Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Informacija apie elektros rinkos dereguliavimo projektą teikiama ir telefonu

Šiuo metu tęsiasi svarbus energetikos pokytis – elektros rinkos liberalizavimas, kurio metu gyventojai patys sprendžia, iš ko pirks elektros energiją savo namams. Nuosekliu ir ilgalaikiu gyventojų informavimu rūpinasi „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) – vyksta visuomenės informavimo programa „Pasirinkite tiekėją“. Jos sklaidai sukurta interneto svetainė pasirinkitetiekeja.lt, tačiau atkreipiame dėmesį, kad vartotojai visą informaciją taip pat gali gauti ir telefonu +37062655565.
Vartotojų konsultavimas telefonu
Vartotojų konsultavimas telefonu / 123RF.com nuotr.

Dažniausiai skambučių metu užduodami klausimai yra apie visuomeninio tiekimo monopolinių sąlygų Lietuvoje atsisakymą, nepriklausomų tiekėjų pasirinkimo tvarką, elektros kainos dedamąsias dalis bei į kokį etapą klientas patenka. Paskambinus telefonu ir interneto svetainėje visi gyventojai gaus svarbiausią informaciją apie šį pokytį, reikiamus žingsnius norint pasirinkti tinkamiausią elektros energijos tiekėją bei kitą aktualią informaciją.

Dažniausiai skambučių metu užduodami klausimai yra apie visuomeninio tiekimo monopolinių sąlygų Lietuvoje atsisakymą.

Dėl sąlygų, sutarties pasirašymo ir apmokėjimo būdų bei panašios informacijos susijusios su konkrečiu pasiūlymu reikia kreiptis tiesiogiai į nepriklausomus tiekėjus.

Primename, kad gyventojai raginami pasinaudoti elektros tiekėjų pasiūlymais grįsta elektros rinka ir teikiama galimybe rinktis, nes nepriėmę sprendimo dėl elektros tiekėjo, nepasinaudos svarbiausia savo laisve – laisve rinktis.

Tiesioginius pasiūlymus iš tiekėjo klientai gaus po duomenų atvėrimo, kuris vyks antroje metų pusėje, tačiau elektros energijos vartotojams svarbu žinoti, kad rinktis tiekėją jau dabar gali visi norintys – tiek patenkantys į šiemet vykstantį antrąjį, tiek į trečiąjį elektros energijos tiekėjų pasirinkimo etapą. Kreiptis į nepriklausomą tiekėją galima nelaukiant duomenų atvėrimo ir pasiūlymų.

Rinkos liberalizavimo etapai yra nustatyti remiantis teisės aktais, kuriuose apibrėžta kaip ir kada vartotojai pasirenka nepriklausomą tiekėją. Vartotojai turi pasirinkti per numatytą laikotarpį, o likti visuomeniniame tiekime gali tik iki įstatyme numatyto termino.

Į antrąjį etapą, kuris prasidėjo nuo šių metų sausio 1 d. pateko vartotojai sunaudojantys virš 1000 kWh (83 kWh ir daugiau per mėnesį), o į trečiąjį, nuo 2022-ųjų sausio 1 d. – visi likę vartotojai.

Jei per metus gyventojas suvartoja 1000–5000 kWh jis patenka į antrąjį etapą, vadinasi, iki šių metų rugpjūčio 1 d. gaus pranešimą iš visuomeninio tiekėjo. Iki rugpjūčio 31 d. galės informuoti apie nesutikimą dalytis duomenimis su nepriklausomais tiekėjais. O iki gruodžio mėn. vidurio turės išsirinkti ir pasirašyti sutartį su nepriklausomu tiekėju. Nuo 2022 m. sausio 1 d. paslaugas jau gaus iš savo naujojo tiekėjo, o likti visuomeniniame tiekime – negalės.

Išsami projekto informacija pateikiama pasirinkitetiekeja.lt ir telefonu +37062655565.

Suprasti akimirksniu: kas yra elektros rinkos dereguliacija?

  • Iki šiol elektrą pirkome iš visuomeninio tiekėjo, o jos kainą nustatė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba.
  • Dabar elektros tiekimo paslaugą galės siūlyti įvairios bendrovės, kurios, be konkurencingos kainos, tikėtina, kad pasiūlys ir daug kitų vartotojui naudingų paslaugų.
  • Elektros rinkos liberalizavimas vyksta įgyvendinant Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus. Komerciniai vartotojai elektros energiją iš nepriklausomų tiekėjų privalomai perka nuo 2013-ųjų, o nuo 2021 m. jų pavyzdžiu seka ir buitiniai vartotojai. Iš viso numatyti trys dereguliacijos etapai – šiuo metu vyksta antrasis, kada nepriklausomus elektros energijos tiekėjus turi pasirinkti vartotojai, per metus suvartojantys 1000-5000 kWh.
  • Sudaryti sutartis dėl elektros energijos tiekimo galima su 7 bendrovėmis: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas Energija“, „EGTO“ energija, „Vilniaus energija“ ir mažąja bendrija „Birštono Elektra“.
  • Visą aktualiausią informaciją galima rasti ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius