Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 26 /10:35

Rugsėjį viešosios įstaigos suvartojo 20 proc. mažiau elektros: kam taupyti sekėsi geriausiai?

Energetikos ministerija kartu su Turto banku trečiadienį pristatė pirmuosius energijos taupymo viešajame sektoriuje rezultatus. Pasak energetikos viceministrės Ingos Žilienės, rugsėjį įstaigos suvartojo 20 proc. mažiau elektros energijos nei praėjusiais metais.
Elektra
Elektra / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rugsėjo 7 dieną Vyriausybės patvirtintame Energijos taupymo plane iškeltas tikslas viešajam sektoriui keliamas per dvejus metus sutaupyti 20 proc. energijos. Įstaigoms nurodyta žiemą iki 19 laipsnių mažinti temperatūrą patalpose, vasarą išjungti karštą vandenį, o temperatūrą patalpose didinti iki 27 laipsnių, mažinti apšvietimą.

Nuotoliniu būdu dirbančioms institucijoms pasiūlyta šį modelį taikyti penktadieniais ir pirmadieniais – taip pastatų administratoriams atsirastų galimybė keturioms dienoms iš eilės šildymo temperatūrą patalpose sumažinti iki 17 laipsnių.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Žilienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Inga Žilienė

„Turto banko duomenimis, rugsėjį Turto banko valdomuose pastatuose buvo sutaupyta 20 proc. energijos, nors Vyriausybė buvo nustačiusi 20 proc. taupymo efektą per ateinančius dvejus metus. Matome didelį potencialą, galime keisti įpročius“, – žurnalistams trečiadienį sakė I.Žilienė.

Iš viso per mėnesį pavyko sutaupyti apie pusę milijono eurų.

Jei tokį taupymo tempą pavyktų išlaikyti, per metus įstaigos sutaupytų apie 2 mln. eurų.

Turto banko vadovas Mindaugas Sinkevičius sakė, kad labiausiai sutaupymus lėmė darbuotojų elgsenos pokyčiai: buvo mažiau naudojamasi elektriniais virduliais, liftais, išeinant iš kabineto išjungiama šviesa, nenaudojami šildytuvai.

Turto banko nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Turto banko nuotr./Mindaugas Sinkevičius

Duomenys parodė, kad geriausiai taupyti sekėsi mažoms įstaigoms. Vilniuje įsikūręs Lietuvos teismo ekspertizės centras sutaupė 86 proc. elektros energijos. Daugiau nei pusė elektros suvartojimo sekėsi taupyti ir kitoms mažoms įstaigoms, ypač regionuose (įstaigų plotas – iki 300 kv. metrų).

„Mažos įstaigos veikiausiai pasirinko galimybę daugiau dirbti per nuotolį ir tai leido joms drastiškai sumažinti elektros sunaudojimą. Tai taip pat geras indikatorius ir ateities sprendimams – galbūt tokioms įstaigoms nereikia tiek daug patalpų arba jos gali dirbti bendradarbystės erdvėse su kitomis institucijomis. Matome galimybę, ypač regionuose, kurti tokias bendras erdves“, – teigia M. Sinkevičius.

Analizuojant didžiuosius elektros vartotojus, taupiausi rugsėjį buvo abu Žemės ūkio ministerijos pastatai, elektros vartojimą sumažinę apie 50 proc. ir iš viso sutaupę daugiau nei 32 tūkst. kWh. Ministerija taip pat yra pateikusi prašymą atsisakyti maždaug 1000 kv. m patalpų, o tai ateityje leis sutaupyti dar daugiau resursų.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Žemės ūkio ministerijos patalpos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Žemės ūkio ministerijos patalpos

Toliau taupiausių įstaigų penketuke rikiuojasi Kauno apskrities mokesčių inspekcija, sutaupiusi 10 tūkst. kWh, Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos ministerijos, įsikūrusios viename pastate. Penketuką užbaigia Valstybinės ligonių kasos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos pastatas Vilniuje.

M.Sinkevičius neatskleidė, kam sutaupyti nepavyko, nes tai „reikalauja detalesnės analizės.“

„Pastatų, kur suvartojimas padidėjo, yra nedaug, apie 1 proc. Kai kuriuose pastatuose yra duomenų centrai, kurie lemia tam tikrą suvartojimą. Jei gali pakeisti įpročius ir nenaudoti virdulių ar liftų, duomenų centro tu neatjungsi ir jis vis tiek vartos didžiulį kiekį energijos. Kiti pastatai neturi centralizuoto šildymo, o tik elektrinį“, – informavo Turto banko vadovas.

Kaip institucijoms sekasi taupyti, bus galima sekti Turto banko švieslentėje.

I.Žilienė dar pridūrė, kad panašų taupymo potencialą turi ir gyventojai bei verslas.

„Energetikos ir Ekonomikos bei inovacijų ministerijos yra skyrusios finansavimą energetinio efektyvumo didinimui. Yra galimybė pasikeisti įrangą į efektyvesnę, sunaudojančią mažiau energijos. Kviečiame verslą naudotis šia parama ir būti taupiems“, – tvirtino I.Žilienė.

Ji nurodė, kad ministerija yra parengusi rekomendacijas ir dėl degalų naudojimo, tačiau jos yra labiau susijusios su įpročių keitimu: pavyzdžiui, išjungti variklį, kai automobilis stovi, pasirinkti optimalų greitį ir pan.

Numatyta 80 mln. eurų investicijų į energetinį efektyvumą

Turto bankas per artimiausius dvejus metus ketina modernizuoti 14 valstybės biurų pastatų, skirti papildomų lėšų visoms apšvietimo sistemoms pakeisti bei atnaujinti šilumos punktus. Skaičiuojama, kad įgyvendinus visus projektus, Turto banko valdomi pastatai 2024 m. suvartos trečdaliu mažiau energijos nei šiuo metu – kasmet bus sutaupoma beveik 6 mln. kWh.

Šįmet numatyta pakeisti 10 tūkst. liuminescencinių ir kaitrinių šviestuvų, o per ateinančius dvejus metus bus pakeisti visi tokie šviestuvai, esantys Turto banko valdomuose pastatuose, t. y. apie 66 tūkst. šviestuvų. Ši priemonė leis sutaupyti 2,2 mln. kWh elektros energijos.

Partnerio nuotr./„Turto bankas”
Partnerio nuotr./„Turto bankas”

Taip pat planuojama atnaujinti ir automatizuoti šilumos punktus, dujomis šildomus pastatus prijungti prie centralizuoto šildymo tinklų, automatizuoti pastatų inžinerines sistemas, pakeisti B klasės kondicionierius į A+ klasės įrenginius. Visiems šiems remontams ir sistemų modernizavimui prireiks apie 8 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius