Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Energetikos ministerija gavo žinią apie „Veolia“ skundą Vašingtonui, kaltinimus vadina nepagrįstais

Energetikos ministerija jau gavo pranešimą apie „Veolia“ (buvusi „Dalkia“) prašymą kelti arbitražo bylą Vašingtone. Kol kas ieškinio detalių  ministerija nekomentuoja, tačiau pirmas įspūdis – kaltinimai yra nepagrįsti.
Rokas Masiulis
Rokas Masiulis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Prancūzijos grupė „Veolia“ sausio 26 dieną pateikė prašymą tarptautiniam investicinių ginčų arbitražui (ICSID) Vašingtone dėl investicinio ginčo prieš Lietuvos Respubliką nagrinėjimo.

„Veolia“ reikalauja atlyginti žalą, patirtą dėl neva nesąžiningo Lietuvos elgesio ir bendrovės investicijų Lietuvoje nusavinimo. Padaryta žala esą siekia 100 mln. eurų. 

„Gavome Tarptautinio investicinių ginčų sprendimo centro pranešimą apie „Veolia“ prašymą kelti arbitražo bylą. Šiuo metu nagrinėjame pateiktą medžiagą“, – 15min sakė energetikos ministras Rokas Masiulis. Kol kas daugiau detalių apie „Veolia“ bylą Energetikos ministerija nepateikia.

Pirmas įspūdis – dauguma kaltinimų atrodo nepagrįsti, – sakė Rokas Masiulis.

Kreipimosi į tarptautinį arbitražą pagrindas – Lietuvos nenoras kompensuoti reikšmingus nuostolius, kuriuos „Veolia“ valdomos antrinės įmonės „Vilniaus energija“ ir „Litesko“ patyrė įsigaliojus nesąžiningiems ir diskriminuojantiems teisės aktų pakeitimams ir veiklos reguliavimo sprendimams, tikina „Veolia“.

„Pirmas įspūdis – dauguma kaltinimų atrodo nepagrįsti. Pavyzdžiui, reiškiamas nepasitenkinimas dėl teismuose pralaimėtų bylų arba priežiūros institucijos kaltinamos tuo, kad tiria šilumos tiekėjų veiklą. Išnagrinėję pateiktą informaciją rengsime ir pateiksime procesinius dokumentus“, – sakė energetikos ministras.

„Veolia“ tarptautiniam arbitražui taip pat nurodė, kad politinių tikslų vedama Lietuva tęsia prieš bendroves nukreiptą persekiojimo kampaniją. Patirta „Veolia“ žala, pirminiais vertinimais, gali siekti daugiau nei 100 milijonų eurų.
Ieškinys yra pateiktas prieš Lietuvos Respubliką.

„Lietuvoje nuolatos apie mus kalbama žeminančiai. Mes reikalaujame, kad Lietuva atlygintų žalą, kurią patyrėme dėl nuolatinių teisės pakeitimų, taip pat to, kaip tie teisės aktai buvo aiškinami. Lietuva buvo įsipareigojusi saugoti Prancūzijos investuotojus Lietuvoje“, – praėjusią savaitę spaudos konferencijoje sakė „Veolia“ viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malika Ghendouri. 

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Veolia“  viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malika Ghendouri.
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./„Veolia“  viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malika Ghendouri.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius