektros tiekėją su fiksuota kaina pasirinko dar praėjusių metų vasarą, tačiau, jei dabar reikėtų priimti sprendimą, rinktųsi biržinę kainą.

Dabar aš siūlyčiau bemaž priešingą variantą, nes didžiausi kainos augimai jau turbūt įvyko. Dabar planai kol kas turbūt remiasi maksimaliais matytais kainų scenarijais biržose.

„Nefiksuotos kainos sutartis nutraukti yra lengviausia, ten paprastai nėra jokių papildomų dovanų, nuolaidų. Nutraukti sutartis bus galima tada, jei matysite, kad jums nepatinka pokyčiai elektros biržose ir norite kažkokio stabilumo. Iš kitos pusės – jei augs kainos elektros biržose, žinoma, augs ir fiksuotų planų kainos. Vienaip ar kitaip išvengti kainų augimo turbūt yra neįmanoma“, – tikino T.Janeliūnas.

4. Turėkite omenyje, kad biržinės elektros kaina gali reikšmingai svyruoti

Visgi ekspertas akcentavo, kad kiekvieną mėnesį biržinės elektros kaina gali svyruoti gana reikšmingai. Pasak T.Janeliūno, pirmuosius kelis šių metų mėnesius elektros biržoje vidutinės mėnesio kainos kilo taip smarkiai, kad kilovatvalandės kainos sausį ir kovą skyrėsi dvigubai.

„Sausį sąskaitos buvo skaičiuojamos remiantis pačia didžiausia gruodį matyta vidutine mėnesio kaina, tada kilovatvalandės kaina „Nordpool“ biržoje buvo 23 centai už kilovatvalandę, neskaitant pridėtinės vertės mokesčio, perdavimo tarifo ir taip toliau. Atitinkamai vasario mėnesio kaina buvo gerokai žemesnė ir sąskaitos kovą, remiantis praėjusio mėnesio vidurkiais, buvo gerokai mažesnės“, – biržinės elektros kainų ypatumus aiškino T.Janeliūnas.

123RF.com nuotr./Elektros kaina
123RF.com nuotr./Elektros kaina

Visgi ilguoju laikotarpiu, pasak T.Janeliūno, kainų svyravimai išsilygina ir vartotojai, pasirinkę nefiksuoti kainos, kažkokių didelių skirtumų, palyginti su fiksuotu planu, pajusti neturėtų, nors juos ir gali gąsdinti kas mėnesį pasitaikantys svyravimai.

Kita vertus, jis pažymėjo, kad energijos išteklių kainų pokyčių šiuo metu užtikrintai prognozuoti niekas negali, nes geopolitinės bei klimato sąlygos, nuo kurių priklauso elektros kaina, labai smarkiai kinta.

5. Nutraukiant sutartį gali tekti sumokėti už „dovanas“

Jei pasirinkus tiekėją po kurio laiko norėsite nutraukti sutartį, tai galėsite padaryti visais atvejais – ir sudarius trumpalaikę, ir ilgalaikę, fiksuotos ar nefiksuotos kainos sutartį.

„Tai nėra kažkoks mirtinas įsipareigojimas net jei sutartis yra sudaryta labai ilgam laikotarpiui“, – pažymėjo T.Janeliūnas.

Nors įstatymai numato, kad tiekėjas turėtų nutraukti sutartį be jokių baudų, anot eksperto, tiekėjai šio įsipareigojimo bando išvengti į sutartis įtraukdami ilgalaikių įsipareigojimų kaštus kitokiais pavadinimais.

123RF.com nuotr./Monetos
123RF.com nuotr./Monetos

„Vieni tai vadina papildomomis nuolaidomis, kiti – rezervavimo mokesčiais, treti tiesiog sako, kad dovanos sąskaitos sumažinimą, fiksuotą 15 eurų nuolaidą ar panašiai. Šitos dovanos juridiškai nėra laikomos baudomis nutraukiant sutartį, bet tiekėjas gali jas norėti susigrąžinti, jei sutartis nebus iki galo įvykdyta pagal numatytą terminą. Kai kuriais atvejais tai yra labai aišku. Jei fiksuota nuolaida yra 15 eurų, vadinasi, reikės grąžinti tuos 15 eurų. Kitais atvejais, kai taikoma nuolaida kilovatvalandei, reikėtų vos ne pačiam apsiskaičiuoti, kokia yra nuolaidų, suteiktų per tą laikotarpį, bendra vertė“, – svarstė T.Janeliūnas.

Pasak eksperto, skirtingais atvejais, nutraukiant sutartį, gali tekti grąžinti nuo kelių iki keliasdešimt eurų.

Beje, 15min portalas, apžvelgęs VERT skaičiuoklės rezultatus, Lietuvos energetikos agentūros palyginimus, apklausęs visus nepriklausomus tiekėjus ir pakalbinęs ekspertus, išskyrė svarbiausius dalykus, kurie padės apsispręsti. PLAČIAU SKAITYKITE ČIA: Ką reikia žinoti renkantis elektros tiekėją: kur pigiausia, ar fiksuoti kainą ir kuriam laikui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius